Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βερολίνο: Συμφωνία για πενταετές «πάγωμα» των ενοικίων

Σε ένα ριζικό μέτρο για τη συγκράτηση των ενοικίων προχωράει το Βερολίνο μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και διαδηλώσεων. Βουτιά για τη μετοχή της Deutsche Wohnen.

Βερολίνο: Συμφωνία για πενταετές «πάγωμα» των ενοικίων

H κυβέρνηση συνασπισμού του Βερολίνου κατέληξε σε συμφωνία για το πάγωμα των ενοικίων για πέντε χρόνια.

Η συμφωνία ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το αριστερό Die Linke ανοίγει τον δρόμο στη Γερουσία του κρατιδίου να εγκρίνει τα μέτρα προτού τεθούν σε ισχύ το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ο «λευκός καπνός» βγήκε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων σε διήμερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Το σχέδιο έχει σαν στόχο να ανακουφίσει τους ενοικιαστές από την εκρηκτική άνοδο των ενοικίων, τα οποία έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Με βάση τη νέα συμφωνία, οι ιδιοκτήτες θα έχουν δικαίωμα να αυξάνουν τα ενοίκια κατά μόλις 1,3% το χρόνο, στο επίπεδο του πληθωρισμού, ενώ θα μπορούν να κάνουν μεγαλύτερες αυξήσεις αν ανακαινίσουν το διαμέρισμα. Οι κανόνες αφορούν 1,5 εκατομμύρια διαμερίσματα τα οποία κατασκευάστηκαν πριν το 2014.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο νόμος θα ισχύει αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2019, ώστε να αποτρέψει αυξήσεις των ενοικίων πριν από την αρχή του νέου έτους.

Τα διαμερίσματα στην γερμανική πρωτεύουσα κοστίζουν κατά μέσο όρο 11 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η εκτόξευση των τιμών σε συνδυασμό με το έλλειμμα νέων κατοικιών έχει οδηγήσει την κατάσταση σε οριακό σημείο για πολλούς ενοικιαστές. Τη φετινή χρονιά πραγματοποιήθηκαν πολλές διαδηλώσεις με αίτημα τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του κόστους.

Η συμφωνία οδήγησε σε βαριές απώλειες τη μετοχή της Deutsche Wohnen, η οποία έχει στην ιδιοκτησίας της περισσότερα από 100.000 διαμερίσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v