Πρόταση για δημοψήφισμα ρίχνει στο τραπέζι ο Ουκρανός πρόεδρος

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση ετοιμάζει το Κίεβο, καθώς έληξε το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στους αυτονομιστές. Δεν λέει "όχι" σε δημοψήφισμα στην Αν. Ουκρανία ο Τουρτσίνοφ. Αλληλοκατηγορίες Δύσης-Μόσχας, συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Πρόταση για δημοψήφισμα ρίχνει στο τραπέζι ο Ουκρανός πρόεδρος

Οι πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας προετοιμάζονται για στρατιωτικές ενέργειες από κυβερνητικές δυνάμεις, καθώς έληξε το τελεσίγραφο που είχε δώσει το Κίεβο στους φιλορώσους αυτονομιστές να αφοπλιστούν και να τερματίσουν την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων, ή διαφορετικά να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση.

Ρεπόρτερ του Reuters στην πόλη Σλάβιανσκ, όπου ένοπλοι άνδρες έχουν καταλάβει δύο κυβερνητικά κτίρια, δήλωσε πως δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι αντάρτες συμμορφώνονται με το τελεσίγραφο.

Σε μήνυμά του προς την κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Ουκρανός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ είπε πως θα ξεκινήσει αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία -στην οποία θα συμμετάσχει και ο στρατός- εάν δεν αφοπλιστούν οι αντάρτες, προσθέτοντας ότι η περιοχή Ντόνμπας «σύντομα θα σταθεροποιηθεί».

Ο ίδιος τόνισε πως η ηγεσία του Κιέβου δεν τάσσεται κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ανατολική Ουκρανία ως προς το είδος του κράτους που θα πρέπει να είναι η Ουκρανία, προσθέτοντας πως είναι βέβαιος ότι το δημοψήφισμα αυτό θα επιβεβαίωνε την επιθυμία της πλειονότητας για μια ανεξάρτητη, δημοκρατική και ενωμένη χώρα. Όπως επισήμανε, ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές, στις 25 Μαΐου.

Εξοργισμένος από τον θάνατο ενός αξιωματούχου ασφαλείας και τον τραυματισμό δύο ακόμα ατόμων στην πόλη Σλάβιανσκ, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε δώσει στους αυτονομιστές διορία έως τις 06:00 (GMT) σήμερα να αφήσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει.

«Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας έχει αποφασίσει να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην οποία θα συμμετάσχουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας», δήλωσε σε διάγγελμά του.

Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από τις εξεγέρσεις στις ρωσόφωνες πόλεις στα ανατολικά. «Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να επαναλάβει το σενάριο της Κριμαίας στις ανατολικές περιοχές της χώρας», τόνισε.

Ο ίδιος ζήτησε τη βοήθεια ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ για να ανακτηθεί ο έλεγχος στα κυβερνητικά κτίρια που βρίσκονται υπό κατάληψη. 

Η διορία που έχει δοθεί αλλά και η αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα εγείρουν ανησυχίες για στρατιωτική σύγκρουση με τη Μόσχα.

Ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας έχει δηλώσει πως οι κυβερνητικές δυνάμεις θα απαντήσουν ανελέητα εάν ανοίξουν πυρ οι φιλορώσοι αποσχιστές.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτηρίζει τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση εγκληματική εντολή και δηλώνει πως η Δύση θα πρέπει να θέσει υπό έλεγχο τους συμμάχους της εντός της ουκρανικής βουλής.

Επίθεση φιλορώσων αυτονομιστών στην πόλη Χόρλιβκα

Σύμφωνα με μάρτυρα που επικαλείται το Reuters, τουλάχιστον 100 φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Χόρλιβκα της ανατολικής Ουκρανίας. 

Άκαρπη η συνεδρίαση του ΟΗΕ

Σε διάλογο κωφών μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας εξελίχτηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που έγινε τις απογευματινές προς βραδινές ώρες της Κυριακής στη Νέα Υόρκη (ξημερώματα ώρα Ελλάδος), όπου οι Δυτικοί κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι οργάνωσε την ένταση στην ανατολική Ουκρανία και η Μόσχα έριξε τις ευθύνες στο Κίεβο για χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού. Στο χρηματιστήριο της Μόσχας πάντως, ο δείκτης Micex υποχωρεί 1,34% και το ρούβλι πέφτει 1% έναντι του δολαρίου.

Η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε ζητηθεί από τη Ρωσία μετά τις δηλώσεις του προεδρεύοντος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, για μια «σημαντική αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των φιλορωσικών ενόπλων ομάδων στην ανατολική Ουκρανία.

«Το αίμα έχει ήδη κυλήσει και πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», προειδοποίησε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν. Ζήτησε δε από τους Δυτικοευρωπαίους και τις ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στις αρχές του Κιέβου «ώστε να σταματήσει η χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού και να αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος». «Η Δύση είναι εκείνη που θα καθορίσει εάν μπορεί να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία» πρόσθεσε ο Βιτάλι Τσούρκιν.

Καταγγέλλοντας την παραπληροφόρηση και τη ρωσική προπαγάνδα, η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει προκαλέσει «μια οργανωμένη προσπάθεια για να υπάρξει αστάθεια στην ανατολική Ουκρανία». Τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή «είναι ένα πιστό αντίγραφο της τακτικής που χρησιμοποιήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στα πρώτα στάδια της κρίσης στην Κριμαία» είπε η Πάουερ.

«Ξέρουμε ποιος είναι πίσω από αυτό, μόνο η Ρωσία είναι σε θέση για μια τέτοια ενέργεια στην περιοχή».

Αυτή ήταν η δέκατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, και όπως όλες οι προηγούμενες εξελίχθηκε σε μια στείρα αντιπαράθεση μεταξύ των Ρώσων και των Δυτικών.

Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει ως εκ τούτου το δικαίωμα του βέτο και μπορεί να εμποδίσει πραγματικά κάθε προσπάθεια για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα της Ουκρανίας.

ΕΕ: Ενέκρινε βοήθεια €1 δισ. για Ουκρανία - Εξετάζει αυστηρότερες κυρώσεις

To Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε την χορήγηση €1 δισ. για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, η οποία είχε ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Μαρτίου.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το Συμβούλιο υιοθέτησε την ρύθμιση που εξασφαλίζει την προσωρινή μείωση ή αναστολή των δασμών στις εισαγωγές ουκρανικών αγαθών στην Ε.Ε.

Oι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν σήμερα στο Στρασβούργο προκειμένου να συζητήσουν το πώς θα αυστηροποιήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, χωρίς όμως να χάσουν τη στήριξη ορισμένων κυβερνήσεων της Ε.Ε. που δεν θέλουν να τα βάλουν με μια δύναμη που έχει τόσο μεγάλο ενεργειακό πάτημα στην Ευρώπη.

Υπό συζήτηση βρίσκονται πιθανές νέες οικονομικές κυρώσεις, καθώς και μια αποστολή της Ε.Ε. που θα εκπαιδεύσει αστυνομικές και άλλες δυνάμεις επιβολής νόμου στην Ουκρανία, αλλά και η προσέγγιση του μπλοκ σε ό,τι αφορά την έκδοση βίζας και τη διεξαγωγή εμπορίου με την Κριμαία.

ΗΠΑ: Οι Ρώσοι αποσταθεροποιούν την Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε την Κυριακή μέσω σχετικής έκθεσης ότι οι φιλορώσοι ακτιβιστές κατέλαβαν το Σάββατο τα κυβερνητικά κτίρια σε έξι πόλεις στην ανατολική Ουκρανία, σε μια οργανωμένη επιχείρηση που θυμίζει αυτές που έγιναν στην Κριμαία πριν η χερσόνησος προσαρτηθεί στη Ρωσία τον περασμένο μήνα.

«Πολλοί από τους μαχητές εφοδιασμένοι με αλεξίσφαιρα γιλέκα και στολές παραλλαγής με διακριτικά έφεραν όπλα ρωσικής προέλευσης», γράφει το ενημερωτικό σημείωμα-έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τίτλο «Αποδεικτικά στοιχεία της ρωσικής υποστήριξης για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας».

«Οι πράξεις αυτές έχουν πολλές ομοιότητες με αυτές που έγιναν στην Κριμαία στα τέλη Φεβρουαρίου και κορυφώθηκαν με την παράνομη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας και τη δήθεν προσάρτηση της Κριμαίας», αναφέρει το σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Τα γεγονότα της 12ης Απριλίου δείχνουν έντονα ότι στην ανατολική Ουκρανία η Ρωσία χρησιμοποιεί τώρα την ίδια τακτική που χρησιμοποιήθηκε στην Κριμαία προκειμένου να υποδαυλίσει αποσχιστικές τάσεις, να υπονομεύσει την κυριαρχία της Ουκρανίας και να ασκήσει έλεγχο επί του γείτονά της κατά παράβαση των υποχρεώσεών της στο πλαίσιο του διεθούς δικαίου», πρόσθεσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε μια μακρά λίστα με τους 10 ψευδείς, όπως τους αποκάλεσε, ισχυρισμούς της Ρωσίας που δικαιολογούν την επιθετική της διάθεση κατά της Ουκρανίας.

Σταϊνμάγερ: Η Κριμαία δεν πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο

Η Κίνα και η Γερμανία έχουν συμφέρον να μην αποτελέσει προηγούμενο η κατάσταση στην Κριμαία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο.

«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία προκαλούν μεγάλη ανησυχία και τόσο η Κίνα όσο και η Γερμανία έχουν συμφέρον να διασφαλίσουν ότι αυτό που είδαμε στην Κριμαία δεν θα αποτελέσει προηγούμενο», είπε συγκεκριμένα ο κ. Σταϊνμάγερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v