Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Verizon ζητά έκπτωση ενός δισ. από τη Yahoo λόγω του χάκινγκ

Έκπτωση ενός δισ. ζητά η Verizon στην αγορά της Yahoo, υποστηρίζοντας ότι το χάκινγκ και η πιθανή συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες έχουν ελαττώσει την αξία της. «Η συμφωνία είναι συμφωνία», απαντά η Yahoo που αντιδρά σθεναρά στο αίτημα.

H Verizon ζητά έκπτωση ενός δισ. από τη Yahoo λόγω του χάκινγκ

Η Verizon πιέζει για μια έκπτωση ενός δισ. δολαρίων στην αγορά της Yahoo για 4,8 δισ., η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με πηγές της New York Post. Το αίτημα έχει να κάνει με το τεράστιο χάκινγκ που κλόνισε πρόσφατα την τεχνολογική εταιρία και την υπόνοια για συνεργασία με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στην παρακολούθηση πελατών.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Yahoo αποκάλυψε ότι το 2014 είχε δεχθεί κυβερνοεπίθεση, με την οποία είχαν κλαπεί τα ονόματα χρήστη και οι κωδικοί πρόσβασης 500 εκατ. λογαριασμών, μαζί με άλλα προσωπικά στοιχεία των κατόχων τους.

Έπειτα, αργότερα εκείνη την εβδομάδα, έγινε γνωστό πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν διατάξει την τεχνολογική εταιρία να «σκανάρει» emails για την εύρεση πιθανών ενδείξεων, σχετικών με τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Tim Armstrong, διευθύνων σύμβουλος της Verizon, μετά από όλα αυτά «διστάζει» να προχωρήσει με την συναλλαγή. «Είναι αρκετά ενοχλημένος επειδή αυτά δεν αποκαλύφθηκαν και λέει αν μπορούμε να βγούμε εντελώς από αυτό ή αν μπορούμε να μειώσουμε την τιμή», εξηγεί μια πηγή.

Όπως επισημαίνει το MarketWatch, αυτό μπορεί να είναι τρικ για να κάνει πίσω η Yahoo στην τιμή της συναλλαγής. Οι πηγές αναφέρουν ότι η Verizon πιέζει για έκπτωση διότι πιστεύει ότι η αξία της Yahoo έχει πλέον ελαττωθεί.

Η Verizon σχεδίαζε να συνδυάσει τη Yahoo με τη μονάδα AOL, προκειμένου να της προσφέρει αρκετό μέγεθος ώστε να γίνει τρίτη δύναμη στην αγορά και να ανταγωνιστεί την Google και το Facebook στα έσοδα από διαφημίσεις.

Σε περίπτωση που η συμφωνία οριστικοποιηθεί κατά το πρώτο τρίμηνο, η AOL/Yahoo θα καταφέρει να φτάσει σε ένα δισ. καταναλωτές. Στόχος της είναι να αγγίξει τα δύο εκατ. μέχρι το 2020.

Οι πηγές διευκρινίζουν ότι ο Tim Armstrong μετέβη αυτή την εβδομάδα στη δυτική ακτή για να ζητήσει την έκπτωση από τη Yahoo, ενώ η CEO της δεύτερης προσπαθεί να προστατεύσει τους μετόχους. Η Yahoo επιμένει ότι «η συμφωνία είναι συμφωνία» και πως το αίτημα της Verizon δεν έχει νομική βάση.

Τέλος, τη στιγμή που η Yahoo αντιδρά σθεναρά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, η Verizon υπολογίζει πως πρέπει να βάλει στην άκρη ένα δισ. δολάρια για πιθανά κόστη που ενδεχομένως συνδέονται με το χάκινγκ, επιχείρημα στο οποίο στηρίζεται κυρίως ο Armstrong: «Είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί δεν ξέρουν τι θα βρουν», εξήγησε μια από τις πηγές.

Τα δύο μέρη αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες, τονίζει η New York Post.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v