Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πορεία σύγκρουσης με την ΕΕ η Βρετανία για το Brexit

Η Μέι δήλωσε πως θα επιδιώξει «νομικά δεσμευτικές αλλαγές» στη συμφωνία για το Brexit, ενώ ο υπουργός Brexit δήλωσε πως εξετάζονται εναλλακτικές για το backstop. Η συμφωνία δεν είναι ανοικτή προς επαναδιαπραγμάτευση, απαντά ο Τουσκ.

Σε πορεία σύγκρουσης με την ΕΕ η Βρετανία για το Brexit

Σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει η πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά την «εντολή» που της έδωσαν οι βουλευτές να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το «διαζύγιο», κάτι που όμως έχουν αποκλείσει τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λιγότερο από δυο μήνες πριν την αναμενόμενη δια νόμου επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, οι επενδυτές και οι σύμμαχοι προσπαθούν να «μετρήσουν» αν η κρίση του Brexit θα καταλήξει σε άτακτο Brexit, σε μια καθυστέρηση της εξόδου ή σε καθόλου έξοδο της Βρετανίας, όπως αναφέρει το Reuters.

Δύο εβδομάδες μετά την καταψήφιση της συμφωνίας της Μέι για το Brexit, το κοινοβούλιο απαίτησε η πρωθυπουργός να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να αντικαταστήσει το ιρλανδικό backstop, που στόχο έχει να αποτρέψει το ενδεχόμενο επαναφοράς «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Υπάρχει περιορισμένη διάθεση για μια τέτοια αλλαγή στην ΕΕ και οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες», είπε η κ. Μέι στους βουλευτές. «Συμφωνώ πως δεν πρέπει να φύγουμε χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, το να αντιταχθούμε απλά στο ενδεχόμενο μη συμφωνίας δεν αρκεί για να το σταματήσουμε», συμπλήρωσε.

Δήλωσε πως θα επιδιώξει «νομικά δεσμευτικές αλλαγές» στη συμφωνία του «διαζυγίου» που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο με την ΕΕ.

Ουσιαστικά, η Μέι θα προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής, απειλώντας εμμέσως με έξοδο χωρίς συμφωνία.

Η αντίδραση των ευρωπαϊκών πρωτευουσών ήταν ωμή: όχι στην επαναδιαπραγμάτευση.

«Η συμφωνία αποχώρησης είναι και παραμένει ο καλύτερος και ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε μια ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Το backstop αποτελεί μέρος της συμφωνίας αποχώρησης και η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοικτή προς επαναδιαπραγμάτευση», τόνισε. Πρόσθεσε πως η ΕΕ θα προχωρήσει στην επικύρωση της συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα συνεχίσει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η συμφωνία «είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Δεν είναι επαναδιαπραγματεύσιμη», ενώ ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Leo Varadkar είπε πως «ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί μια ομαλή αποχώρηση είναι να επικυρωθεί αυτή η συμφωνία».

Εξετάζονται εναλλακτικές

Πάντως, ο υπουργός Brexit Stephen Barclay δήλωσε πως η Βρετανία εξετάζει εναλλακτικές επιλογές για το backstop εντός της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ.

«Η δυναμική πράγματι άλλαξε χθες το βράδυ και δίνει μια ξεκάθαρη εντολή στην πρωθυπουργό να επιστρέψει στις Βρυξέλλες», είπε στο ραδιόφωνο του BBC.

Ερωτηθείς επανειλημμένως τι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το backstop στη συμφωνία, είπε: «Υπάρχουν διάφορες επιλογές, υπάρχουν ζητήματα σε όρους χρονικού περιορισμού, θέματα σε όρους ρητρών εξόδου, θέματα σε όρους τεχνολογίας και αυτή θα είναι η φύση της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ τις επόμενες ημέρες».

«Η Μέι παίζει επικίνδυνο παιχνίδι»

Εν τω μεταξύ, οι αποφάσεις της βρετανικής βουλής προβληματίζουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, με αρκετές εφημερίδες να θεωρούν πως οι αποφάσεις αυτές προκαλούν σύγχυση, ωστόσο σε γενικές γραμμές συμφωνούν πως το «μπαλάκι» είναι τώρα στο «γήπεδο» των Βρυξελλών.

Η Bild γράφει πως η λύση για το Brexit, μετά και τις χθεσινές αποφάσεις του κοινοβουλίου, έχει γίνει «περίπλοκη, προκαλεί σύγχυση και βρίσκεται σε αδιέξοδο, χωρίς να διαφαίνεται λύση», ενώ κάνει λόγο για «τέλειο χάος».

Η Tagesspiegel γράφει πως η Μέι παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι», προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο, σχολιάζοντας πως η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή δείχνει «τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στη Βρετανία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η ίδια εφημερίδα, σε άλλο άρθρο της επισημαίνει πως οι χθεσινές αποφάσεις -μια πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας και μια τροποποίηση που απορρίπτει το σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία- «είναι αντικρουόμενες, διότι η μία είναι φιλική προς την ΕΕ και η άλλη συγκρουσιακή».

Η Handelsblatt σχολιάζει πως το Brexit έχει γίνει ένα «παιχνίδι απόδοσης ευθυνών», ενώ η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει πως μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, «το μπαλάκι είναι στο γήπεδο των Βρυξελλών». Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και η Welt, που γράφει πως «τώρα δεν πιέζεται το Λονδίνο, αλλά οι Βρυξέλλες», περιγράφοντας τη χθεσινή ψηφοφορία ως την «έναρξη μιας αντιπαράθεσης με την ΕΕ» και τονίζοντας πως «με την εξέλιξη αυτή, και οι δυο πλευρές κινούνται πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο, αυτό της εξόδου χωρίς συμφωνία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v