Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΥΤ: Ο Τραμπ συζητούσε απόσυρση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ

Νυν και πρώην αξιωματούχοι που στηρίζουν τη συμμαχία δήλωσαν πως φοβούνται ότι ο κ. Τραμπ θα μπορούσε να επανέλθει στην απειλή του για απόσυρση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες των συμμάχων εξακολουθούν να υστερούν των στόχων που είχε θέσει ο πρόεδρος.

ΝΥΤ: Ο Τραμπ συζητούσε απόσυρση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ

Το θέμα της παραμονής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά από δημοσίευμα των New York Times το οποίο, επικαλούμενο συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου, γράφει πως ο Τραμπ έκανε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 2018 λόγο για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Διατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με τους New York Times, που σχολιάζουν πως η κίνηση αυτή θα ισοδυναμούσε με διάλυση του ΝΑΤΟ, ο κ. Τραμπ πολλές φορές πέρυσι, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, είπε πως ήθελε να αποσυρθεί από το ΝΑΤΟ.

Νυν και πρώην αξιωματούχοι που στηρίζουν τη συμμαχία δήλωσαν πως φοβούνται ότι ο κ. Τραμπ θα μπορούσε να επανέλθει στην απειλή του αυτή, καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες των συμμάχων εξακολουθούν να υστερούν των στόχων που είχε θέσει ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, τις ημέρες της περυσινής συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Τραμπ είπε στους κορυφαίους συμβούλους εθνικής ασφάλειάς του πως δεν βλέπει τον λόγο της στρατιωτικής συμμαχίας, η οποία, κατά τον ίδιο, «απομυζά» τις ΗΠΑ.

Την περίοδο εκείνη, σύμφωνα με τους New York Times, η ομάδα εθνικής ασφάλειας του κ. Τραμπ, περιλαμβανομένου του τότε υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, προσπάθησαν να διατηρήσουν εντός τροχιάς την αμερικανική στρατηγική χωρίς να αναφερθούν σε μια απόσυρση που θα μείωνε δραστικά την επιρροή της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη και θα μπορούσε να αποθρασύνει για δεκαετίες τη Ρωσία.

Τώρα, η επανειλημμένως διατυπωθείσα επιθυμία του προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ εγείρει νέες ανησυχίες στους αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας, που ήδη ανησυχούν για τις προσπάθειες του κ. Τραμπ να κρατήσει μυστικές της συναντήσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και εν μέσω της έρευνας του FBI αναφορικά με τους δεσμούς της αμερικανικής κυβέρνησης με τη Ρωσία.

Απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμμαχία, που δημιουργήθηκε το 1949, «θα ήταν ένα από τα πιο επιζήμια πράγματα που θα μπορούσε να κάνει ένας πρόεδρος στα αμερικανικά συμφέροντα», σχολίασε στους NYT η Michele A. Flournoy, υφυπουργός Άμυνας επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. «Θα κατέστρεφε πάνω από 70 χρόνια επίπονης εργασίας διαφόρων κυβερνήσεων, Ρεπουμπλικανικών και Δημοκρατικών, για τη δημιουργία ίσως της ισχυρότερης και πιο πλεονεκτικής συμμαχίας στην ιστορία. Και θα ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία που θα μπορούσε να ονειρευτεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο Τζέιμς Σταυρίδης, ναύαρχος εν αποστρατεία και πρώην Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης (SACEUR) του ΝΑΤΟ,  είπε πως η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμμαχία θα ήταν «ένα γεωπολιτικό λάθος επικών διαστάσεων». «Η συζήτηση και μόνον της ιδέας αποχώρησης από το ΝΑΤΟ –πόσω μάλλον η αποχώρηση- θα ήταν το δώρο του αιώνα για τον Πούτιν».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, απαντώντας σε αίτημα για σχολιασμό, παρέπεμψε στις δηλώσεις που είχε κάνει τον Ιούλιο ο κ. Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ «πολύ ισχυρή» και τη συμμαχία «πολύ σημαντική», χωρίς να σχολιάζει περαιτέρω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v