Οι γραμμές μάχης στο Λουξεμβούργο για τη λιτότητα

Οι γραμμές μάχης στη σύνοδο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Τι ζητούν Γαλλία και Ιταλία και πως αλλάζουν τα δεδομένα για τη Γερμανία. Ο συμβιβασμός που βρίσκεται επί τάπητος και τι αποκαλύπτει το Reuters από τα έγγραφα του Eurogroup.

Οι γραμμές μάχης στο Λουξεμβούργο για τη λιτότητα

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας και Βερολίνου αναμένεται, καθώς ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο και ενώ όλοι περιμένουν να δουν, εάν η αλλαγή των δεδομένων για τη γερμανική οικονομία, οδηγεί και σε αλλαγή πολιτικής στάσης από την κυβέρνηση Μέρκελ.

Το Eurogroup ξεκινά με δύο από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης – Γαλλία και Ιταλία- να δηλώνουν ότι δεν θα ικανοποιήσουν τους στόχους για μείωση των ελλειμμάτων. Με στήριξη από τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - που τις τελευταίες ημέρες προειδοποίησαν για την οικονομία της ευρωζώνης ζητώντας μεταρρυθμίσεις, αλλά και δαπάνες υποδομών - Παρίσι και Ρώμη αντιστέκονται στις πιέσεις για πολιτική λιτότητας. Η Γαλλία ειδικότερα, δηλώνει ότι δεν θα σεβαστεί για τρίτη συνεχή χρονιά τον στόχο μείωσης του ελλείμματος και κινδυνεύει τώρα να απορριφθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού της από την Κομισιόν.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαμήνυσε στο περιθώριο της συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί "κόβοντας επιταγές».

Ακόμη και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έδειξε τις διαθέσεις του λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος. Με συνέντευξή του στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, δήλωσε:  «Η Γερμανία θα μπορούσε να μεταφέρει τα κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις σε άλλον προϋπολογισμό ή να εκμεταλλευτεί τα δημοσιονομικά περιθώρια. Οι Βρυξέλλες δεν απαιτούν έναν πλήρως ισοσκελισμένο προϋπολογισμό».

Τα δεδομένα όμως, αλλάζουν τώρα και για τη Γερμανία. Μετά από μπαράζ αρνητικών μεγεθών, η κυβέρνηση του Βερολίνου αναγκάστηκε να υποβαθμίσει δραστικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, ενώ αρκετοί αναλυτές τονίζουν ότι η Γερμανία απειλείται αυτό το τρίμηνο με ύφεση και η ευρωζώνη με χρόνια στασιμότητα. Στο Βερολίνο ασκούνται πλέον έντονες πιέσεις και από το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού (κυρίως από του Σοσιαλδημοκράτες) για αλλαγή πλεύσης. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κακά γερμανικά μεγέθη, μπορεί να χαλαρώσουν την αντίσταση της καγκελαρίου Μέρκελ στην αύξηση των δαπανών» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. Η ίδια η Μέρκελ δήλωσε πως η κυβέρνησή της εξετάζει τρόπος να ενθαρρρύνει τις επενδύσεις.

«Ένας συμβιβασμός που τίθεται επί τάπητος είναι ένα επενδυτικό ταμείο υποδομών που θα χρηματοδοτείται από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια» αναφέρει το Reuters επικαλούμενο έγγραφο που ετοιμάστηκε Eurogroup και συμπληρώνει: «Ωστόσο, η πρώτη λίστα των πιθανών έργων προς χρηματοδότηση, δεν θα παρουσιαστεί τελικά σε αυτό το Eurogroup, αλλά το Δεκέμβριο».

«Οι υπουργοί Οικονομικών στηρίζουν τις ελπίδες τους σε ένα σχέδιο που έχει καταρτιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, να δημιουργηθεί μία σειρά έργων που θα δώσουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη» αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ίδιο έγγραφο και σημειώνει πως οι επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μειωθεί κατά 20% από το 2008.

Γαλλία και Ιταλία, που δεν έχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, καλούν τη Γερμανία να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. «Είναι λογικό, οι κυβερνήσεις που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο, να το χρησιμοποιήσουν» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και συμπλήρωσε: «Εσείς αποφασίστε ποιες χώρες αφορά αυτό»

Μετά το Eurogroup του Λουξεμβούργου, οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συναντηθούν στις 24 Οκτωβρίου για να συζητήσουν το θέμα της οικονομίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v