Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χρηματιστήριο της Κων/πολης ο ηττημένος του 2013

Σε όρους δολαρίου ο δείκτης XU100 καταγράφει για το έτος κάθετη πτώση 32%. Sell off 1,9 δισ. δολ. από τα τουρκικά ομόλογα μέσα σε δύο εβδομάδες. Βουτιά και για την τουρκική λίρα. Το μεγάλο στοίχημα της BlackRock.

Το χρηματιστήριο της Κων/πολης ο ηττημένος του 2013

Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καταγράφει για το 2013 τη χειρότερη επίδοση στον κόσμο, καθώς για την Τουρκία κλείνει μία χρονιά με έντονες πολιτικές αναταραχές και με την κυβέρνηση Ερντογάν εν μέσω ενός πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Borsa Istanbul National 100 (XU 100) καταγράφει μόνο για το Δεκέμβριο πρώτη 21% σε όρους δολαρίου και κάθετη πτώση 32% σε ετήσια βάση. Το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι πρόκειται για τη χειρότερη ετήσια απόδοση από τους 90 χρηματιστηριακούς δείκτες που παρακολουθεί. Η τουρκική λίρα καταγράφει για το Δεκέμβριο πτώση 6,3%, που είναι η χειρότερη πορεία μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων χωρών, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό.

«Η κρίση απειλεί να ανατρέψει πλήρως όσα πέτυχε ο Ερντογάν ενορχηστρώνοντας τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας τη μακροβιότερη περίοδο ανάπτυξης στην Τουρκία, κατά την οποία η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας αναβαθμίστηκε κατά πέντε βαθμίδες» σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg. Μαζική ήταν η φυγή των επενδυτών και από τα τουρκικά ομόλογα με τις αποδόσεις των 2ετών τίτλων να ενισχύονται σε υψηλό 2 μηνών, στο 10,17%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg ξένοι επενδυτές ρευστοποίησαν τουρκικά ομόλογα συνολικής αξίας 1,9 δισ. δολ. στις δύο εβδομάδες μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Για ορισμένους επενδυτές πάντως, η κρίση στην Τουρκία ερμηνεύεται ως ευκαιρία για επενδύσεις. Η BlackRock, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, δήλωσε στις 23 Δεκεμβρίου ότι αύξησε τις τοποθετήσεις της στην Τουρκία, ειδικότερα σε μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, στοιχηματίζοντας ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.

Επισημαίνεται ότι μέχρι φέτος, η Τουρκία ήταν από τους αγαπημένους προορισμούς των επενδυτικών κεφαλαίων σε αναδυόμενες αγορές. Από το Μάριο του 2003, όταν αναρριχήθηκε για πρώτη φορά στην εξουσία ο Ερντογάν, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έχει εκτοξευθεί κατά 505% σε όρους δολαρίου. Την ίδια περίοδο, ο ευρύτερος MSCI Αναδυόμενων Αγορών ενισχύθηκε κατά 275%. Η φυγή των επενδυτών άρχισε το Μάιο όταν η Fed ανέφερε το ενδεχόμενο μείωσης της ρευστότητας στις αγορές και επιταχύνθηκε με τη χιονοστιβάδα των πολιτικών εξελίξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v