Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DW: Η Γαλλία έτοιμη να ξαναγράψει ιστορία στο Μουντιάλ

Σε έναν ημιτελικό με πολύ ρυθμό, οι Γάλλοι έβαλαν τέλος στα όνειρα των μικρών γειτόνων τους Βέλγων και την Κυριακή θα διεκδικήσουν τον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο στην ιστορία τους.

DW: Η Γαλλία έτοιμη να ξαναγράψει ιστορία στο Μουντιάλ

Όπως ήταν φυσικό, αμέσως μετά το τελευταίο σφύριγμα του αγώνα ξέσπασαν έξαλλοι πανηγυρισμοί σε όλη τη Γαλλία. Εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την πρόκριση της Εθνικής τους στον τελικό.

Η τελευταία φορά που οι «τρικολόρ» αγωνίστηκαν σε τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν πριν 12 χρόνια ενώ η μοναδική φορά που κατάφεραν να σηκώσουν το πολυπόθητο τρόπαιο ήταν το 1998 σε βάρος της Βραζιλίας, στο Μουντιάλ που φιλοξένησε τότε η ίδια η Γαλλία, όταν είχε στο ρόστερ της τον κορυφαίο Ζιντάν αλλά και τον σημερινό προπονητή της, Ντιντιέ Ντεσάμπ.

«Παρέλυσε» η Champs-Elysées

«Πιστεύω ότι 20 χρόνια μετά είναι μια καλή χρονιά», λέει ένας γάλλος φίλαθλος. «Η Κροατία θα κερδίσει τον άλλο ημιτελικό και εμείς τον τελικό. Αυτό ήταν, τελείωσε, το πήραμε».

Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι προκάλεσαν παράλυση χθες το βράδυ στην περίφημη Champs-Elysées στο κέντρο του Παρισιού, η οποία είχε κλείσει βέβαια ήδη νωρίτερα λόγω του αγώνα, γιορτάζοντας με πυροτεχνήματα, τραγούδια και χορό τη μεγάλη επιτυχία της εθνικής τους ομάδας.

«Κερδίσαμε 1:0», λέει άλλος φίλαθλος της Γαλλίας. «Ελπίζαμε σε μεγαλύτερο σκορ, αλλά ήταν αρκετό. Τώρα είμαστε στον τελικό και το όνειρο πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Πρέπει να κερδίσουμε. Μετά την ήττα του 2006 πρέπει να κερδίσουμε αυτή τη φορά».

Δυναμικό παιχνίδι

Χιλιάδες είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το απόγευμα και μπροστά στο δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας για να παρακολουθήσουν τον αγώνα από γιγαντοοθόνες.

«Ήταν απίστευτο!», λέει μια Γαλλίδα. «Βλέπαμε τον αγώνα, είχαμε μεγάλη αγωνία, αλλά στο τέλος οι γάλλοι παίκτες έκαναν αυτό που έπρεπε. Η ομάδα αυτή επικρίθηκε εξαρχής, αλλά τώρα είναι στον τελικό και δεν υπάρχει καλύτερη από τη δική μας».

Σε έναν μάλλον μέτριο ποιοτικά ημιτελικό που όμως είχε δυναμισμό, ρυθμό και αρκετές καλές φάσεις, οι Γάλλοι πέτυχαν το μοναδικό γκολ του ματς στο 51ο λεπτό με κεφαλιά του Ουμτιτί. Στη συνέχεια οι Βέλγοι είχαν δυο καλές ευκαιρίες να ισοφαρίσουν και να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση, αλλά οι Γάλλοι είχαν την τύχη με το μέρος τους.

«Δυσκολεύτηκαν εναντίον μας», λέει ένας Βέλγος φίλαθλος, όπως μεταδίδει η DW, αλλά ήταν ένα πραγματικά εκπληκτικό παιχνίδι».

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στον άλλο μεγάλο ημιτελικό της διοργάνωσης, απόψε το βράδυ στο Λουζνίκι της Μόσχας, όπου Κροατία και Αγγλία θα διεκδικήσουν το δεύτερο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της Κυριακής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v