Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Το Ιράν χτύπησε τα τάνκερ - Δημοσιοποίησαν video

Όλα τα στοιχεία δείχνουν το Ιράν, δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, απορρίπτει τις κατηγορίες η Τεχεράνη, που χαρακτηρίζει "πολεμοκάπηλη" τη ρητορεία των ΗΠΑ. Στους υπουργούς Ενέργειας των G20 η υπόθεση.

ΗΠΑ: Το Ιράν χτύπησε τα τάνκερ - Δημοσιοποίησαν video

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ το Ιράν ότι είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν πετρέλαιο στον Κόλπο, με την Τεχεράνη να αντιδρά αυτοστιγμεί καταγγέλλοντας τους «εμπρηστικούς ισχυρισμούς» και την «αντιιρανική εκστρατεία» της Ουάσινγκτον, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν το Ιράν, δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Τζόναθαν Κόεν απευθυνόμενος στους δεκατέσσερις ομολόγους του στο ΣΑ κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ. Ο διπλωμάτης επισήμανε κυρίως πόσο «προηγμένες» ήταν οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν και αναφέρθηκε στον τύπο τους, ανέφεραν διπλωμάτες.

Σημειώνεται πως οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που λένε ότι εικονίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, καθώς προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση χθες στον Κόλπο του Ομάν και κατόπιν αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ, καθώς και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί.

«Στις 16:10 τοπική ώρα ένα περιπολικό πλοίο κλάσης Γκαστί του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης προσέγγισε το M/T Kokuka Courageous και παρατηρήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε καθώς απομάκρυνε μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί», ανέφερε ο πλοίαρχος του αμερικανικού ΠΝ Μπιλ Έρμπαν σε ανακοίνωση του την οποία διένειμε ηλεκτρονικά, προσθέτοντας «το βίντεο επισυνάπτεται».

Ιράν: Δεν έχουμε σχέση

«Το Ιράν απορρίπτει κατηγορηματικά τις αβάσιμες κατηγορίες των ΗΠΑ και τις καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο», απάντησε η ιρανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, προσάπτοντας «πολεμοκάπηλη» ρητορεία στην αμερικανική κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε τονίσει ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά πως η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι υπεύθυνη για τις σημερινές [σ.σ. χθεσινές] επιθέσεις στη θάλασσα του Ομάν».

Δύο δεξαμενόπλοια, ένα νορβηγικό και ένα ιαπωνικό, έγιναν στόχος χθες Πέμπτη επιθέσεων οι δράστες των οποίων δεν είναι σαφές ποιοι ήταν στη θάλασσα του Ομάν, έναν μήνα μετά τη δολιοφθορά σε τέσσερα πλοία, ανάμεσά τους τρία δεξαμενόπλοια, στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και σε εκείνη την περίπτωση, η Ουάσινγκτον είχε στρέψει το δάχτυλο στην Τεχεράνη.

Το Ιράν, όπου συνέχιζε χθες την επίσημη επίσκεψή του ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, διέψευσε κατηγορηματικά κάθε ανάμιξή του στις επιθέσεις.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα αυτό», επέμεινε ο αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι στις προηγούμενες επιθέσεις δεν υπήρξε καμία αντίδραση. «Εάν δεν αντιδράσουμε, κι άλλες επιθέσεις είναι πιθανές», προειδοποίησε, πάντα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Όλες οι χώρες-μέλη του ΣΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της έντασης, αλλά δεν ελήφθη κάποια απόφαση.

Οι πρεσβευτές αρκετών κρατών-μελών, ανάμεσά τους ο Μανσούρ αλ Οτάιμπι, ο πρεσβευτής του Κουβέιτ —της χώρας που ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του ΣΑ— τάχθηκαν υπέρ του να διενεργηθεί «ανεξάρτητη έρευνα» για τις νέες επιθέσεις. Η Ρωσία υπογράμμισε από την πλευρά της ότι ουδείς «πρέπει να σπεύσει να εξαγάγει συμπεράσματα», σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.


"Διπλωματία της δολιοφθοράς"

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ υποστήριξε εξάλλου ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον της χώρας του όσον αφορά τις επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων εντάσσονται στη «διπλωματία της δολιοφθοράς» που ασκείται από αυτήν που αποκάλεσε «Ομάδα Β», η οποία κατ' αυτόν συμπεριλαμβάνει τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

«Το γεγονός ότι αμέσως οι ΗΠΑ έσπευσαν να διατυπώσουν κατηγορίες εναντίον του Ιράν — χωρίς ούτε ίχνος πραγματικής ή περιστασιακής απόδειξης —κάνει επαρκώς σαφές ότι η Ομάδα Β προχωρά στο Σχέδιο Β: τη διπλωματία της δολιοφθοράς, στην οποία συμμετέχει ο Σίνζο Άμπε, και τη συγκάλυψη της οικονομικής τρομοκρατίας [των ΗΠΑ] σε βάρος του Ιράν», ανέφερε ο Ζαρίφ σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Από την πλευρά τους οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαιώνουν οτι δεν θέλουν νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή, ωστόσο αναπτύσσουν ακόμα ένα αντιτορπιλικό στον Κόλπο του Ομάν. Το μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το αντιτορπιλικό USS Mason ήδη πλέει προς το σημείο όπου φέρονται να διαπράχθηκαν οι επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν. Ήδη, το αντιτορπιλικό USS Bainbridge βρίσκεται σε στενή επαφή με το δεξαμενόπλοιο M/V Kokuka Courageous, που έχει υποστεί ζημιά, και δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία απόπειρα επέμβασης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ευθύνες στο Ιράν 

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε πως η Βρετανία θεωρεί ότι το Ιράν είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν χθες Πέμπτη και προειδοποιεί την Τεχεράνη ότι ενέργειες αυτού του είδους είναι «απερίσκεπτες».

«Αυτό είναι βαθιά ανησυχητικό και έρχεται σε μια στιγμή ήδη τεράστιας έντασης. Ήλθα σε επαφή με τον [υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ] Πομπέο και, μολονότι θα κάνουμε τη δική μας εκτίμηση με νηφαλιότητα και προσοχή, σημείο εκκίνησης για εμάς είναι προφανώς ότι πιστεύουμε τους αμερικανούς συμμάχους μας», ανέφερε ο Χαντ σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Το Λονδίνο αντιμετωπίζει τις επιθέσεις «εξαιρετικά σοβαρά και το μήνυμά μου προς το Ιράν είναι ότι εάν αναμίχθηκαν σε αυτές είναι μια βαθύτατα απερίσκεπτη κλιμάκωση η οποία εγείρει αληθινό κίνδυνο στις πιθανότητες να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιφέρεια», συμπλήρωσε ο Χαντ.

Εξάλλου, η Σαουδική Αραβία συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις φερόμενες επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν, όπως δήλωσε ο σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ.

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να διαφωνήσουμε με τον υπουργό Εξωτερικών» των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, δήλωσε ο Τζουμπέιρ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Το Ιράν έχει ιστορικό τέτοιων ενεργειών», πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν και σε ένα αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας αποτελούν μια «μείζονα και επικίνδυνη κλιμάκωση», η οποία απαιτεί η διεθνής κοινότητα να σπεύσει να περιφρουρήσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκάργκας μέσω Twitter.

Χρειάζεται «σοφία» και να αναληφθεί «από κοινού η ευθύνη» προκειμένου να «προληφθεί η περαιτέρω κλιμάκωση», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΑΕ.

Από την πλευρά της, η διπλωματία της Αιγύπτου καταδικάζει οποιαδήποτε ενέργεια υπονομεύει την ασφάλεια των θαλάσσιων οδών στην περιοχή του Κόλπου, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΞ στο Κάιρο μετά τις δύο φερόμενες επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.

Η Αίγυπτος «παρακολουθεί με ανησυχία» τις ειδήσεις σχετικά με τις επιθέσεις αυτές, σημείωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, μερικές ώρες αφότου ο Μάικ Πομπέο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, επέρριψε χωρίς περιστροφές την ευθύνη για τις φερόμενες επιθέσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Στους G20 η υπόθεση

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Χιριοσίγκε Σέκο δήλωσε σήμερα ότι η χθεσινή επίθεση εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στην πόλη Καρουιζάουα, βορειοδυτικά του Τόκιο λίγο πριν τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της G20 στις 28 και 29 Ιουνίου στην Οσάκα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v