Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Στα €5 δισ. το δημοσιονομικό «δώρο» από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια

Η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια έχει ρίξει το κόστος δανεισμού της Γερμανίας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας πολύτιμο περιθώριο στον προύπολογισμό.

Γερμανία: Στα €5 δισ. το δημοσιονομικό «δώρο» από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια

H Γερμανία μπορεί να εξοικονομήσει πάνω από 5 δισ. ευρώ φέτος λόγω του ιστορικά χαμηλού κόστους δανεισμού, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters.

H εξοικονόμηση μπορεί να διευκολύνει τους Συντηρητικούς της Άγκελα Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς να συμφωνήσουν σε ένα δημοσιονομικό πακέτο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Την ίδια στιγμή, το χαμηλότερο κόστος δανεισμού απομακρύνει την πίεση στην κυβέρνηση να εκδώσει νέο χρέος για την αύξηση των δαπανών.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει 17,6 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019 για εξυπηρέτηση χρέους. Αλλά εξαιτίας των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων το Βερολίνο αναμένει πλέον ότι θα πληρώσει 10 με 13 δισ. ευρώ, ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters.

Δύο άλλες πηγές εκτίμησαν ότι το κόστος δανεισμού μπορεί να φτάσει φέτος στα 12 με 13 δισ. ευρώ. Από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο, το κόστος δανεισμού ήταν μόλις 4,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Το Βερολίνο αποκόμισε μάλιστα κέρδη 1,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο καθώς οι αποδόσεις υποχώρησαν σε αρνητικά επίπεδα.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v