Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Τεχεράνη παραδέχτηκε την κατάρριψη του Boeing

Σε ανθρώπινο λάθος απέδωσε το Ιράν την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing 737. Λυπούμαστε βαθιά έγραψε ο Ιρανός πρόεδρος, οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη στρατιωτική δικαιοσύνη. Τιμωρία των υπευθύνων και αποζημιώσεις από το Ιράν ζητά ο Ζελένσκι.

Η Τεχεράνη παραδέχτηκε την κατάρριψη του Boeing

Η κατάρριψη του Boeing 737 των Ukraine International Airlines από τον στρατό του Ιράν την Τετάρτη είναι "μια μεγάλη τραγωδία και ένα ασυγχώρητο λάθος", έγραψε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στο Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του "λυπάται βαθιά για το συμβάν".

"Η Ισλαμική Δημοκρατία λυπάται βαθιά για αυτό το καταστροφικό λάθος", τόνισε ο Ροχανί. "Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες που θρηνούν. Τους στέλνω τα πιο ειλικρινά μου συλλυπητήρια", πρόσθεσε.

Σε ξεχωριστή του ανάρτηση ο Ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η έρευνα για τις συνθήκες της κατάρριψης του ουκρανικού αεροσκάφους θα συνεχιστεί.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενημερώθηκε για την "από λάθος" κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους και δήλωσε ότι η πληροφορία αυτή θα πρέπει να ανακοινωθεί δημοσίως έπειτα από συνάντηση που είχε με το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο Fars στο Twitter.

Λίγο νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, επίσης στο Twitter, ζήτησε "συγγνώμη" εκ μέρους της χώρας του για το λάθος που διέπραξε ο ιρανικός στρατός, κατηγορώντας παράλληλα "τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ".

"Θλιβερή ημέρα. Προκαταρκτικά αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας των Ενόπλων Δυνάμεων: Ανθρώπινο λάθος σε μια περίοδο κρίσης που προκλήθηκε από τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ οδήγησε στην καταστροφή", έγραψε ο Ζαρίφ.

"Θερμά συλλυπητήρια, μετάνοια και συγγνώμη από τον λαό μας, από τις οικογένειες όλων των θυμάτων και από τις άλλες χώρες που επλήγησαν", πρόσθεσε.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο στρατός του Ιράν ανακοίνωσε ότι κατέρριψε "από λάθος" το ουκρανικό Boeing 737 το οποίο συνετρίβη την Τετάρτη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες.

Στην ανακοίνωση του στρατού επισημαίνεται ότι η κατάρριψη του Boeing οφείλεται "σε ανθρώπινο λάθος", καθώς το Boeing πετούσε κοντά σε μία ευαίσθητη στρατιωτική περιοχή των Φρουρών της Επανάστασης και θεωρήθηκε "εχθρικό αεροσκάφος".

Οι υπεύθυνοι για το συμβάν θα λογοδοτήσουν στη στρατιωτική δικαιοσύνη, τόνιζε η ανακοίνωση.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη 

Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν ανέλαβαν την πλήρη ευθύνη για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους, όπως ανέφερε σήμερα ένας ανώτερος διοικητής τους σε βίντεο που αναρτήθηκε διαδικτυακά από την κρατική τηλεόραση.

"Μακάρι να πέθαινα και να μην ήμουν αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου ατυχήματος", δήλωσε ο επικεφαλής μεραρχίας Αμιραλί Χατζιζαντέχ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Φρουροί μπέρδεψαν το ουκρανικό αεροσκάφος για πύραυλο Κρουζ και το κατέρριψαν με πύραυλο μικρού βεληνεκούς.

Τιμωρία των υπευθύνων και αποζημιώσεις από το Ιράν ζητά ο Ζελένσκι

Η Ουκρανία αναμένει τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας, πλήρη παραδοχή ενοχής και την καταβολή αποζημιώσεων από το Ιράν μετά την παραδοχή της Τεχεράνης ότι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν από λάθος το αεροσκάφος της Ukraine Airlines International, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανακοίνωσή του σήμερα.

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι "το Ιράν δήλωσε ένοχο για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους. Όμως επιμένουμε σε πλήρη παραδοχή ενοχής".

"Αναμένουμε από το Ιράν διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητά του να διεξαγάγει πλήρη και ανοικτή έρευνα, να προσαγάγει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη, να καταβάλει αποζημιώσεις και να ζητήσει επισήμως συγγνώμη μέσω της διπλωματικής οδού", πρόσθεσε.

Η αεροπορική εταιρεία Ukraine International Airlines ανακοίνωσε σήμερα ότι το αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη στο Ιράν δεν είχε λάβει καμία προειδοποίηση για πιθανή απειλή από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης προτού απογειωθεί.

Σε ενημέρωση του Τύπου από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρό της, η εταιρεία διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το επιβατικό αεροσκάφος είχε αλλάξει πορεία λέγοντας ότι οι ιρανικές αρχές θα έπρεπε να έχουν κλείσει το αεροδρόμιο.

Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της εταιρείας εξάλλου κάλεσαν το Ιράν να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την συντριβή του αεροσκάφους.

Εξάλλου, το γραφείο του ουκρανού γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει την πιθανότητα να συμπεριληφθούν οι κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της καταστροφής αεροσκάφους στην έρευνα για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους από το Ιράν.

Επικοινωνία Ζελένσκι με Μακρόν

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν σήμερα ότι γάλλοι εμπειρογνώμονες θα βοηθήσουν στην αποκωδικοποίηση των μαύρων κουτιών του ουκρανικού αεροσκάφους που συνετρίβη στο Ιράν, ανακοίνωσε το γραφείο του Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Μακρόν είπε στον Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι η Γαλλία ξεκίνησε επίσημη διαδικασία για την έναρξη μιας διεθνούς έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, προσθέτοντας ότι ο Μακρόν συμφώνησε να επισκεφθεί το Κίεβο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v