Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι συμφώνησαν Κάμερον-Τουσκ για τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ

Η Βρετανία δεν είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω πολιτική ενοποίηση με την ΕΕ και δεν χρειάζεται να εκχωρήσει άλλες εξουσίες στις Βρυξέλλες, αναφέρεται στο προσχέδιο της συμφωνίας. Τι αποφασίστηκε για τους μετανάστες. Τι λένε Κάμερον και Τουσκ.

Τι συμφώνησαν Κάμερον-Τουσκ για τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ

Η Βρετανία δεν είναι υποχρεωμένη να ενοποιηθεί περαιτέρω, πολιτικά, με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε μπορεί να υπάρξει διάκριση των βρετανικών επιχειρήσεων ή πολιτών στην ΕΕ, διότι χρησιμοποιούν τη στερλίνα, αναφέρεται στο προσχέδιο της απόφασης της συμφωνίας ΕΕ-Βρετανίας, το οποίο έχει δει το Reuters.

Στο προσχέδιο της απόφασης ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τη Βρετανία, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αναφορικά με τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αναγνωρίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης στο πλαίσιο των συνθηκών της ΕΕ, δεν δεσμεύεται για περαιτέρω πολιτική ενοποίηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται στο προσχέδιο που έχει δει το Reuters.

Παράλληλα, στο προσχέδιο ξεκαθαρίζεται πως η αναφορά στις συνθήκες της ΕΕ για μια «ακόμα πιο στενή ένωση» δεν σημαίνει την ανάγκη η Βρετανία να εκχωρήσει άλλες εξουσίες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το προσχέδιο αναφέρει επίσης πως η Βρετανία δεν θα χρειαστεί ποτέ να εγκαταλείψει τη στερλίνα και πως δεν έχουν όλες οι χώρες της ΕΕ το ευρώ για νόμισμά τους.

Επίσης, αναφέρεται πως η ουσία των δηλώσεων αυτών θα περιλαμβάνεται στις συνθήκες της ΕΕ στην επόμενη αναθεώρησή τους. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, η πρόταση αυτή βρίσκεται σε «αγκύλες», που σημαίνει ότι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα και ως εκ τούτου μπορεί να αφαιρεθεί ή να αλλάξει.

Το προσχέδιο σημειώνει παράλληλα πως η Βρετανία δικαιολογείται να αρνηθεί τη χορήγηση επιδομάτων σε νέους μετανάστες της ΕΕ που εργάζονται στη χώρα για έως και τέσσερα χρόνια, όμως θα εξαιρεθούν όσοι ήδη βρίσκονται στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Βρετανία αντιμετωπίζει μια «έκτακτη κατάσταση που ο προτεινόμενος μηχανισμός σχεδιάζει να καλύψει». Η Βρετανία και η ΕΕ δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για πόσο θα ισχύει αυτός ο προσωρινός μηχανισμός.

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται επίσης η επιβολή αυστηρότερων κανόνων για να αποφευχθεί η κατάχρηση των δικαιωμάτων ελεύθερης κίνησης από μέλη οικογενειών που δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες.

Λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως οι προτάσεις για την προστασία της Βρετανίας και άλλων χωρών εκτός ευρωζώνης από τη βαθύτερη ενοποίηση της ευρωζώνης δεν δίνουν το δικαίωμα βέτο στη Βρετανία, σημειώνοντας πως οι πρέσβεις της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν τα σχέδια.

Σύμφωνα με τον Τουσκ, «το να δοθούν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις για τις ανησυχίες των κρατών μη μελών δεν μπορεί να συνιστά βέτο, ούτε να καθυστερεί επείγουσες αποφάσεις».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαιρέτισε τη συμφωνία με την ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς την απόδειξη ότι κάνει πραγματική πρόοδο στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων της Βρετανίας με το μπλοκ, συμπλήρωσε ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά.

«Το προσχέδιο της επαναδιαπραγμάτευσης με την ΕΕ δείχνει πραγματική πρόοδο και στους τέσσερις τομείς που η Βρετανία χρειάζεται αλλαγή, όμως χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο ίδιος ανέφερα ακόμα πως η Bρετανία μπορεί να διεξάγει το δημοψήφισμα για την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντός λίγων μηνών αν και οι υπόλοιπες χώρες στηρίξουν την συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο.

«Mας απομένουν δυνητικά μόλις λίγοι μήνες προτού διεξάγουμε αυτό το δημοψήφισμα, αν εξασφαλίσουμε αυτήν την συμφωνία» ανέφερε ο κ. Κάμερον.

Σημειώνεται πως το πακέτο των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ θα πρέπει να εγκριθεί και από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v