Goldman Sachs: Οι τιμές-στόχοι στις τράπεζες, ποια υποβαθμίζει

Ο νέος πήχης για τις τιμές των μετοχών και οι δύο κρίσιμες αλλαγές στις συστάσεις από τον αμερικανικό οίκο. Τα τρία στοιχεία στα οποία θα εστιάσει η αγορά για τη φετινή χρονιά.

Goldman Sachs: Οι τιμές-στόχοι στις τράπεζες, ποια υποβαθμίζει

Σύνοψη

Η Goldman Sachs αναθεωρεί κατά μέσο όρο +27% τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, αναβαθμίζει τη Eurobank σε «αγορά» και υποβαθμίζει την Εθνική σε «ουδέτερη». Οι νέοι στόχοι υποδηλώνουν μέση ανοδική δυναμική ~20%, με βάση ισχυρή κερδοφορία (RoTE ~14-15%), αύξηση δανείων διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου και αποτίμηση ακόμη σε έκπτωση (P/E ~10x vs ~11x Ευρώπη). Τι να παρακολουθήσετε: αποτελέσματα Q4, investor days Πειραιώς-Eurobank και αξιοποίηση πλεονάζοντος κεφαλαίου ΕΤΕ.

 

Ισχυρή κερδοφορία και ανθεκτικές προοπτικές ανάπτυξης είναι το νέο σλόγκαν της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες.

Η σύσταση για τη Eurobank ανεβαίνει σε «αγορά», επαναλαμβάνει τη σύσταση «αγορά» για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, ενώ η σύσταση για την Εθνική Τράπεζα μειώνεται σε «ουδέτερη».

Οι νέοι 12μηνοι στόχοι τιμών είναι 5,00 ευρώ για τη Eurobank (21% ανοδική τάση), 10,50 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (20% ανοδική τάση), 5,10 ευρώ για την Alpha Βank (22% ανοδική τάση) και 16,75 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (11% ανοδική τάση).

Γιατί αναθεωρούνται οι τιμές-στόχοι

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει σε μια εποχή υψηλότερης διαρθρωτικής κερδοφορίας και στρατηγικής ευελιξίας, υποστηριζόμενες από ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου, όλο και πιο ανθεκτικά επιχειρηματικά μοντέλα και ένα πολύ ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον.

Οι τιμές των μετοχών αντανακλούν αυτή τη βελτίωση, με την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, τη Eurobank και την Alpha Βank να σημειώνουν άνοδο κατά μέσο όρο περίπου 400% από το τέλος του 2021 (έναντι του δείκτη SX7P των τραπεζών που σημείωσε άνοδο περίπου 170%) και άνοδο περίπου 20% από την αρχή του έτους (έναντι του SX7P που σημείωσε άνοδο περίπου 4%). Κοιτώντας μπροστά, συνεχίζουμε να βλέπουμε ένα εποικοδομητικό περιβάλλον, με τους στόχους μας στις τιμές να υποδηλώνουν μέση ανοδική τάση περίπου 20%», εξηγεί ο οίκος.

«Αναβαθμίζουμε τη Eurobank σε «αγορά» από «ουδέτερη», καθώς βλέπουμε συνεχή ανοδική τάση από το πλεονεκτικό επιχειρηματικό της μείγμα (με ισχυρή παρουσία σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία και σταθερό ROTE (απόδοση επί ενσώματων ιδίων κεφαλαίων) της τάξης του 15%), επαναλαμβάνουμε τη σύσταση «αγορά» για την Πειραιώς και την Alpha Βank και υποβαθμίζουμε την Εθνική Τράπεζα από «αγορά» σε «ουδέτερη» λόγω της σχετικής αποτίμησης.

 

Τι αλλάζει τώρα

Αναθεωρούνται οι τιμές-στόχοι κατά μέσο όρο +27%, με μέση ανοδική δυναμική ~20% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Αναβαθμίζεται η Eurobank σε «αγορά» (στόχος 5,00€, +21%)· υποβαθμίζεται η Εθνική σε «ουδέτερη» (στόχος 16,75€, +11%).
Αλλάζει η μεθοδολογία αποτίμησης σε P/E (~10x vs ~11x Ευρώπη), αντί του προηγούμενου μοντέλου κόστους κεφαλαίου.
Προβλέπεται μέση RoTE 14-15% για 2026-28E με CET1 άνω του 15%, σε συνδυασμό με αύξηση δανείων διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Επαναλαμβάνεται η σύσταση «αγορά» για Πειραιώς (στόχος 10,50€, +20%) και Alpha Βank (στόχος 5,10€, +22%).

Aναθεώρηση τιμών-στόχων και μεθοδολογία αποτίμησης

«Με την παρούσα έκθεση αναθεωρούμε σημαντικά προς τα πάνω τις τιμές-στόχους (κατά μέσο όρο κατά 27%), κυρίως λόγω της αποτίμησης στην τρέχουσα αγοραία αξία για χαμηλότερο υποθετικό κόστος κεφαλαίου (cost of equity). Επίσης, αλλάζουμε την προσέγγιση αποτίμησης σε P/E (δείκτης τιμής προς κέρδη), δεδομένων των πιο προβλέψιμων κερδών για τις ελληνικές τράπεζες, παρέχοντας μεγαλύτερη συγκρισιμότητα σε σχέση με την ευρύτερη κάλυψη της Ευρώπης», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

«Σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η επενδυτική θέση για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει, κατά την άποψή μας, ελκυστική, με την αύξηση των δανείων να είναι περίπου διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υποστηριζόμενη από κορυφαίους δείκτες αποδοτικότητας, βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, αύξηση των αποδόσεων και προληπτική διάθεση κεφαλαίων, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με P/E περίπου 10 φορές έναντι περίπου 11 φορές για τις ευρύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες που καλύπτουμε (12mf LSEG consensus).

Προβλέπουμε μέση απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) περίπου 14-15% για την περίοδο 2026-28E, με μέσο όρο CET1 (δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1) άνω του 15%», προβλέπουν οι αναλυτές.

Πού θα εστιάσει η αγορά για τις τράπεζες το 2026

Όσον αφορά τα βασικά θέματα για το 2026, η Goldman Sachs αναμένει ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να εστιάζουν στη βιωσιμότητα της αύξησης των δανείων και στη σύνθεση της ζήτησης από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στο επίπεδο των απαιτούμενων επανεπενδύσεων στο κόστος βάσης και στην κατανομή κεφαλαίων μεταξύ απόδοσης για τους μετόχους και σταδιακής στρατηγικής ανάπτυξης, ιδίως εξαγορών.

Όσον αφορά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A), οι ελληνικές τράπεζες έχουν δραστηριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, με την Πειραιώς να προχωρά στην ενσωμάτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, τη Eurobank να ενσωματώνει την Ελληνική Τράπεζα και να ανακοινώνει την εξαγορά της Eurolife, και την Alpha Bank να ολοκληρώνει πρόσφατα την εξαγορά της AstroBank στην Κύπρο. Αρκετές διοικητικές ομάδες εξακολουθούν να συζητούν το ενδεχόμενο περαιτέρω συμπληρωματικών (και ενδεχομένως μετασχηματιστικών) συμφωνιών.

Θέμα / ΜεταβλητήΕπίπεδο / ΣενάριοΤι σημαίνει / Ποιος επηρεάζεταιΤι να δούμε / Trigger
Eurobank — αναβάθμιση«Αγορά», στόχος 5,00€ (+21%)Ισχυρό μείγμα Ελλάδα-Κύπρος-Βουλγαρία, ROTE ~15%Investor day και synergies από Ελληνική Τράπεζα / Eurolife
Πειραιώς — επανάληψη«Αγορά», στόχος 10,50€ (+20%)Ενσωμάτωση Εθνικής Ασφαλιστικής, ανοδική δυναμικήΑποτελέσματα Q4, ανακοινώσεις για synergies ενοποίησης
Alpha Βank — επανάληψη«Αγορά», στόχος 5,10€ (+22%)Ολοκλήρωση εξαγοράς AstroBank ΚύπρουΠεραιτέρω M&A κινήσεις, εξέλιξη κόστους
Εθνική — υποβάθμιση«Ουδέτερη», στόχος 16,75€ (+11%)Ισορροπημένη σχέση κινδύνου/απόδοσης στην τρέχουσα αποτίμησηΣχέδια αξιοποίησης πλεονάζοντος κεφαλαίου
Αύξηση δανείων~2x ευρωπαϊκός μέσος όροςΒασικός μοχλός κερδοφορίας — εταιρικά + νοικοκυριάΒιωσιμότητα ζήτησης και σύνθεση χαρτοφυλακίου
Καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM)Ανθεκτικά — αντίθετοι άνεμοι ΕΚΤ σε μεγάλο βαθμό απορροφημένοιΑνατιμολόγηση προθεσμιακών αντισταθμίζει πίεση εταιρικώνΠορεία deposit beta και επόμενες αποφάσεις ΕΚΤ

Γενική αξιολόγηση και κίνδυνοι

«Συνολικά, έχουμε μια γενικά θετική προοπτική για τις ελληνικές τράπεζες και θεωρούμε ότι θα παρουσιάσουν σταθερή αύξηση των κερδών και διαφοροποίηση των εσόδων με ελκυστική αποτίμηση. Υποβαθμίζουμε την Εθνική Τράπεζα σε «ουδέτερη» (από «αγορά»), καθώς, αν και θεωρούμε ότι η τράπεζα βρίσκεται σε στρατηγικά καλή θέση, έχει μια πιο ισορροπημένη σχέση κινδύνου/απόδοσης στην τρέχουσα αποτίμηση.

Οι βασικοί κίνδυνοι για τις απόψεις μας επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα της αύξησης των δανείων (δεδομένου ότι αυτή αποτελεί κεντρικό μέρος της εξέλιξης των κερδών και της επενδυτικής θέσης και για τις τέσσερις μετοχές), στην εξέλιξη του κόστους και της πιστωτικής ποιότητας, καθώς και στην αξιοποίηση του κεφαλαίου, με μοντελοποιημένες αυξανόμενες αποδόσεις, αλλά και με το πλεόνασμα κεφαλαίου να παρέχει περιθώρια για την προώθηση περαιτέρω συγχωνεύσεων και εξαγορών», συμπεραίνει η Goldman Sachs.

Οι επόμενοι στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Η πορεία των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί από την εστίαση στην κεφαλαιακή επάρκεια και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων σε σημαντικές ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης με στρατηγική ευελιξία τόσο για την αύξηση των αποδόσεων των μετόχων όσο και για την πραγματοποίηση εξαγορών.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες επωφελήθηκαν σημαντικά από την αύξηση των επιτοκίων, με ταχεία ανατιμολόγηση των ισολογισμών και από τα χαμηλότερα deposit beta (ο ρυθμός μετακύλισης των επιτοκίων στις καταθέσεις) στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της κατανομής της καταθετικής βάσης σε λογαριασμούς μιας ημέρας με ελάχιστο επιτόκιο.

«Κοιτώντας μπροστά, θεωρούμε ότι η αύξηση των δανείων θα παραμείνει ο βασικός μοχλός της πορείας των αποτελεσμάτων χρήσης, με υγιή χαρτοφυλάκια εταιρικών δανείων και σταδιακή βελτίωση της ζήτησης των νοικοκυριών.

Αναμένουμε ότι αυτό θα συνδυαστεί με ευρέως ανθεκτικά καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM), καθώς οι αντίθετοι άνεμοι από τις μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ έχουν πλέον απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ η μέτρια ανατιμολόγηση των προθεσμιακών καταθέσεων συμβάλλει στην αντιστάθμιση της περαιτέρω διάβρωσης των περιθωρίων στα εταιρικά δάνεια, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας.

Παράλληλα με την αύξηση των καθαρών επιτοκίων, παρατηρούμε μια ευρύτερη εστίαση στη διαφοροποίηση των εσόδων και στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, με στοχευμένη αύξηση των προμηθειών τόσο οργανικά όσο και μέσω κοινοπραξιών και εξαγορών», προβλέπει ο οίκος.

Αποδοτικότητα και κόστος

Οι ελληνικές τράπεζες είναι ήδη από τις πιο αποδοτικές στην Ευρώπη, με δείκτες κόστους-εσόδων (cost-to-income ratio) στο 35% περίπου έναντι 50% κατά μέσο όρο για τις τράπεζες που καλύπτει η Goldman Sachs, η οποία προβλέπει συνεχή βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.

Η Goldman Sachs προβλέπει αύξηση του κόστους πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα επόμενα χρόνια, κυρίως για την ενίσχυση των τεχνολογικών και προϊοντικών δυνατοτήτων.

Ανοδική δυναμική μετοχών

«Σε συνδυασμό με αυτή τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών και των προοπτικών του κλάδου, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει θετικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS) και σημαντική ανατίμηση της τιμής των μετοχών τους τα τελευταία χρόνια. Θεωρούμε ότι υπάρχει περαιτέρω ανοδική δυναμική για τις τιμές των μετοχών, με βάση: 1) τα σταθερά αναμενόμενα κέρδη και τις προοπτικές για το 4ο τρίμηνο, 2) τις επικείμενες ενημερώσεις των επενδυτών (investor days), οι οποίες αναμένεται να περιλαμβάνουν λεπτομέρειες σχετικά με τους θετικούς παράγοντες ενοποίησης από πρόσφατες ή ανακοινωμένες συμφωνίες (ιδίως για την Πειραιώς και την Eurobank) και/ή σχέδια για τη χρήση πλεονάζοντος κεφαλαίου (ΕΤΕ) και 3) το συνεχιζόμενο ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, όπου η οικονομική ανάπτυξη παρουσιάζει τάση πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ολοκληρώνει την έκθεσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Watch Now

Παρακολουθήστε τα αποτελέσματα Q4 και τα investor days Πειραιώς και Eurobank για λεπτομέρειες ενοποίησης (synergies) και σχέδια αξιοποίησης πλεονάζοντος κεφαλαίου — ιδίως της Εθνικής Τράπεζας.
Αξιολογήστε εάν η αύξηση δανείων (~2x ευρωπαϊκού μέσου όρου) θα διατηρηθεί, καθώς αποτελεί τον κεντρικό μοχλό κερδοφορίας και για τις τέσσερις τράπεζες σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο