Fitch: Απειλεί με υποβάθμιση και τον ΕSM

Ο οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει το outlook για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης από «σταθερό» σε «αρνητικό». Η διαμάχη της Γαλλίας με το Βερολίνο και ο κίνδυνος για τον ESM.

Fitch: Απειλεί με υποβάθμιση και τον ΕSM

Μετά τη Γαλλία, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings υποβαθμίζει το outlook και για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Στην σχετική ανακοίνωση ο οίκος αναφέρει πως η αξιολόγηση του ESM διατηρείται στο «ΑΑΑ», αλλά το outlook αναθεωρείται σε «αρνητικό» από «σταθερό».

Σημειώνεται πως μία ημέρα νωρίτερα, η Fitch υποβάθμισε το outlook της Γαλλίας σε «αρνητικό». «Ενδεχόμενη υποβάθμιση της Γαλλίας, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και βασικός χρηματοδότης του ESM θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη φερεγγυότητα του μηχανισμού στήριξης» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Γαλλία δηλώνει πως δεν θα πετύχει για Τρίτη συνεχή χρονιά τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και πλέον βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το Βερολίνο. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας αμφισβητεί ανοιχτά την πολιτική λιτότητα και – με την στήριξη και της Ιταλίας – ασκεί πιέσεις στη Γερμανία για αλλαγή πλεύσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v