Συνομιλίες Thomas Cook-Fosun για πώληση της τουριστικής μονάδας

Η βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα πως η προσέγγιση από τη Fosun θα οδηγήσει σε επίσημη πρόταση, καθώς και ότι θα εξετάσει οποιαδήποτε προσφορά παράλληλα με τις άλλες στρατηγικές επιλογές που διαθέτει.

Συνομιλίες Thomas Cook-Fosun για πώληση της τουριστικής μονάδας

Μία πρώτη προσέγγιση από την κινεζική Fosun Tourism για την επιχείρηση οργάνωσης ταξιδιών της έχει δεχθεί η Thomas Cook, στέλνοντας τις μετοχές του βρετανικού τουριστικού ομίλου σε κέρδη μέχρι και 20%.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η πιο παλιά ταξιδιωτική εταιρεία του κόσμου εξετάζει ήδη την πώληση της αεροπορικής επιχείρησής της.

Η Thomas Cook ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα πως η προσέγγιση από τη Fosun θα οδηγήσει σε επίσημη πρόταση, καθώς και ότι θα εξετάσει οποιαδήποτε προσφορά παράλληλα με τις άλλες στρατηγικές επιλογές που διαθέτει.

Η Fosun Tourism έχει ήδη παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της ιδιοκτησίας της επιχείρησης Club Med.

Η υποβάθμιση σε «σκουπίδια» από S&P και Fitch και η «κατρακύλα» της μετοχής

Μεγάλη πτώση σημείωναν στα μέσα του περασμένου μήνα οι μετοχές της Thomas Cook, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της ταξιδιωτικής εταιρείας σε επίπεδο που υποδηλώνει ότι η αθέτηση πληρωμών είναι πιθανή.

Οι S&P και Fitch προειδοποίησαν όσον αφορά τη δυνατότητα του Ομίλου να πληρώσει το χρέος του και τον κίνδυνο που θα αντιμετωπίσει η επιχείρηση, σε περίπτωση που δεν πουλήσει την αεροπορική της εταιρεία.

Οι δύο οίκοι αξιολόγησης περιέκοψαν την αξιολόγησή τους σε επίπεδο «σκουπιδιών», επικαλούμενες μεταξύ άλλων και τα υψηλά επίπεδα χρέους.

Τα κέρδη ίσως συνεχίσουν να υποχωρούν και το χρέος της εταιρείας θα μπορούσε να αυξηθεί σε «μη βιώσιμο» επίπεδο, σημειώνουν οι αναλυτές της S&P, τοποθετώντας την εταιρεία στο CCC+. Στο ίδιο επίπεδο την τοποθετεί και η Fitch.

Oι μετοχές της έχουν βυθιστεί 75% τους τελευταίους έξι μήνες, εν μέσω σκληρού επιχειρηματικού κλίματος για την ευρωπαϊκή βιομηχανία τουρισμού. Και η ανταγωνίστρια TUI αναμένει πτώση στα κέρδη

Στο $1,86 δισ. διευρύνθηκε η ζημία το α' εξάμηνο

Η Thomas Cook Group ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι έχει λάβει πολλές προσφορές για την αεροπορική της επιχείρηση και ότι η απώλεια προ φόρων για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2019 είχε διευρυνθεί.

Ο βρετανικός ταξιδιωτικός οργανισμός σημείωσε ότι για τους έξι μήνες που ολοκληρώθηκαν στις 31 Μαρτίου, οι απώλειες προ φόρων ήταν 1,45 δισ. στερλίνες ($1,86 δισ.), σε σύγκριση με τη ζημία ύψους £303 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του έτους χρήσης 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε το MarketWatch, τα έσοδα για τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν £3,02 δισ. σε σύγκριση με τα £3,22 δισ. πέρυσι. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα για το καλοκαίρι του 2019 έχει κατά 57% πουληθεί και είναι σε ευθυγράμμιση με την περσινή χρονιά.

Η εταιρεία προβλέπει ότι τα κέρδη προ φόρων και τόκων το δεύτερο εξάμηνο θα είναι λιγότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι. Η Thomas Cook σημείωσε ότι η αβεβαιότητα των καταναλωτών από παράγοντες όπως το Brexit προκαλεί ανταγωνιστική πίεση, που σημαίνει ότι η εταιρεία πρέπει να ξοδέψει περισσότερα σε προωθητικές δράσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v