Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Facebook κατηγορείται για «επιλογή» φορολογικών κανόνων στη Βρετανία

Ακτιβιστές και επικριτές τονίζουν ότι για μια ακόμη φορά οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τους φορολογικούς κανόνες που τις βολεύουν, αντίθετα με τους υπόλοιπους. Το Facebook έλαβε έκπτωση φόρου 11,3 εκατ. στερλινών στη Βρετανία πέρυσι.

Το Facebook κατηγορείται για «επιλογή» φορολογικών κανόνων στη Βρετανία

Το Facebook έλαβε έκπτωση φόρου ύψους 11,3 εκατ. στερλινών στη Βρετανία πέρυσι, ποσό μεγαλύτερο από εκείνο το το οποίο χρεώθηκε, σύμφωνα με νέα υποχρεωτική γνωστοποίηση που εντείνει τις ανησυχίες ότι ο τεχνολογικός κολοσσός δεν πληρώνει αρκετά στη χώρα.

Το αμερικανικό κοινωνικό δίκτυο πλήρωσε 4,3 εκατ. στερλίνες σε φόρους στη Βρετανία το 2015, το οποίο αντανακλά μια απότομη άνοδο σε σχέση με τις 4.327 στερλίνες που κατέβαλε το 2014, όταν πυροδότησε την οργή ακτιβιστών.

Ωστόσο κατέγραψε έκπτωση φόρου 11,3 στερλινών για το 2016, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντισταθμίσει μελλοντικές πληρωμές. Η πίστωση προέκυψε από φορολογικούς νόμους που συνδέονται με πρόγραμμα μπόνους για εργαζόμενους του Facebook.

Όπως εξηγεί το CNBC, οι λογιστικές πρακτικές της εταιρίας συνάδουν με τη βρετανική νομοθεσία, ωστόσο έχουν πυροδοτήσει σφοδρές επικρίσεις.

«Οι λογιστικές πρακτικές του Facebook στη Βρετανία αναδεικνύουν συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά επίσης καταδεικνύουν το πραγματικό πρόβλημα: οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν, αντίθετα με εμάς τους υπόλοιπους, το πού και πόσο φόρο θα πληρώσουν», ανέφερε η οργάνωση Tax Justice Network σε ανακοίνωσή της την Κυριακή.

Οι δραστηριότητες της εταιρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο –όπου μετρούσε 854 εργαζόμενους στα τέλη του 2015- εστιάζουν κυρίως στην υποστήριξη πωλήσεων και στο μάρκετινγκ. Ο τζίρος του Facebook στη χώρα άγγιξε τα 210,7 εκατ. στερλίνες το 2015, από 104,9 εκατ. που εμφάνισε τον προηγούμενο χρόνο. Ωστόσο κατέγραψε για το έτος ζημιά μετά φόρων ύψους 41,1 εκατ., η οποία ήταν μεγαλύτερη από αυτή των 28,4 εκατ. το 2014.

Παρ' όλ' αυτά, ο κολοσσός εμφάνισε κέρδη 3,7 δισ. δολαρίων παγκοσμίως το 2015, από έσοδα 17,9 δισ.

Η υποχρεωτική αποκάλυψη των λογιστικών του Facebook ήρθε καθώς τα φορολογικά των μεγάλων εταιριών μπήκαν και πάλι στο μικροσκόπιο: την περασμένη εβδομάδα, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προειδοποίησε τις επιχειρήσεις που αποφεύγουν τη φορολόγηση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «θα σας κυνηγήσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v