Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη ρεκόρ στις ευρωτράπεζες, «ψίχουλα» στους καταθέτες

Σε υψηλό άνω των δέκα ετών εκτινάχτηκαν τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών με τις μετοχές να πραγματοποιούν ράλι. Τα οφέλη από τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ.

Κέρδη ρεκόρ στις ευρωτράπεζες, «ψίχουλα» στους καταθέτες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κρατούν τα οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων για τον εαυτό τους, οδηγώντας σε υψηλά δεκαετίας τα κέρδη του κλάδου. «Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική μετακύλιση των επιτοκίων στους πελάτες», δήλωσε η CFO της Commerzbank, Μπετίνα Όρλοπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με αναλυτές, μεταδίδει το Bloomberg. 

Τα σχόλια της Commerzbank ευθυγραμμίζονται με παρόμοιες ανακοινώσεις από ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευπεριφέρειας, συμπεριλαμβανομένων των UniCredit, Santander, Intesa Sanpaolo και Deutsche Bank. Όλες έχουν παραδεχτεί ότι προς το παρόν μεταβιβάζουν μόνο ένα κλάσμα από αυτά που κερδίζουν από τις καταθέσεις μετά τις ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων που εφαρμόστηκαν από πέρυσι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων ήταν ο βασικός μοχλός πίσω από την περσινή άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους και την επακόλουθη ώθηση στα κέρδη τριμήνου των τραπεζών, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο μετά την κρίση του 2008.

Αυτός ήταν επίσης ένας βασικός λόγος για την ισχυρή απόδοση πολλών τραπεζικών μετοχών, με τον δείκτη Bloomberg Europe 500 Banks and Financial Services να σημειώνει άνοδο άνω του 17% από την αρχή του έτους.

Η Commerzbank «πετάει στα σύννεφα», ανέφεραν σε σημείωμα την Παρασκευή αναλυτές της Berenberg, αφού η μετοχή της τράπεζας είχε καταγράψει άνοδο πάνω από 11% την προηγούμενη μέρα. Η πιθανότητα υψηλότερων εσόδων από τόκους λόγω της περιορισμένης μετακύλισης των επιτοκίων αποτελεί «έναν βασικό πόλο έλξης της τράπεζας», έγραψαν οι αναλυτές.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, αρκετές τράπεζες δέχτηκαν επικρίσεις από τους καταναλωτές σχετικά με τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων. Οι τράπεζες απάντησαν λέγοντας ότι έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια διάφορων ειδών καταθέσεων, ιδιαίτερα των προθεσμιακών.

Υποστήριξαν επίσης ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι απλώς μια αντιστροφή της προηγούμενης δεκαετίας των αρνητικών επιτοκίων, όταν οι τράπεζες δεν ήταν σε θέση να μετακυλίσουν αυτό το κόστος στους πελάτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v