Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merkel: Υπό προϋποθέσεις η στήριξη τραπεζών

«Θα υπάρξουν προϋποθέσεις για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω των μηχανισμών στήριξης», διευκρινίζει η Γερμανίδα καγκελάριος, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στην Bundestag για την επικύρωση του ESM.

Merkel: Υπό προϋποθέσεις η στήριξη τραπεζών
"Θα υπάρξουν προϋποθέσεις για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω των μηχανισμών στήριξης", διευκρινίζει η Γερμανίδα καγκελάριος, λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας στην ευρωζώνη και ενώ αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία στην Bundestag για την επικύρωση του ESM και του δημοσιονομικού συμφώνου.

"Οι χώρες θα πρέπει να πληρούν πρώτα προϋποθέσεις και για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, τις οποίες θα ελέγχει η τρόικα", επισημαίνει.

"Πήραμε σημαντικές αποφάσεις τη νύχτα" δήλωσε η κ. Merkel και συμπλήρωσε: "Αρχικά, συμφωνήσαμε πως, εάν οι χώρες χρειάζονται αγορές ομολόγων από τους μηχανισμούς στην πρωτογενή και στη δευτερογενή αγορά, τότε θα υπάρχουν προϋποθέσεις που θα καθορίζονται με την ακόλουθη διαδικασία: Η έκθεση της χώρας θα παρουσιάζεται στην Κομισιόν και με βάση αυτή θα αποφασίζουμε ένα μνημόνιο κατανόησης. Σε αυτήν θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Η τρόικα Ε.Ε. - ΔΝΤ στη συνέχεια θα εποπτεύει, όπως είναι η συνήθης πρακτική, στον EFSF και τον ESM εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Αυτό θα ισχύσει εάν η Ιταλία ή η Ισπανία χρησιμοποιήσουν τους μηχανισμούς λόγω του βάρους στα επιτόκια".

Την ίδια επισήμανση σπεύδει να κάνει και ο αρμόδιος επίτροπος Joaquin Almunia, ο οποίος δηλώνει πως "οι χώρες που θα ζητούν βοήθεια θα πρέπει να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των Βρυξελλών".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v