Μέτρα για ρευστότητα ...μέχρις ενός σημείου

Πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης κριτηρίων για εγγυήσεις και νέες δημοπρασίες ανακοίνωσε ο M.Draghi. Μείωση επιτοκίων ΕΚΤ στο 1%. "Φωτιά" στα ομόλογα μετά τις διαψεύσεις για παρέμβαση. Θετική υποδοχή από ελληνικές τράπεζες.

Μέτρα για ρευστότητα ...μέχρις ενός σημείου
Τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ που σε συνδυασμό με την μείωση επιτοκίων αποσκοπούν στην τόνωση της ρευστότητας, περιέγραψε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. 

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης των κριτηρίων για τραπεζικές εγγυήσεις τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, καθώς και νέες δημοπρασίες για 36μηνο δανεισμό. 

Οι νέες ρυθμίσεις που θεσπίζει η ΕΚΤ αναμένεται να έχουν ιδιαίτερα θετική επίδραση για τις ελληνικές τράπεζες. Έλληνες τραπεζίτες, ερωτηθέντες για τα νέα μέτρα της ΕΚΤ, σημείωσαν ότι αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στον περιορισμό της χρήσης του μηχανισμού ELA "κάτα κάποια δισ. ευρώ".

Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δεν αναμένεται άρση των επιχειρήσεων "αποστείρωσης" των εξαγορών ομολόγων, που θα σήμαιναν φρέσκο χρήμα στην αγορά, ενώ διέψευσε επίσης τα σενάρια "μόχλευσης" μέσω ΔΝΤ. 

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις, το ευρώ υποχώρησε κάθετα, κατά 0,6% έναντι του δολαρίου στα 1,333 δολάρια, ενώ έντονες πιέσεις δέχτηκαν τόσο οι χρηματιστηριακές αγορές όσο και οι αγορές ομολόγων.

Ο "χρησμός" Ντράγκι  

Ανοίγοντας την αυλαία των ισχυρών μέτρων που ελπίζεται να λάβουν οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές, ώστε να δρομολογήσουν την εκτόνωση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων και ο διοικητής της Mario Draghi ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα βελτίωσης της ρευστόστητας, τονίζοντας ωστόσο ότι για να προχωρήσει ακόμη παραπέρα η κεντρική τράπεζα, είναι απαραίτητη μια αξιόπιστη πολιτική συμφωνία στην σύνοδο της Ε.Ε.

Λίγο νωρίτερα, και καθώς ξεκινά η πιο κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής από τη συγκρότηση του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε, όπως αναμενόταν ευρέως, σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 1%, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης καθορισμού πιστωτικής πολιτικής στη Φρανκφούρτη.

Στα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ο κεντρικός τραπεζίτης περιλαμβάνεται χαλάρωση των κριτηρίων για τις εγγυήσεις που πρέπει να καταθέτουν οι τράπεζες ώστε να λαμβάνουν δάνεια και επιμήκυνση των δανείων.

Συγκεκριμένα, ο κεντρικός τραπεζίτης ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα εφαρμόσει δύο δημοπρασίες πιο μακροπρόθεσμου δανεισμού, διάρκειας 36 μηνών, σε αντικατάσταση των επιχειρήσεων δανεισμού 13 μηνών που ισχύουν σήμερα, με δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων στον ένα χρόνο. Η πρώτη δημοπρασία θα διενεργηθεί στις 21 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα κάνει αποδεκτά ως εχέγγυα για παροχή ρευστότητας καλυμμένα ομόλογα τραπεζών (asset backed securities), με αξιολόγηση Α. Ο κ. Draghi δήλωσε επίσης ότι θα επιτραπεί στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να κάνουν αποδεκτά ως εγγυήσεις για παροχή ρευστότητας, τραπεζικά δάνεια τα οποία πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε, μειώνεται στο 1% από 2% ο συντελεστής «ασφαλείας», δηλαδή το ποσοστό των καταθέσεων που είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες να διατηρούν στις εθνικές κεντρικές τους τράπεζες στο 1% από 2%. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ από τις 18 Ιανουαρίου του 2012.  


Ναι μεν, αλλά...

Στην συνέχεια ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης διασκέδασε τις προσδοκίες «μόχλευσης» του ΔΝΤ, έτσι ώστε να μπορούν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν την συμμετοχή τους στον διεθνή οργανισμό, και αυτός με την σειρά του να προσφέρει στήριξη στις κυβερνήσεις αγοράζοντας κρατικά ομόλογα.

Ο κ. Draghi διέψευσε επίσης τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα ενδυναμώσει το πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων, προχωρώντας σε εξαγορές χωρίς συνακόλουθη "αποστείρωση."

Η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα με βάση το πρόγραμμα Securities Markets Program, που προβλέπει ότι η κεντρική τράπεζα «αποστειρώνει», εξισορροπεί δηλαδή τις επιπτώσεις από τις εξαγορές ομολόγων, αντλώντας την αντίστοιχη ποσότητα κεφαλαίων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε εβδομαδιαίες επιχειρήσεις. Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούσαν ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μη εξισορροπούμενες εξαγορές ομολόγων, δημιουργώντας στην ουσία φρέσκο χρήμα.

Αυτές οι ανακοινώσεις δημιούργησαν μεγάλη νευρικότητα στις αγορές και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που βούλιαξαν 1% έχοντας αντιδράσει με εκτίναξη 1% μετά τις αρχικές ανακοινώσεις.

Ο κ. Draghi διευκρίνισε επίσης ότι η απόφαση της μείωσης των επιτοκίων δεν ήταν ομόφωνη, καθώς και ότι δεν συζητήθηκε μείωση 0,50 μονάδων, γεγονός που επίσης λειτουργεία αρνητικά, καθώς δεν δικαιώνει τις προσδοκίες των αγορών για περαιτέρω χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις κορυφαίων παρατηρητών, που περίμεναν ότι η κεντρική τράπεζα πράγματι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, χωρίς όμως να αποδεχτεί να αυξήσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά– τουλάχιστον όχι αν δεν εξασφαλίσει μια αξιόπιστη συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο από τους ηγέτες της ευρωζώνης.

Πράγματι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, γιατί η ΕΚΤ δεν ενισχύει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ο κ. Draghi τόνισε ότι η συνθήκη της Ε.Ε. απαγορεύει την «πιστωτική χρηματοδότηση.» Δήλωσε επίσης ότι οι τελικές αποφάσεις και η πολιτική ευθύνη για τις εξελίξεις βρίσκονται στα χέρια των ηγετών της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v