Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Πρόστιμα €1,07 δισ. σε Barclays, RBS, Citigroup, JPMorgan, MUFG

«Οι επιχειρήσεις και ο κόσμος βασίζονται στις τράπεζες για να ανταλλάξουν χρήματα και να κάνουν συναλλαγές σε ξένες χώρες», τόνισε η επίτροπος Ανταγωνισμού. Ποιες τράπεζες αφορούν οι κυρώσεις για τη συμμετοχή σε καρτέλ στην αγορά συναλλάγματος.

ΕΕ: Πρόστιμα €1,07 δισ. σε Barclays, RBS, Citigroup, JPMorgan, MUFG

Πρόστιμα ύψους €1,07 δισ. επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τράπεζες Barclays, RBS, Citigroup, JPMorgan και MUFG, για τη συμμετοχή τους σε καρτέλ, στην αγορά συναλλάγματος.

Όπως ενημερώνει η Κομισιόν, οι πέντε τράπεζες συμμετείχαν σε δύο καρτέλ, όσον αφορά το trading συναλλάγματος σε 11 νομίσματα -ευρώ, βρετανική λίρα, γεν, ελβετικό φράγκο, δολάριο ΗΠΑ, δολάριο Καναδά, δολάρια Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας, καθώς και κορώνα Δανίας, Σουηδίας και Νορβηγίας.

Η πρώτη απόφαση επιβάλλει πρόστιμο €811.197.000 στις  Barclays, The Royal Bank of Scotland (RBS), Citigroup και JPMorgan.

Η δεύτερη απόφαση επιβάλλει πρόστιμο €257.682.000 στις  Barclays, RBS και MUFG Bank (προηγουμένως Bank of Tokyo-Mitsubishi).

Και οι δύο αποφάσεις αφορούν και τη UBS, αλλά δεν της επιβλήθηκε πρόστιμο καθώς αποκάλυψε την ύπαρξη των καρτέλ στην Κομισιόν.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, σημείωσε ότι «οι επιχειρήσεις και ο κόσμος βασίζονται στις τράπεζες για να ανταλλάξουν χρήματα και να κάνουν συναλλαγές σε ξένες χώρες. Το trading συναλλάγματος είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως, αξίας δισ. ευρώ καθημερινά.

»Σήμερα, επιβάλαμε πρόστιμα στις Barclays, The Royal Bank of Scotland, Citigroup, JPMorgan και MUFG Bank, ενώ αυτές οι αποφάσεις για τα καρτέλ στέλνουν σαφές μήνυμα ότι η Κομισιόν δεν θα ανεχθεί αθέμιτη συμπεριφορά σε οποιονδήποτε τομέα των χρηματοοικονομικών αγορών. Η συμπεριφορά αυτών των τραπεζών υπονομεύει την ακεραιότητα του τομέα, εις βάρος της ευρωπαϊκής οικονομίας και των καταναλωτών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v