Μέρκελ: Θα βοηθήσουμε στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ

Στήριξη Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ισπανίας για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ζήτησε από τη Μέρκελ ο Ερντογάν. Η Καγκελάριος είπε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος το Κεφάλαιο 17 (οικονομική και νομισματική πολιτική). Το θέμα της ζώνης ασφαλείας στη Β. Συρία έθεσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μέρκελ: Θα βοηθήσουμε στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ

Τη στήριξη της Γερμανίας, αλλά και της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως γνωστοποίησε, με την Γερμανίδα καγκελάριο συζήτησε την ανάγκη «να δράσουμε από κοινού κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων». Σημειώνεται πως εκτός του Ισλαμικού Κράτους, για την Τουρκία "τρομοκράτες" θεωρούνται και οι Κούρδοι του PKK.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης, όμως η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς λύση στον πόλεμο της Συρίας, δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως η Τουρκία περιμένει επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξής της στην ΕΕ και πως συμφώνησε με τη Μέρκελ για επιτάχυνση του ανοίγματος ορισμένων κεφαλαίων της συζήτησης για την ένταξη, ενώ ανέφερε πως έχει επιτευχθεί πρόοδος σε ότι αφορά την διακίνηση Τούρκων στην ΕΕ χωρίς βίζα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι μία "ζώνη ασφαλείας" στη βόρεια Συρία είναι απαραίτητη προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές.

«Προτεραιότητά μας είναι να αποτρέψουμε την παράνομη μετανάστευση και να μειώσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που περνούν τα σύνορά μας. Από αυτήν την άποψη είχαμε μια πολύ καρποφόρα συζήτηση με την ΕΕ πρόσφατα», σημείωσε ο κ. Νταβούτογλου.

Συμπλήρωσε όμως πως ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σε ότι αφορά πρόταση που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ στην Τουρκία για σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει και την αναβίωση των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ, καθώς και παροχή βοήθειας και την προοπτική για ευκολότερη χορήγηση βίζας, υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα που πρέπει να λυθούν.

«Πρώτον, ο διαμοιρασμός του βάρους των προσφύγων πρέπει να είναι δίκαιος. Το μέγεθος της βοήθειας... είναι δευτερεύον. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η κοινή βούληση να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Η Τουρκία έχει αφεθεί μόνη της τα τελευταία χρόνια», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο ίδιος προειδοποίησε πως η επέκταση της της σύγκρουσης των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, που υποστηρίζονται από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, και των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους γύρω από τη συριακή πόλη Χαλέπι μπορεί να προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσφέροντας στήριξη στην Άγκυρα ως αντάλλαγμα για βοήθεια της Τουρκίας στο προσφυγικό.

«Πώς μπορούμε να οργανώσουμε την διαδικασία ένταξης πιο δυναμικά;», διερωτήθηκε. «Η Γερμανία είναι έτοιμη φέτος να ανοίξει το Κεφάλαιο 17, και να κάνει προετοιμασίες για τα κεφάλαια 23 και 24 (*). Μπορούμε να συζητήσουμε για τις λεπτομέρειες», είπε. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα μετά τις εκλογές στην Τουρκία η Άγκυρα να προσπαθήσει για συμφιλίωση με τους Κούρδους.

Ως αντάλλαγμα, αναμένει η Τουρκία να συμφωνήσει να δεχθεί πίσω τους μετανάστες εκείνους που απορρίπτονται από την ΕΕ, κάτι στο οποίο ο Νταβούτογλου είπε ότι θα συμφωνήσει μόνο αν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της βίζας.

«Νομίζω πως έχουμε χρησιμοποιήσει την κρίση που βιώνουμε μέσω μιας άτακτης και ανεξέλεγκτης κίνησης προσφύγων, για να επιτύχουμε και πάλι μια στενότερη συνεργασία σε πολλά ζητήματα, τόσο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας όσο και μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

(*) σ.σ. Το Κεφάλαιο 17 της διαδικασίας ένταξης μιας χώρας στην ΕΕ αφορά την οικονομική και νομισματική πολιτική και περιλαμβάνει συγκεκριμένους κανόνες που απαιτούν την ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών, απαγορεύοντας την άμεση χρηματοδότηση του δημοσίου τομέα από τις κεντρικές τράπεζες και την προνομιακή πρόσβαση του δημόσιου τομέα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα κράτη μέλη πρέπει να συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους και υπόκειται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάπτυξης σε ότι αφορά τη δημοσιονομική επιτήρηση. Τα νέα κράτη μέλη δεσμεύονται επίσης να συμμορφώνονται με τα κριτήρια που θέτει η Συνθήκη προκειμένου να μπορούν να υιοθετήσουν το ευρώ εν ευθέτω χρόνω μετά την ένταξή τους.

Το Κεφάλαιο 23 αφορά τα νομικά και θεμελιώδη δικαιώματα και προβλέπει μεταξύ άλλων την εδραίωση ανεξάρτητης και αποτελεσματικής Δικαιοσύνης με εξάλειψη των εξωτερικών επιρροών και την χορήγηση επαρκών οικονομιών πόρων και εκπαίδευσης, την ύπαρξη νομικών εγγυήσεων για διαδικασίες δίκαιης δίκης, την καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά και ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο και αξιόπιστους θεσμούς. Παράλληλα, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν τον σεβασμό για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ.

Το Κεφάλαιο 24 αφορά στη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια και περιλαμβάνει θέματα όπως ο έλεγχος των συνόρων, οι βίζες, η εξωτερική μετανάστευση, η χορήγηση ασύλου, η αστυνομική συνεργασία, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, η συνεργασία στο θέμα των ναρκωτικών, η τελωνειακή συνεργασία και η νομική συνεργασία σε εγκληματικές και πολιτικές υποθέσεις, με τα κράτη μέλη να πρέπει να μπορούν να εφαρμόσουν επαρκώς το αυξανόμενο πλαίσιο των κοινών κανόνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v