Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην πρίζα… το ΤΑΙΠΕΔ για τα ενεργειακά πωλητήρια

Ο γρίφος των όρων του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, βλέπει το ΤΑΙΠΕΔ. Σε ετοιμότητα και για τα ΕΛ.ΠΕ.

Στην πρίζα… το ΤΑΙΠΕΔ για τα ενεργειακά πωλητήρια

Ίσως κι εντός του 2020 το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να καθαρίσει… το μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού του χαρτοφυλακίου με τις αποκρατικοποιήσεις εταιρειών και τις παραχωρήσεις υποδομών. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει, σύμφωνα με τα όσα έκαναν χθες γνωστά τα διοικητικά στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, ο πρόεδρος Άρης Ξενόφος και ο διεθύνων σύμβουλος Ριχάρδος Λαμπίρης.

Πιο συγκεκριμένα, σε εξέλιξη είναι η πρώτη φάση του διαγωνισμού πώλησης του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, με τους επικεφαλής του Ταμείου να μιλούν για έντονο ενδιαφέρον. Η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 14η Φεβρουαρίου του 2020. Υπενθυμίζεται ότι πωλητές είναι το ελληνικό δημόσιο (65%) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (35%).

Σειρά παίρνει για το τέλος του Ιανουαρίου και η πώληση του 65%, του μεριδίου του δημοσίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Τότε αναμένεται το ΤΑΙΠΕΔ να δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με τα στελέχη του Ταμείου να αναμένουν επίσης μεγάλη συμμετοχή και κυρίως από εγχώριους παίκτες της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛ.ΠΕ. αναφορικά με τους όρους διάθεσης του ποσοστού του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου, στην περίπτωση που δεν πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό. Σημειώνεται ότι τα ΕΛ.ΠΕ (κατέχουν το 35% της επιχείρησης φυσικού αερίου) έχουν δηλώσει πως θα διεκδικήσουν το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου. Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως δεν αποκλείεται στους όρους της προκήρυξης να περιλαμβάνεται option για πώληση του 35%, με έκπτωση στο προσφερόμενο τίμημα. Πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ αποσαφήνισε χθες πως οι συζητήσεις με τον έτερο μέτοχο είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Η πώληση μέρους των μετοχών του ελληνικού δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ (κατέχει συνολικά 35%) είναι επίσης στα πλάνα του ΤΑΙΠΕΔ. Αν και όπως υπογράμμισαν τα διοικητικά στελέχη, ο διαγωνισμός δεν αναμένεται άμεσα, εντούτοις πρόσθεσαν ότι το Ταμείο βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε όταν διαπιστώσουν το κατάλληλο οικονομικό κλίμα και την «όρεξη» της επενδυτικής κοινότητας, να βγάλουν μέρος των μετοχών προς διάθεση μέσω Χρηματιστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση δεν έχει να κάνει με μέτρο που αφορά στη δομή της αγοράς αλλά για εισπρακτικό. Οπότε δεν αποκλείεται και η κυβέρνηση να επιδιώξει να καλύψει με άλλο τρόπο τα έσοδα που έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό.

Ένα πρωτότυπο επενδυτικό σχέδιο αναμένεται να μπει σε τροχιά αξιοποίησης το πρώτο εξάμηνο του 2020. Πρόκειται για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας. Είναι το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου ανοικτά της Καβάλας, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να παραχωρήσει με διεθνή διαγωνισμό. Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό σχεδιασμό του έργου, η χωρητικότητα της υπόγειας αποθήκης (UGS) εκτιμάται περίπου στο 1 δισ. κυβικά μέτρα. Ο ετήσιος ενεργός διακινούμενος όγκος (Annual Volume throughput) εκτιμάται σε 360 εκατ. κυβικά μέτρα ή σε 720 εκατ. κυβικά μέτρα για έναν ή δύο κύκλους ανά έτος, αντίστοιχα. Πρόκειται για έργο στρατηγικής σημασίας καθώς πληροί τις προϋποθέσεις αποθήκευσης ποσοτήτων φυσικού αερίου, αναγκαίες για την ενεργειακή ασφάλεια.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ταμείου, τα επόμενα βήματα μετά την κατάθεση νομοθετικής πρόβλεψης, είναι η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης και στη συνέχεια η εκπόνηση κανονισμού της ΡΑΕ για τον τρόπο τιμολόγησης των φυλασσόμενων ποσοτήτων.

Εφόσον ολοκληρωθούν οι προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις εντός της νέας χρονιάς, το ΤΑΙΠΕΔ θα μείνει ουσιαστικά με συμμετοχή σε μία μόνο ενεργειακή εταιρεία. Πρόκειται για το 17% των μετοχών της ΔEH.

Για τη διάθεσή του η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει αποφάσεις σε μεταγενέστερο χρονικό στάδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v