Επιφανείς επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το αυξανόμενο χρέος της Κίνας. Ο Τζορτζ Σόρος βλέπει μια «ανατριχιαστική ομοιότητα» μεταξύ των σημερινών συνθηκών στην ασιατική χώρα και εκείνων στις ΗΠΑ που οδηγήσαν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, μεταδίδει το Bloomberg. «Πυροδοτείται κατά τον ίδιο τρόπο από την ανάπτυξη στην πίστωση και μια αναπόφευκτα μη βιώσιμη επέκταση της πίστωσης», είχε επισημάνει ο επενδυτής τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Laurence Fink, έχει αναφέρει ερωτηθείς για το κινεζικό χρέος ότι «θα πρέπει να ανησυχήσουμε», προσθέτοντας πως παραμένει απαισιόδοξος για την οικονομία της χώρας μακροπρόθεσμα.
Αντίστοιχα, έκθεση της Goldman Sachs τον Ιούνιο προειδοποίησε πως οι μεγάλες και ανεξήγητες δραστηριότητες του σκιώδους τραπεζικού τομέα της χώρας έχουν εγείρει ανησυχίες «σχετικά με τα υποκείμενα προβλήματα στην πίστωση της Κίνας και με τον κίνδυνο μη βιωσιμότητας».
Πράγματι, πολλά κομμάτια της κινεζικής οικονομίας έχουν επιβαρυνθεί με πολύ μεγάλο χρέος, ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Κατά την τελευταία δεκαετία, το συνολικό χρέος αυξήθηκε κατά 465%. Οδηγήθηκε στο 247% του ΑΕΠ το 2015, από 160% το 2005.
Το Bloomberg Intelligence κατατάσσει το συνολικό κινεζικό χρέος σε τέσσερις κατηγορίες: το τραπεζικό, το εταιρικό, το κυβερνητικό και των νοικοκυρών. Το τραπεζικό έχει μειωθεί ελαφρώς σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, σε 19% του ΑΕΠ το 2015. Το εταιρικό χρέος, στο μεταξύ, έχει εκτοξευτεί στο 165% από 105% του ΑΕΠ.
Το κυβερνητικό χρέος αυξήθηκε σε 22%, ενώ το χρέος των νοικοκυριών έχει σημειώσει άνοδο σε παραπάνω από το 40% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.