Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Η ΕΚΤ έτοιμη να αυξήσει το QE αν χρειαστεί

Αν οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης επιδεινωθούν, τότε η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει τον μηνιαία ρυθμό αγορών ομολόγων, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

Ντράγκι: Η ΕΚΤ έτοιμη να αυξήσει το QE αν χρειαστεί

Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι αν οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης επιδεινωθούν, τότε η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει τον μηνιαίο ρυθμό αγορών ομολόγων και να παρατείνει τη διάρκεια του προγράμματος.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το ευρωσύστημα θα επανεπενδύει τις πληρωμές κεφαλαίου από τους τίτλους που ωριμάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το τέλος του προγράμματος. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σημείωσε πως οι επανεπενδύσεις θα γίνουν με ευέλικτο τρόπο. 

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο πρόσθεσε πως θα υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις επανεπενδύσεις από μήνα σε μήνα. 

Όσον αφορά στους λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ αποφάσισε να προσαρμόσει τον ρυθμό των μηνιαίων αγορών τίτλων, ο κ. Ντράγκι επικαλέστηκε την αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς τον στόχο του λίγο κάτω από το 2%. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική επέκταση συνεχίζεται και το αναπτυξιακό momentum βαίνει αμείωτο, τόνισε. 

Πρόσθεσε ωστόσο πως οι πιέσεις στις εγχώριες τιμές παραμένουν υποτονικές, ενώ το οικονομικό outlook συνεχίζει να εξαρτάται από τη διαρκή στήριξη της ΕΚΤ. Η υποστηρικτική νομισματική πολιτική συνεχίζει να είναι αναγκαία, υπογράμμισε. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως οι αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δεν συνιστούν tapering, αλλά μια μείωση του μεγέθους του. 

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε πως η νομισματική στήριξη από την ΕΚΤ βασίζεται: α) στη μελλοντική καθοδήγηση για την πορεία των επιτοκίων, β) στις επανεπενδύσεις των τίτλων που ωριμάζουν, γ) στη συνέχιση των αγορών ομολόγων και δ) στον μεγάλο όγκο τίτλων που έχει αγοράσει ήδη η κεντρική τράπεζα υπό το πρόγραμμα διάσωσης. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει σημαντικό εύρος εταιρικών ομολόγων και ότι από τον Γενάρη η κεντρική τράπεζα θα δημοσιεύει στοιχεία για τις επανεπενδύσεις που θα γίνονται από τα ομόλογα τα οποία έχει στην κατοχή της και λήγουν.

Αναφορικά με την απόφαση για το QE, σημείωσε πως δεν ήταν ομόφωνη αλλά δεν υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες. Όπως είπε, η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά θετική. Όλα τα μέλη έδωσαν έμφαση στην καλύτερη κατάσταση της οικονομίας και τη βελτίωση στο σκέλος της απασχόλησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v