Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στα ομόλογα της Σ. Αραβίας φέρνει η υπόθεση Κασόγκι

Η απόδοση του 10ετούς έφτασε στο 4,6%, στο πιο υψηλό σημείο από τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές του αργού κάνουν άλμα, παρακολουθώντας την εξέλιξη της κόντρας.

Πιέσεις στα ομόλογα της Σ. Αραβίας φέρνει η υπόθεση Κασόγκι

Ενισχύονται τα yields των κρατικών ομολόγων της Σαουδικής Αραβίας τη Δευτέρα, μετά τις απειλές του Βασιλείου για χρήση της οικονομικής του δύναμης ως αντίδραση σε οποιαδήποτε τιμωρητικά μέτρα λόγω της υπόθεσης εξαφάνισης του δημοσιογράφου Κασόγκι.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η τιμή του 10ετούς υποχώρησε μία ποσοστιαία μονάδα, στέλνοντας την απόδοση του στο 4,6%, στο πιο υψηλό σημείο από την έκδοση του τον Σεπτέμβριο.

Μετά τις προειδοποιήσεις Τραμπ για τιμωρία της Σαουδικής Αραβίας, εάν η κυβέρνηση βρεθεί ένοχη για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, η κορυφαία εξαγωγική χώρα πετρελαίου δήλωσε ότι «εάν δεχθεί οποιαδήποτε δράση, θα ανταποδώσει με μεγαλύτερη».

Οι τιμές του αργού κάνουν άλμα, παρακολουθώντας την εξέλιξη της κόντρας. Το brent με κέρδη 1% διαμορφώνεταις τα $81,28 ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό φτάνει στα $71,77.

Οι έρευνες

Κοινή ομάδα από Τουρκία και Σαουδική Αραβία θα κάνουν έρευνα στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα της Δευτέρας, για την υπόθεση της εξαφάνισης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή που επικαλείται το Reuters. «Οι έρευνες αναμένονται το απόγευμα», σημείωσε η πηγή.

Ο πρίγκιπας Khaled al-Faisal, σύμβουλος του βασιλιά Σάλμαν, συναντήθηκε με τον Τούρκο  Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν το θέμα, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου.

Τα αντίμετρα

«Το Βασίλειο επιβεβαιώνει την πλήρη απόρριψη των όποιων απειλών και προσπαθειών υπονόμευσης, είτε για επιβολή οικονομικών κυρώσεων, χρησιμοποιώντας πολιτικές πιέσεις, είτε επαναλαμβάνοντας ψευδείς κατηγορίες», τονίζει το επίσημο πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή αξιωματούχου.

Προσθέτει ότι θα απαντήσει με μεγαλύτερα μέτρα, αν δεχθεί κυρώσεις για την υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v