Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Ο ηγέτης των Εργατικών ανοίγει τον δρόμο για νέο δημοψήφισμα

Το εργατικό κόμμα κατέθεσε τροπολογία ώστε να αναγκάσει την κυβέρνηση να δώσει στο κοινοβούλιο χρόνο να εξετάσει και να ψηφίσει εναλλακτικές με στόχο να αποτρέψει την έξοδο από την Ε.Ε.«χωρίς συμφωνία

Βρετανία: Ο ηγέτης των Εργατικών ανοίγει τον δρόμο για νέο δημοψήφισμα

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε ένα βήμα πιο κοντά στο να ανοίξει τον δρόμο για την
διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την θέση της Βρετανίας στην Ε.Ε. καθώς προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το κοινοβούλιο για να πάρει τον έλεγχο του Brexit από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Με τη Βρετανία να πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου, η χώρα έχει εισέλθει στην μεγαλύτερη πολιτική κρίση που έχει γνωρίσει εδώ και μισό αιώνα καθώς προσπαθεί να αποφασίσει πως και πότε θα εξέλθει της Ε.Ε. στην οποία εισήλθε το 1973.

Με τη συμφωνία που έφερε η May στο κοινοβούλιο να έχει καταψηφιστεί, από 432 βουλευτές έναντι 202 που την υποστήριξαν, τα μέλη της βουλής προσπαθούν να βρουν τρόπο να βγάλουν την χώρα από την κρίση, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια πρόταση που να στηρίζεται από την πλειοψηφία.

Όπως μεταδίδει το AΠΕ, το εργατικό κόμμα κατέθεσε τροπολογία ώστε να αναγκάσει την κυβέρνηση να δώσει στο κοινοβούλιο χρόνο να εξετάσει και να ψηφίσει εναλλακτικές με στόχο να αποτρέψει την έξοδο από την Ε.Ε.
«χωρίς συμφωνία».

Η τροπολογία περιλαμβάνει επίσης την τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. και «δημοψήφισμα για τη συμφωνία».«Είναι η ώρα το εναλλακτικό σχέδιο των εργατικών να έλθει στην κεντρική σκηνή, διατηρώντας την ίδια στιγμή ανοιχτές όλες τις εναλλακτικές στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της εναλλακτικής του δημοψηφίσματος», είπε ο κ. Κόρμπιν με το όνομά του να περιλαμβάνεται σε αυτούς που υπογράφουν την τροποποίηση.

Είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία των Εργατικών καταθέτει ευθέως στο κοινοβούλιο το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, κάτι που έτυχε θερμής υποδοχής από ορισμένους που εναντιώνονται στο Brexit.

Ωστόσο, το κόμμα διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε ότι θα υποστηρίζει την διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Μέχρι στιγμής οι βουλευτές έχουν καταθέσει συνολικά έξι τροποποιήσεις με προτάσεις για καθυστέρηση του Brexit. Θα ψηφίσουν για τα επόμενα βήματα στις 29 Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v