Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες στην Αίγυπτο

Δυο βομβιστικές επιθέσεις σε Τάντα και Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο, με διαφορά λίγων ωρών. Τουλάχιστον 25 νεκροί και 60 τραυματίες από την έκρηξη στην Κοπτική Χριστιανική εκκλησία του Αγ. Γεωργίου της Τάντα. 11 νεκροί και 31 τραυματίες από έκρηξη σε εκκλησία στην Αλεξάνδρεια.

Βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον 25 είναι οι νεκροί από την βομβιστική επίθεση στην κοπτική χριστιανική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Τάντα βόρεια του Καΐρου, ενώ οι τραυματίες αγγίζουν τους 60, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 


Λίγη ώρα αργότερα, κοντά στον Κοπτικό Καθεδρικό ναό του Αγ. Μάρκου στην περιοχή Μανσέια της  Αλεξάνδρειας, σημειώθηκε άλλη έκρηξη –σύμφωνα με το Sputnik πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας- από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 31. Το γεγονός της δεύτερης έκρηξης στην Αλεξάνδρεια επιβεβαίωσε με δηλώσεις του πριν από λίγο στο κανάλι «ON TV» ο γραμματέας του κόπτη Πατριάρχη. Το Sputnik κάνει λόγο και για δεύτερη έκρηξη στην Αλεξάνδρεια, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες.




Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης ούτε για την μία ούτε για την άλλη έκρηξη. Σύμφωνα με το Sputnik, οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου έχουν συλλάβει άνδρα που φέρεται να συνδέεται με την επίθεση στην Τάντα.  

Οι εκρήξεις σημειώνονται τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων.

(φωτογραφία από τo Al Arabiya)

Ο κυβερνήτης της περιοχής Τάντα δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι πως «ή είχε τοποθετηθεί βόμβα ή κάποιος αυτοανατινάχθηκε», όπως αναφέρει το BBC.

Οι αρμόδιες αρχές ερευνούν αν υπάρχουν άλλα εκρηκτικά κοντά στην περιοχή.

Η επίθεση σημειώνεται πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στις 28 και 29 Απριλίου στην Αίγυπτο και την ώρα που το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κάλεσε οι χριστιανοί να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, βομβιστική επίθεση στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 49, ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά. 'Ηταν η πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου εδώ και χρόνια.

Οι Κόπτες Χριστιανοί απαρτίζουν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου και έχουν επανειλημμένως βρεθεί στο στόχαστρο Ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Καταδικάζει την επίθεση το Ελληνικό Υπ. Εξωτερικών

«Συγκλονισμένοι από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην πόλη Τάντα της Αιγύπτου, καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία σε κάθε της έκφανση» τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι «παρόμοια κρούσματα βάρβαρης και τυφλής βίας δεν πρόκειται να πλήξουν τον ανεκτικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της αιγυπτιακής κοινωνίας».

«Η Ελλάδα» προσθέτει η ανακοίνωση «στέκεται στο πλευρό της φίλης Αιγύπτου και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, στον αιγυπτιακό λαό και στην κυβέρνησή του».

Ο αριθμός των νεκρών από τη βομβιστική επίθεση ανέρχεται στα 21 άτομα ενώ των τραυματιών στα 50, σύμφωνα με την αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση. Μέχρι στιγμής δεν ανέλαβε κανείς την ευθύνη της τρομοκρατικής ενέργειας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν υπάρχουν, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, Έλληνες ανάμεσα στα θύματα.

Έκκληση Πάπα Φραγκίσκου

O Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση σε κοπτική εκκλησία της πόλης Τάντα, 120 χλμ. βόρεια του Καΐρου, στο Δέλτα του Νείλου, κάνοντας έκκληση στους τρομοκράτες, τους κατασκευαστές όπλων, αλλά και τους διακινητές τους, να σταματήσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο