Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομπάμα στην G20: Οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν κατά της φοροαποφυγής

Στη σκιά του προστίμου-μαμούθ στην Apple, ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε για συνεργασία των ΗΠΑ στο ζήτημα της φοροαποφυγής. Υπερασπίστηκε την εμπορική συμφωνία TPP με τις χώρες της Ασίας. Δεν υπήρξε συμφωνία με Πούτιν για Συρία.

Ομπάμα στην G20: Οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν κατά της φοροαποφυγής

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν με τις υπόλοιπες χώρες για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής. 

«Κάνουμε διάφορα πράγματα στο εσωτερικό και θέλουμε να συντονιστούμε σε διεθνές επίπεδο» σημείωσε ο κ. Ομπάμα. «Το ένα πράγμα που πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε είναι πως κινούμαστε σε συνεργασία με τις άλλες χώρες, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ότι αν κάποιος δράσει μονομερώς, αυτό δεν θα έχει αντίκτυπο μόνο σε μια αμερικάνικη εταιρεία, αλλά μπορεί να έχει αντίκτυπο και στο αν θα έχουμε τη δυνατότητα να συλλέξουμε φόρους από αυτήν εταιρεία» πρόσθεσε. 

Σε δηλώσεις που έκανε στο τέλος της συνόδου της G20 και στη σκιά του προστίμου €13 δισ. της Ευρωπαϊκής Ένωση στην Apple, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως έχει προωθήσει το θέμα της φοροαποφυγής ως ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την G20.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος τόνισε πως στη σύνοδο των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, οι ΗΠΑ δεν έβαλαν στο τραπέζι  συγκεκριμένη περίπτωση της Apple. 

O κ. Ομπάμα προειδοποίησε πως μόνο αν υπάρξει απάντηση στη φοροαποφυγή θα επανέλθει η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο σύστημα και θα υποχωρήσουν οι αντιστάσεις στην παγκοσμιοποίηση. 

Όσον αφορά στην εμπορική συμφωνία TPP με τις χώρες της Ασίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε πως ανοίγει νέες αγορές που ως τώρα ήταν κλειστές και αποτελεί συνολικά μια προτιμότερη εναλλακτική από την υφιστάμενη κατάσταση. 

Δεν τα βρήκαν Ομπάμα-Πούτιν για Συρία

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν σήμερα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Κίνα, αλλά οι δύο μεγάλες δυνάμεις δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία για τη Συρία, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίοι επίσης δεν κατέληξαν σε συμφωνία λόγω των αποκλίσεων που επιμένουν, δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ Αμερικανός διπλωμάτης.

Ο Ομπάμα και ο Πούτιν συνομίλησαν περίπου 90 λεπτά σε μια εποικοδομητική συνάντηση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, τη μείωση της βίας και τη συνεργασία στην καταπολέμηση τζιχαντιστικών οργανώσεων, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Χθες, η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Μόσχα ότι "υπαναχώρησε" σε ορισμένα σημεία στις διαπραγματεύσεις, καθιστώντας αδύνατη επί του παρόντος μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον, που πραγματοποιούν χωριστά επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, διαφωνούν κυρίως για την τύχη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, ενώ το καθεστώς της Δαμασκού συνεχίζει να θέτει στόχο των επιχειρήσεών του τη συριακή αντιπολίτευση, έχοντας την υποστήριξη της Ρωσίας, άλλο μήλο της έριδος με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με διπλωμάτη που μίλησε μετά τη συνάντηση μεταξύ των Ομπάμα και Πούτιν, η επίτευξη συμφωνίας φαίνεται να είναι δύσκολη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο