Με σπασμένα... φρένα «βουλιάζει» η τουρκική λίρα

Οι επενδυτές αντιδρούν στα στοιχεία που έδειξαν ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συνεχίζει να διογκώνεται σε ετήσια βάση. Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών σκαρφαλώνει η απόδοση του τουρκικού διετούς ομολόγου.

Με σπασμένα... φρένα «βουλιάζει» η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ακόμη ένα ιστορικό χαμηλό καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στα στοιχεία που έδειξαν ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συνεχίζει να διογκώνεται σε ετήσια βάση.

Το τουρκικό νόμισμα τρέχει ένα σερί πέντε ημερών που χτυπά νέα χαμηλά και στο σημερινό χαμηλό του τελούσε υπό διαπραγμάτευση στα 4,1552 δολάρια από 4,1111, που ήταν το χθεσινό κλείσιμο στη Νέα Υόρκη. Ανέκαμψε οριακά τις τελευταίες ώρες, φτάνοντας στα 4,1503.

Η νέα πτώση ήρθε καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δημοσίευσε στοιχεία για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Μπορεί να περιορίστηκε στα 4,152 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters, που έκανε λόγο για 4,2 δισ. δολάρια και χαμηλότερα από το έλλειμμα ύψους 7,039 δισ. δολαρίων ένα μήνα νωρίτερα, αλλά η ετήσια εικόνα είναι διαφορετική.

Σε 12μηνη βάση, το έλλειμμα έχει αυξηθεί στα 53,3 δισ. δολάρια, από τα 51,8 δισ. τον Ιανουάριο και από τα 34,1 δισ. τον Φεβρουάριο του 2017.

Δημοσκόπηση του Reuters που έγινε πριν από τη σημερινή δημοσίευση, δείχνει ότι το έλλειμμα θα βρεθεί στα 51,5 δισ. δολάρια το 2018, καταγράφοντας άνοδο από τα 47,17 δισ. δολάρια της περσινής χρονιάς.

Την ίδια ώρα, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών σκαρφαλώνει η απόδοση του τουρκικού διετούς ομολόγου, αφού έφτασε μέχρι και το 17,78%, πριν αποκλιμακωθεί στο 14,16%.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της τουρκικής οικονομίας έχουν ξεπεράσει τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκδόσεις, στοιχείο που αποτελεί το πρώτο ηχηρό «καμπανάκι» στις ομολογιακές αγορές. 
 
 

Λία Δεληγιάννη l.deligianni@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus