Γέλεν: Δεν πρέπει να κινηθούμε πολύ αργά στα επιτόκια

H Fed δεν θα ήταν συνετό να διατηρήσει την νομισματική πολιτική αμετάβλητη μέχρι ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2%, δήλωσε σε ομιλία της η Τζάνετ Γέλεν.

Γέλεν: Δεν πρέπει να κινηθούμε πολύ αργά στα επιτόκια

Αν και οι τελευταίες αδύναμες μετρήσεις για τον πληθωρισμό δικαιολογούν μια σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος να κινηθεί η Fed πολύ αργά, υποστήριξε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτική να μην κινηθούμε πολύ αργά» τόνισε η κα. Γέλεν σε ομιλία της στο Κλίβελαντ.

Όπως υπογράμμισε, υπάρχει κίνδυνος να υπερθερμανθεί η αγορά εργασίας, προκαλώντας πρόβλημα με τον πληθωρισμό στο μέλλον. Επιπλέον, η παρατεταμένα χαλαρή νομισματική πολιτική μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, η κα. Γέλεν εξέφρασε την άποψη ότι ο φετινός χαμηλός πληθωρισμός είναι «πιθανότατα προσωρινός» και ότι θα φτάσει στον στόχο του 2% τα «επόμενα χρόνια».

Ωστόσο, παραδέχθηκε πως η κεντρική τράπεζα δεν έχει απόλυτα σαφή εικόνα για τα αίτια πίσω από την στασιμότητα των τιμών, τονίζοντας ότι μπορεί να διαβάζει λάθος τις δυνάμεις που κινούν τον πληθωρισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v