Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Κάτω από το ξενοφοβικό AfD το κόμμα της Μέρκελ σε δημοσκόπηση

Τρεις μέρες πριν τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa δείχνει το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα στην 3η θέση, μετά το ξενοφοβικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Γερμανία: Κάτω από το ξενοφοβικό AfD το κόμμα της Μέρκελ σε δημοσκόπηση

Τρεις μέρες πριν τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα καταγράφει ποσοστό μόλις 20%, την ώρα που το ξενοφοβικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» σημειώνει ποσοστό 23%. Στην πρώτη θέση βρίσκεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με 28%.

Δεδομένου ότι το κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας με 1,6 εκατ. πληθυσμό είναι ένα από τα μικρότερα της Γερμανίας, στο οποίο όμως εκλέγεται η καγκελάριος, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν πρόκειται να είναι αποφασιστικό για το πολιτικό μέλλον της κ. Μέρκελ.

Παρ' όλα αυτά, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η τάση που εκφράζεται στη δημοσκόπηση και στις εκλογές την Κυριακή, τότε θα πρέπει να αναμένονται νέες και πιο έντονες συζητήσεις σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητα της κ. Μέρκελ στις εκλογές σε ένα χρόνο ως επικεφαλής των χριστιανικών κομμάτων όπως επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το προσφυγικό πρόβλημα. Για αυτό τον λόγο, στόχος των Χριστιανοδημοκρατών στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία είναι να παραμείνουν δεύτερο κόμμα μετά τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το προσφυγικό διχάζει τους ψηφοφόρους

Εκ πρώτης όψεως πάντως, σημειώνει η Deutsche Welle, η θεαματική άνοδος του ξενοφοβικού AfD φαίνεται αδιανόητη.

Η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών κυβερνά εδώ και 10 χρόνια με επιτυχία. Δέκα χρόνια τώρα το κρατίδιο δεν κάνει νέα χρέη αλλά αποπληρώνει τα δάνειά του, η οικονομία σημειώνει ανάπτυξη και η ανεργία έχει πέσει από σχεδόν 30% στο 9%. Σχεδόν τα 2/3 των πολιτών δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ικανοποιημένοι με την απόδοση της κυβέρνησης και 77% με την οικονομική τους κατάσταση.

Παρ' όλα αυτά όμως, όπως προκύπτει από έρευνες, θέματα όπως κοινωνική δικαιοσύνη, αγορά εργασίας και κοινωνική ανάπτυξη δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν τους ψηφοφόρους όσο το προσφυγικό. Ένα 34% πιστεύει ότι το προσφυγικό ζήτημα, στο οποίο έχει επικεντρώσει τον προεκλογικό του αγώνα το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», θα είναι αποφασιστικό για την έκβαση των εκλογών την Κυριακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο