Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δίλημμα του Μάριο Ντράγκι

Τα σενάρια για τα επιτόκια του ευρώ και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Βρετανίας. Θα αλλάξει η ρητορική μετά τα πρόσφατα θετικά στοιχεία;

Το δίλημμα του Μάριο Ντράγκι

Σχεδόν δεδομένο θεωρούν αγορές και αναλυτές ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας θα τηρήσουν στάση αναμονής και σε αυτή τη συνεδρίαση. Το ενδιαφέρον όμως, κορυφώνεται αναφορικά με τη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι. Τα δεδομένα για την ευρωζώνη φαίνεται πως σιγά, σιγά αρχίζουν να αλλάζουν. Και το θέμα είναι η πολιτική που θα τηρήσει η ΕΚΤ, δεδομένης μάλιστα και της αλλαγής πλεύσης στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Όλοι οι αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα μείνουν αμετάβλητα στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5%. Επίσης αναμένουν ότι η ΒοΕ δεν θα αλλάξει ούτε το ύψος των επιτοκίων ούτε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανέρχεται στα 375 δισ. στερλίνες.

«Το βασικό γεγονός κατά τη σημερινή συνεδρίαση είναι η σύνοδος της ΕΚΤ, το απόγευμα. Κατά την άποψή μας, υπάρχουν τώρα λιγότερα επιχειρήματα για μείωση επιτοκίων από ότι πριν από ένα μήνα, δεδομένων των θετικών εκπλήξεων στους οικονομικούς δείκτες και το βραδύτερο ρυθμό μείωσης της πλεονάζουσας ρευστότητας» αναφέρουν οι αναλυτές της Danske Bank.

«Καθώς η Ευρώπη κάνει τα πρώτα βήματα ανάκαμψης, είναι σημαντικό για τον πρόεδρο της ΕΚΤ να περιορίσει τις όποιες ανοδικές τάσεις στις αποδόσεις» επισημαίνει ο Άλαν Κλαρκ, της Scotiabank και συμπληρώνει: «Ο Ντράγκι θα επισημάνει την ενίσχυση της αισιοδοξίας για τις προοπτικές ανάπτυξης, αλλά πιθανότατα θα διατηρήσει επιφυλακτική στάση σε πολλά θέματα»

Αρκετοί άλλωστε, επικρίνουν ακόμη δριμύτατα τον προκάτοχό του, τον Ζαν Κλοντ Τρισέ που δεν συνέβαλε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της κρίσης κατά τα πρώτα της βήματα, αυξάνοντας πρόωρα τα επιτόκια. Λάθος που θα θέλει να αποφύγει ο Μάριο Ντράγκι.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έχει διατελέσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μάχη κατά της κρίσης, καλύπτοντας πολλές φορές το κενό πρωτοβουλίας που άφηναν οι εθνικές κυβερνήσεις. Εδώ και καιρό όμως, παλεύει ενάντια στις αγορές με τη ρητορική του μόνο, δεσμευόμενος να πράξει «ό,τι χρειάζεται» για το ευρώ.

Τα τελευταία στοιχεία όμως, δείχνουν ανάκαμψη των δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό κλάδο με τον ΡΜΙ σε υψηλό διετίας, ενώ έχει σταματήσει να αυξάνεται και το ποσοστό της ανεργίας από τον Ιούλιο. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί. Πόσο μάλλον, όταν η Fed δηλώνει ότι θα μειώσει την τεράστια ρευστότητα που έχει απλόχερα προσφέρει στις αγορές. Τον προηγούμενο μήνα, ο Ντράγκι δήλωσε: «Οι κίνδυνοι αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας για την ευρωζώνη εξακολουθούν να είναι πτωτικοί". Θα αλλάξει τώρα στάση;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v