Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου για Λιβύη

Σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου. Δέσμευση των συμμετεχόντων να τερματίσουν τη στήριξη στις δυο πλευρές του εμφυλίου πολέμου και να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων. Ποιοι συμμετείχαν.

Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου για Λιβύη

Οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν στο τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, δήλωσε σήμερα στο Reuters ένας συμμετέχων στη διάσκεψη, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες παρουσιάζουν λεπτομέρειες για τη συμφωνία της Λιβύης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη, ως οικοδεσπότες της διάσκεψης, αγωνίστηκαν να επαναφέρουν τον στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χάφταρ στη διπλωματία αφότου ο στρατάρχης εγκατέλειψε τις συνομιλίες και περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου έχει σταματήσει στις περιοχές που ελέγχει.

Κατά πληροφορίες οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη στήριξη στις δυο πλευρές του εμφυλίου πολέμου και να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων. 

Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε ότι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία για την Λιβύη, επικαλούμενο μαρτυρία ενός εκ των συμμετεχόντων.

Στο Βερολίνο βρίσκονται ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά την διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.

Στην συνέντευξη Τύπου, μεταδίδει το ΑΠΕ, εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να λάβουν μέρος και οι εκπρόσωποι πολλών από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν.

Νωρίτερα η κυρία Μέρκελ είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, είναι γνωστό ότι στην Διάσκεψη σήμερα θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Kατάπαυση πυρός στη Λιβύη στο προσχέδιο της απόφασης

Λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της Διάσκεψης του Βερολίνου, αποκαλύπτουν δημοσιεύματα του Τύπου της Λιβύης. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ, στην ανακοίνωση θα επισημαίνεται η αναγκαιότητα επίτευξης μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και εφαρμογής του εμπάργκο όπλων, ενώ θα περιλαμβάνεται και η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη να μην παρεμβαίνουν στην εμφύλια σύγκρουση και στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Επίσης, θα υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα τερματισμού όλων των συγκρούσεων, απόσυρσης των βαρέων όπλων και διάλυσης των πολιτοφυλακών και των ένοπλων ομάδων.

Σύμφωνα με την εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ, το τελικό ανακοινωθέν, θα περιλαμβάνει επίσης μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας.

Η Λιβύη έχει «ανάγκη» να «σταματήσει» κάθε ξένη ανάμιξη, λέει ο απεσταλμένος των ΗΕ, Σαλάμε

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γάσαν Σαλάμε δήλωσε πως η Λιβύη «έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη», σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα, παραμονή της διεθνούς διάσκεψης που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο για να επιχειρηθεί να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση.

«Κάθε ξένη ανάμιξη μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα κάποιο αποτέλεσμα ασπιρίνης», δήλωσε ο Σαλάμε, αναφερόμενος κυρίως στην κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Κυριακή στη Λιβύη έπειτα από πρωτοβουλία της Μόσχας και της Άγκυρας.

«Όμως η Λιβύη έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη. Αυτός είναι ένας από τους στόχους αυτής της διάσκεψης» στη γερμανική πρωτεύουσα, διαβεβαίωσε.

Στο Βερολίνο θα συναντηθούν αύριο, Κυριακή, οι ηγέτες παγκόσμιων δυνάμεων και χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη κυρίως για να «σταθεροποιήσουν την κατάπαυση του πυρός».

«Επειδή σήμερα έχουμε απλώς μια εκεχειρία», εξήγησε ο Σαλάμε. «Θέλουμε να την μετατρέψουμε σε μια αληθινή κατάπαυση του πυρός με παρατηρητές, διαχωρισμό (σ.σ.: των δύο αντίπαλων στρατοπέδων), αναδιάταξη των βαρέων όπλων (έξω από τις αστικές ζώνες) κλπ.».

«Πρέπει αυτή η εκεχειρία να αντέξει», επέμεινε.

Οι δύο αντίπαλοι στη λιβυκή σύγκρουση, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ και ο Χαλίφα Χάφταρ, είναι προσκεκλημένοι στο Βερολίνο, όμως ο Σαλάμε «δεν πιστεύει» ότι μπορεί να συνάψουν κάποια συμφωνία στη διάρκεια της διάσκεψης.

Σύμφωνα με τον Σαλάμε, οι αρχηγοί κρατών που θα μετάσχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου αναμένεται να υπογραμμίσουν πως στηρίζουν την επανάληψη της πολιτικής διαδικασίας μέσω μιας διαλιβυκής συνάντησης που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του μήνα στη Γενεύη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v