ΙΕΑ: Σε χαμηλό 5ετίας η διεθνής ζήτηση πετρελαίου

Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργεια προχωρά σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων για τη διεθνή ζήτηση πετρελαίου. Εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω υποχώρηση των τιμών.

ΙΕΑ: Σε χαμηλό 5ετίας η διεθνής ζήτηση πετρελαίου

Σε υποβάθμιση των προβλέψεων για τη διεθνή ζήτηση πετρελαίου προχώρησε η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας προβλέποντας παράλληλα περαιτέρω μείωση των τιμών μαύρου χρυσού.

«Η τρέχουσα υποχώρηση των τιμών αφορά τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση. Ενδεχομένως να υπάρξει και άλλη υποχώρηση των τιμών για να πληγεί η προσφορά ή για να δοθεί ώθηση στη ζήτηση» αναφέρει η ΙΕΑ στη μηνιαία της έκθεση. Σημειώνεται πως η τιμή του πετρελαίου Brent έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τον Ιούνιο. Χθες, βρέθηκε μάλιστα κάτω από τα 88 δολάρια το βαρέλι.

Η εκτίμηση για τη ζήτηση πετρελαίου κατά το 2014 υποβαθμίστηκε κατά 200.00 βαρέλια ημερησίως στα 0,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Για το 2015, η ζήτηση πετρελαίου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 93,5 εκατ.. Ωστόσο, η νέα πρόβλεψη για το 2015 είναι κατά 300.00 βαρέλια ημερησίως χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση.

«Η ανάπτυξη της ζήτησης μπορεί να έπιασε πάτο. Εν και οι οικονομικές προβλέψεις έχο8υν επιδεινωθεί, με το ΔΝΤ να υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για τρίτη φορά φέτος, εμμένει στη θέση του συνεχή οικονομική ανάπτυξη – αν και σε χαμηλότερο ρυθμό από ότι αναμενόταν» αναφέρει η ΙΕΑ.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v