Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ-Βρετανία πετούν η μία στην άλλη το «μπαλάκι» για το Brexit

Εάν θέλουμε να καταλήξουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα, τότε, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο εξέλιξε τη θέση του, η ΕΕ πρέπει επίσης να εξελίξει τη δική της, δήλωσε η Μέι. Το Λονδίνο πρέπει να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια, τόνισε ο Τουσκ.

ΕΕ-Βρετανία πετούν η μία στην άλλη το «μπαλάκι» για το Brexit

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο πέταξαν η μία στο άλλο και αντιστρόφως το μπαλάκι όσον αφορά τις προσπάθειες να υπάρξει συναίνεση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και να απομακρυνθεί το φάσμα του διαζυγίου χωρίς συμφωνία, κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θεωρητικά, το δείπνο εργασίας της Τετάρτης στην αυστριακή πόλη ήταν αφιερωμένο στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, το μήλο μιας ατελείωτης ευρωπαϊκής έριδας. Αλλά έδωσε επίσης την ευκαιρία στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να παρουσιάσει το όραμά της για να αποφευχθεί ο κίνδυνος «χαοτικής αποχώρησης» του ΗΒ από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.

«Εάν θέλουμε να καταλήξουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα, τότε, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο εξέλιξε τη θέση του, η ΕΕ πρέπει επίσης να εξελίξει τη δική της», είπε στους δημοσιογράφους προσερχόμενη η συντηρητική πρωθυπουργός. «Δεν συμφωνούμε σε όλες τις λεπτομέρειες», αλλά «επαφίεται πλέον σε όλους εμάς να κλείσουμε συμφωνία», είπε αργότερα, κατά τη διάρκεια του δείπνου, η Μέι, η οποία επανέλαβε εκ νέου εμφατικά ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα στο ΗΒ για το διαζύγιο με την ΕΕ.

«Φρικτό» για το Λονδίνο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε προηγουμένως το Λονδίνο να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια. Στο «ιρλανδικό ζήτημα και ως προς το πλαίσιο της μελλοντικής οικονομικής συνεργασίας, οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας», έκρινε.

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες έχουν καταλήξει σε συμβιβασμούς για τα περισσότερα από τα ζητήματα που χαρακτηρίζονταν ακανθώδη ενόψει της αποχώρησης, ιδίως για την οικονομική διευθέτηση, όμως οι διαφωνίες παραμένουν σε κάποια σημεία, πάνω απ' όλα όσον αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία.

Οι δύο πλευρές συναινούν ότι πρέπει να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, αλλά το Λονδίνο εναντιώνεται στους όρους του «μηχανισμού ασφαλείας» (του «backstop», κατά την ορολογία των Βρυξελλών) που θέλει η ΕΕ για να υπάρξει εγγυημένο αποτέλεσμα.

Η λύση που συνέστησαν οι 27, η παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση εάν δεν βρεθεί άλλη ικανοποιητική λύση, κρίθηκε «απαράδεκτη» από το Λονδίνο, καθώς θα οδηγούσε όπως τόνισε η βρετανική κυβέρνηση στη δημιουργία συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και το υπόλοιπο ΗΒ.

Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, αυτό «θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη, αλλά θα είναι φρικτό για το Ηνωμένο Βασίλειο», προειδοποίησε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Οι 27 -χωρίς τη Μέι- θα συζητήσουν αργότερα σήμερα στο Σάλτσμπουργκ τα επόμενα βήματα των συνομιλιών.

Ο Τουσκ έχει ήδη αναγγείλει ότι δεν αποκλείεται να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής «στα μέσα Νοεμβρίου», πέραν εκείνης της 18ης Οκτωβρίου, που αρχικά θεωρείτο ότι θα σηματοδοτούσε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Καμία πρόοδος

Δεν υπήρξε καμιά πρόοδος όσον αφορά το Brexit ή τα σύνορα με την Ιρλανδία, δήλωσαν η πρόεδρος της Λιθουανίας και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, μετά το δείπνο των ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σε αυτό το στάδιο, βρισκόμαστε σε τέλμα. Δεν υπάρχει καμιά πρόοδος», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η πρόεδρος της Λιθουανίας, εξερχόμενη από το δείπνο. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι συμπλήρωσε: «Για το ζήτημα των συνόρων, δεν υπήρξε καμιά πρόοδος. Θα δούμε τι θα προκύψει στη συζήτηση των 27 αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη)».

Δυσκολίες αλλά και αισιοδοξία

Προσερχόμενος σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ σχολίασε: «Ακούσαμε την (Βρετανίδα πρωθυπουργό) Τερέζα Μέι και πιστεύω ότι μας εξήγησε τις προσπάθειες που κατέβαλε η βρετανική κυβέρνηση και σήμερα ακούσαμε τον (επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit) Μισέλ Μπαρνιέ να αναφέρεται σε διαφορετικά ζητήματα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια δύσκολα θέματα. Πιστεύω βαθιά ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία». «Είναι ένας συμβιβασμός και για τις δύο πλευρές, δεν είναι μονομερής», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου έχει αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, επεσήμανε: «Γνωρίζετε ότι όπως και πριν οι προσεγγίσεις είναι πολύ διαφορικές (…) Όμως πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές έχουν επίγνωση ότι θα καταφέρουν να καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα μόνο να κάνουν κινήσεις η μία προς την άλλη».

«Σήμερα μπορώ να δω ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε όλα τα βήματα, διότι οι προτάσεις δεν επαρκούν ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία», υπογράμμισε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Ιρλανδία: Να εντείνουμε τις προσπάθειες για συμφωνία

Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία για το Brexit, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

«Πιστεύω ότι είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τη (Βρετανίδα) πρωθυπουργό Μέι και την ομάδα της. Ο χρόνος τελειώνει. Υπάρχουν προτάσεις για μια άλλη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο και μετά τον Νοέμβριο. Η Ιρλανδία είναι μια χώρα η οποία προφανώς επιθυμεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, θέλουμε να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά προετοιμαζόμαστε για αυτό (…)

Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία», επεσήμανε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

«Έχουμε ήδη ένα σύνορο υπό την έννοια ότι υπάρχει ένα πολιτικό σύνορο και διαφορετικά νομίσματα που χρησιμοποιούνται στη Βόρεια Ιρλανδία και στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, άρα ένα πολιτικό σύνορο πράγματι υπάρχει. Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι τα όποια νέα εμπόδια στη κίνηση αγαθών, νέα εμπόδια στο εμπόριο, νέα εμπόδια στην κίνηση ανθρώπων.

Σκεφτείτε απλά όλους τους ανθρώπους που κάθε μέρα διασχίζουν τα σύνορα για να εργαστούν ή να σπουδάσουν, σκεφτείτε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν διασυνοριακές συναλλαγές, άρα αυτό που προσπαθούμε να οργανώσουμε με πολλούς τρόπους είναι μια νέα σχέση που, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα, μοιάζει πάρα πολύ με αυτή που ήδη έχουμε, αλλά αυτό είναι δύσκολο να υλοποιηθεί», κατέληξε, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v