Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Villeroy (ΕΚΤ): Η Βρετανία πρέπει να σεβαστεί τους κανονισμούς για να έχει πρόσβαση στις αγορές

Το Brexit θα επηρεάσει την οικονομία της ευρωζώνης, αλλά ο αντίκτυπος θα είναι σοβαρότερος για τη Βρετανία, τόνισε ο Γάλλος τραπεζίτης. Η βρετανική έξοδος «δε θα αλλάξει τα δεδομένα», αλλά πρέπει να μετριαστεί η αβεβαιότητα που περιβάλλει το θέμα.

Villeroy (ΕΚΤ): Η Βρετανία πρέπει να σεβαστεί τους κανονισμούς για να έχει πρόσβαση στις αγορές

Η Βρετανία πρέπει να σεβαστεί όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες, σε περίπτωση που το Λονδίνο σκοπεύει να διατηρήσει την πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές του μπλοκ μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, τόνισε σήμερα ο Francois Villeroy, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας.

Μιλώντας στο συνέδριο του Paris Europlace, ο Villeroy επεσήμανε ότι το Λονδίνο δε θα πρέπει να αναμένει ειδική μεταχείριση στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική του εμπορική σχέση με το μπλοκ.

«Για να διατηρήσει η Βρετανία την πρόσβαση στην κοινή χρηματοοικονομική αγορά, θα πρέπει να σεβαστεί αυστηρά όλους τους συνήθεις ευρωπαϊκούς κανόνες», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο τραπεζίτης υποστήριξε ότι το Brexit «δε θα αλλάξει τα δεδομένα», ωστόσο πράγματι υπερτονίζει την ανάγκη να δοθεί νέα πνοή στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ. Πρόσθεσε ακόμη ότι η συνεργασία των κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση της βρετανικής ψήφου έχει σταθεί αποτελεσματική: «Εμείς στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ παραμένουμε απόλυτα κινητοποιημένοι και αποφασισμένοι».

Ο Villeroy επεσήμανε ότι το Brexit θα επηρεάσει την οικονομία της ευρωζώνης, ωστόσο ο αντίκτυπος θα είναι πιο μέτριος σε σχέση με εκείνον στη Βρετανία. «Το Brexit είναι κακά νέα, πρώτον και κυριότερον για το Ηνωμένο Βασίλειο», υποστήριξε.

Πάντως υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό «να μειώσουμε την αβεβαιότητα που περιβάλλει το θέμα της Βρετανίας. Όσο γρηγορότερα, τόσο καλύτερα».

«Το Brexit δεν αλλάζει τις οικονομικές μας προβλέψεις για φέτος στη Γαλλία: εξακολουθούμε να αναμένουμε ανάπτυξη τουλάχιστον 1,4%», συμπλήρωσε αναφερόμενος στη χώρα του.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας δήλωσε ότι το Παρίσι μπορεί να γίνει ένα από τα ισχυρότερα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης. «Το Παρίσι δεν είναι το μόνο χρηματοοικονομικό κέντρο στην ευρωζώνη, όμως έχει ό,τι χρειάζεται για να είναι ένα από τα καλύτερα», τόνισε.

«Έχει έρθει η ώρα για το Paris Europlace να μπει στο επίκεντρο», είπε, σχολιάζοντας πως δεν υπάρχει λόγος να είμαστε απαισιόδοξοι για το Brexit.

Στο μεταξύ, το Παρίσι προετοιμάζει κίνητρα προκειμένου να προσελκύσει εργαζόμενους στο χρηματοοικονομικό τομέα από το Λονδίνο. Η κυβέρνηση πρόκειται να σκιαγραφήσει σήμερα τις πρωτοβουλίες της, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αποφάσισε να εμφανιστεί στο συνέδριο του Paris Europlace αργότερα σήμερα. Πρόκειται για μια σπάνια επίσκεψη στο event, από ένα υψηλό στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης.

Βλέποντας μια ευκαιρία μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, το λόμπι έχει κάνει έκκληση για ευνοϊκότερους όρους προς τους ξένους εργαζόμενους στη Γαλλία. Ζητά, μεταξύ άλλων, μια μείωση του φόρου εισοδήματος των εργαζομένων στον εν λόγω τομέα.

Το πρακτορείο τονίζει ότι, αν και συχνά στο παρελθόν οι προτάσεις του χρηματοοικονομικού κέντρου αγνοούνταν από την κυβέρνηση, αυτό έχει αλλάξει. Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι ρυθμίσεις στη φορολόγηση είναι απαραίτητες προκειμένου να γίνει το Παρίσι πιο ελκυστικό. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν έχει υπαινιχθεί ότι η φορολογία των ξένων εργαζομένων θα μπορούσε πράγματι να καταστεί πιο ευνοϊκή.

Οι εργαζόμενοι που έρχονται στη Γαλλία ή οι Γάλλοι εργαζόμενοι που επαναπατρίζονται έπειτα από πέντε χρόνια ή παραπάνω στο εξωτερικό, ήδη ωφελούνται από μια σειρά φοροελαφρύνσεις για πέντε χρόνια μετά την επιστροφή τους.

Το Παρίσι είναι ήδη το μεγαλύτερο κέντρο για πολλές αγορές στους κόλπους της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της έκδοσης εταιρικών ομολόγων και της διαχείρισης επενδύσεων, με περιουσιακά στοιχεία αξίας 3,6 τρισ. ευρώ υπό διαχείριση. Ωστόσο, κι άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα έχουν ξεκινήσει από νωρίς το lobbying των λονδρέζικων χρηματοοικονομικών εταιριών μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v