Ουγγαρία: Λύση στο προσφυγικό και «χωρίς την Τουρκία» εάν χρειαστεί

«Εάν η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας εξακολουθεί να μην λειτουργεί, τότο η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της μόνη της, σημείωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκός Υποθέσεων της Ουγγαρίας.

Ουγγαρία: Λύση στο προσφυγικό και «χωρίς την Τουρκία» εάν χρειαστεί

H Ε.Ε. θα πρέπει να είναι έτοιμη να «υπερασπιστεί τον εαυτό της» στην κρίση των προσφύγων, εάν η συμφωνία με την Άγκυρα δεν λειτουργήσει τελικά, δήλωσε την Τρίτη (5 Μαρτίου) Ούγγρος αξιωματούχος.

Μιλώντας σε υπουργική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, Takács Szabolcs, ξεκαθάρισε τη θέση της χώρας του πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 17-18 Μαρτίου σχετικά με την κρίση των προσφύγων.

Ο Szabolcs τόνισε ότι το πιο σημαντικό πράγμα για τη Βουδαπέστη είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εάν η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας μας φέρει πιο κοντά σε αυτό, τότε φυσικά θα την υποστηρίξουμε. Αλλά ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες, συνεπώς πρέπει να δούμε τι μπορούμε να συμφωνήσουμε στο εξής», είπε.

Ο Ούγγρος αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο διάδρομος των δυτικών Βαλκανίων έχει κλείσει, τονίζοντας ότι ο αριθμός των μεταναστών έχει μειωθεί σημαντικά.

«Εάν η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη ανταποκριθούν στις προσδοκίες που απορρέουν από τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, τότε ίσως να υπάρξει μια καλή λύση [...] Ωστόσο, πάντα λέγαμε ταυτόχρονα ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της μόνη της αν είναι απαραίτητο», είπε, προσθέτοντας ότι αν η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας εξακολουθεί να μην λειτουργεί, τότε η Ε.Ε. «θα πρέπει να έχει μια βιώσιμη λύση».

Η κόκκινη γραμμή

Αναφερόμενος στο μηχανισμό επανεγκατάστασης που προβλέπεται στο σχέδιο συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, ο Ούγγρος πολιτικός σημείωσε ότι αυτός θα λειτουργήσει μόνο αν είναι σε εθελοντική βάση.

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ουγγρική κόκκινη γραμμή και ό,τι προσδοκούμε πρέπει να είναι εθελοντικό», πρόσθεσε ο Szabolcs.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orbán, ανακοίνωσε πρόσφατα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σύστημα υποχρεωτικών ποσοστώσεων που σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Dóra Bókay, εκπρόσωπος Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ουγγαρίας στην Ε.Ε., είπε στην EurActiv.gr την περασμένη εβδομάδα ότι «η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος είναι για όλες τις μελλοντικές υποχρεωτικές ποσοστώσεις» και όχι τις ήδη συμφωνηθείσες ποσοστώσεις επανεγκατάστασης των 160.000 ανθρώπων από την Ιταλία και την Ελλάδα.

«Η απόφαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 22 Σεπτεμβρίου σχετικά με τις ποσοστώσεις επανεγκατάστασης έχει προσβληθεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων», πρόσθεσε.

Πηγή: EurActiv.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v