Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H βρετανική Boυλή απέρριψε το αίτημα Τζόνσον για εκλογές

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους για τη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. Απείχαν από την ψηφοφορία οι Εργατικοί. Ετοιμάζει νομοσχέδιο η κυβέρνηση. H E.E. συμφώνησε σε τρίμηνη παράταση του Brexit.

H βρετανική Boυλή απέρριψε το αίτημα Τζόνσον για εκλογές

Οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν για τρίτη φορά την πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές, το οποίο αναμένεται να τον οδηγήσει σε τέταρτη απόπειρα αύριο Τρίτη.

Όπως μεταδίδει το Sky News, υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου τάχθηκαν 299 βουλευτές, ενώ 70 την καταψήφισαν. Ωστόσο, ο κ. Τζόνσον χρειαζόταν 434 ψήφους για να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.

Το Εργατικό Κόμμα, αντιτάχθηκε για μια ακόμα φορά στην έκκληση του αρχηγού των Τόρις για εκλογές με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να δίνει εντολή στους βουλευτές του να απέχουν από την ψηφοφορία. 

Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σκοπεύει να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή, προκειμένου να καταφέρει να περάσει την πρόταση για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, καθώς έτσι θα απαιτείται απλή πλειοψηφία στη Βουλή και όχι τα δύο τρίτα του Σώματος.

Υπερ ενός νομοσχεδίου για πρόωρες εκλογές αναμένεται να ψηφίσουν το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και το Εθνικό κόμμα Σκοτίας, αν και προτείνουν ως καταλληλότερη ημερομηνία, την 9η Δεκεμβρίου.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι το κόμμα των Εργατικών σκοπεύει να εξετάσει το νομοσχέδιο, όταν κατατεθεί και ότι προσβλέπει σε μία ξεκάθαρη θέση που να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ ενέκριναν την παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Η ΕΕ των 27 συμφώνησε ότι θα δεχτεί το αίτημα της Μεγάλης Βρετανίας για παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2020. Η απόφαση αναμένεται να επισημοποιηθεί μέσω γραπτής διαδικασίας», έγραψε (σ.σ. δεν θα χρειαστεί να υπάρξει Σύνοδος Κορυφής).

Η συμφωνία προβλέπει την αναβολή του Brexit για τρεις μήνες, ως την 31η Ιανουαρίου 2020, αλλά αυτό μπορεί να γίνει και νωρίτερα, καθώς υπάρχει «ευελιξία». Οπως προβλέπεται το Brexit μπορεί να πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα του μήνα που θα ακολουθήσει την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης από τη Μεγάλη Βρετανία.

Αποδέχτηκε την παράταση ο Τζόνσον

Δεκτή έκανε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράταση του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου 2020 ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με επιστολή που έστειλε στον Ντόναλντ Τουσκ.

Ωστόσο, ο κ. Τζόνσον τονίζει στην επιστολή ότι αποδέχεται την παράταση ενάντια στη θέλησή του και καλεί την Ε.Ε. να μην επιτρέψει άλλες καθυστερήσεις.

«Δεν έχω καμία διακριτική ευχέρεια βάσει της πράξης νομοθετικού περιεχομένου European Union (Withdrawal) (No. 2) Act 2019, που επιβλήθηκε σε αυτήν την κυβέρνηση παρά τη θέλησή της, να κάνω κάτι άλλο παρά να επιβεβαιώσω την επίσημη συμφωνία της Βρετανίας στην παράταση» λέει ο Τζόνσον σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Αυτή η ανεπιθύμητη παράταση της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ είναι καταστροφική για τη δημοκρατία μας» υπογραμμίζει ο Τζόνσον, προσθέτοντας πως απευθύνει έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης, επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ενημέρωσε την ΕΕ ότι αποδέχεται την αναβολή του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι η ΕΕ ξεκινά μια διαδικασία 24 ωρών για να εγκρίνει τη νέα ημερομηνία για το διαξύγιο.

"Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε τώρα ότι η Βρετανία συμφωνεί για την αναβολή του Brexit σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ" είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Τουσκ Πρέμπεν Άμαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v