Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρά μετά το μπλόκο του ψηφίσματος στη Γερουσία για τους Αρμένιους

Ο Λ. Γκράχαμ είχε συναντηθεί λίγη ώρα νωρίτερα με τον Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως η Γερουσία των ΗΠΑ «δεν θα διαπράξει το ίδιο λάθος».

Πυρά μετά το μπλόκο του ψηφίσματος στη Γερουσία για τους Αρμένιους

Έντονες επικρίσεις δέχεται ο Αμερικανός Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, διότι μπλόκαρε το ψήφισμα της Γερουσίας που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, λίγη ώρα αφότου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, όπως μεταδίδει το Newsweek.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε στις 29 Οκτωβρίου, με συντριπτική πλειοψηφία -405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά- μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα. Η Άγκυρα απορρίπτει πάγια τον όρο γενοκτονία.

Ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ είχε ζητήσει συγκατάθεση για να ψηφιστεί η απόφαση, σύμφωνα με το «The Hill», επιδιώκοντας την επίσημη αναγνώριση της εκστρατείας κατά των Αρμενίων, που σκότωσε περισσότερους από 1 εκατ. ανθρώπους από το 1915 μέχρι το 1923.

Ο κ. Μενέντεζ δήλωσε πως η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα πρέπει να «αντικατοπτρίζει μια ειλικρινή καταγραφή των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, εθνικών εκκαθαρίσων και γενοκτονίας. Δεν μπορούμε να γυρίζουμε την πλάτη μας στους Αρμένιους θύματα της γενοκτονίας».

Όμως, ο Γκράχαμ είχε αντιρρήσεις, λέγοντας πως οι Γερουσιαστές «δεν θα πρέπει να ωραιοποιούν την ιστορία ή να προσπαθούν να την ξαναγράψουν».

Σημειώνεται πως χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το ψήφισμα που ενέκρινε τον περασμένο μήνα η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την Αρμενία, υπογραμμίζοντας ότι ρίχνει βαριά «σκιά» στη σχέση των δύο χωρών.

Στις δηλώσεις του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ πλάι του, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «συμπαθούντες των τρομοκρατών», οι οποίοι προσπαθούν να «βλάψουν» τη σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη, συμμάχους στο NATO, διασπείρουν «παραπληροφόρηση».

«Είπα στον κ. πρόεδρο ότι οι αποφάσεις που πήρε η Βουλή των Αντιπροσώπων την 29η Οκτωβρίου υπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό, προσέβαλαν τον λαό μας κι επισκίασαν τις σχέσεις μας», επέμεινε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως το ζήτημα των σφαγών των Αρμενίων «πριν από κάπου 104 χρόνια, υπό συνθήκες πολέμου, πρέπει να συζητείται από ιστορικούς, όχι πολιτικούς» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα κρατικά αρχεία της σε όποιον εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Αργότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανήλθε στο ζήτημα σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, κάνοντας λόγο περί «επονείδιστης απόφασης» από μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων κι εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Γερουσία δεν θα διαπράξει «το ίδιο λάθος».

Η απόφαση του Γκράχαμ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με προοδευτικούς Αμερικανούς να καταδικάζουν την κίνηση αλλά Τούρκους εθνικιστές να την επικροτούν.

Ο Γκράχαμ είναι από τους πιστότερους υποστηρικτές του Τραμπ και μια από τις επιφανέστερες «φωνές» στην εξωτερική πολιτική στο Κογκρέσο. Ο συνδυασμός αυτός του έχει δώσει τη δυνατότητα να επηρεάσει κάποιες από τις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, αν και ο γερουσιαστής έχει κατά καιρούς βάλει κατά των πιο απρόβλεπτων και μυωπικών κινήσεων του προέδρου.

Επίσης είχε ταχθεί σθεναρά εναντίον της απόφασης του Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικάνους στρατιώτες από τη βορειοανατολική Συρία τον περασμένο μήνα -κίνηση που άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή στην περιοχή.

Ο ίδιος, μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ και τον Ερντογάν νωρίτερα την Τετάρτη, δήλωσε πως η συζήτηση ήταν «ειλικρινής» και πως ελπίζει ότι με την πάροδο του χρόνου «θα αποδειχθεί παραγωγική».

«Μόλις συναντήθηκα με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρόεδρο Τραμπ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Συρία λόγω της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας. Ελπίζω ότι η Τουρκία και η Αρμενία θα μπορέσουν να συναντηθούν και να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», είπε μιλώντας στη Γερουσία ο Γκράχαμ, και πρόσθεσε πως αντιτίθεται στο ψήφισμα «όχι λόγω του παρελθόντος αλλά για το μέλλον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v