Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Πόσο θα επηρεάσει ο κορωνοϊός την κινεζική ανάπτυξη

Τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού στην Κίνα υπολογίζει σε έκθεσή της η UBS. Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για την εξάπλωση της επιδημίας. Ποιες μετοχές είναι πιο ευάλωτες.

UBS: Πόσο θα επηρεάσει ο κορωνοϊός την κινεζική ανάπτυξη

H Kίνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μεγάλη άνοδο στον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά οι αγορές μετοχές κατέγραψαν μικρή μόνο πτώση και ολοκλήρωσαν την εβδομάδα υψηλότερα.

Ο κινεζικός δείκτης CSI ενισχύθηκε 2,2% την περασμένη εβδομάδα και βρίσκεται μόλις 5% χαμηλότερα από το υψηλό του Ιανουαρίου, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,6%.

Η UBS υποστηρίζει σε έκθεσή της ότι η αντίδραση των επενδυτών είναι δικαιολογημένη, με βάση την τρέχουσα πληροφόρηση για τον κορωνοϊό:

*Στις 13 Φεβρουαρίου τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην επαρχία της Χουμπέι εκτοξεύτηκαν στις 14.840. Ως τότε ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν κατά μέσο όρο κάτω από 3.000.

Αλλά η μεγάλη άνοδος οφειλόταν στην εισαγωγή νέας διαγνωστικής μεθόδου, η οποία επέτρεψε τον εντοπισμό κρουσμάτων που δεν είχαν καταγραφεί.

*Ως τις 12 Φεβρουαρίου, η ανάπτυξη του αριθμού των νέων κρουσμάτων είχε υποχωρήσει. Στις 29 Ιανουαρίου, το ποσοστό μεταβολής των νέων κρουσμάτων ήταν 32% στην επαρχία της Χουμπέι και 34% στην υπόλοιπη Κίνα, αλλά από τις 12 Φεβρουαρίου επιβραδύνθηκε στο 5% και 3% αντίστοιχα.

Την Παρασκευή η Χουμπέι ανακοίνωσε 4.832 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 3.095 διαγνώστηκαν με τη χρήση της νέας μεθόδου.

Τούτο σημαίνει πως αν ληφθεί υπόψη η νέα διαγνωστική μέθοδος, ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να κινείται πτωτικά. Ως τις 17 Φεβρουαρίου, ο ημερήσιος ρυθμός μεταβολής των κρουσμάτων είχε υποχωρήσει στο 3%.

*Νέα πόροι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται στη μάχη κατά του κορωνοϊού, όπως νέα νοσοκομεία και επιπλέον γιατροί.

παγκόσμια εξάπλωση του ιού έχει τεθεί υπό έλεγχο προς το παρόν, με την Κίνα να αντιστοιχεί στο 99% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

*H δημόσια ανησυχία για το ξέσπασμα του ιού φαίνεται να υποχωρεί. Οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για τον όρο «κορωνοϊός» κορυφώθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου και έκτοτε υποχωρούν, σύμφωνα με στοιχεία της Google.

Το βασικό σενάριο των αναλυτών της UBS είναι πως ο κορωνοϊός μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο ως το τέλος Μαρτίου και ότι ο αρνητικός οικονομικός αντίκτυπος θα περιοριστεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

H UBS αναμένει ανάκαμψη της κινεζικής ανάπτυξης από το δεύτερο ως το τέταρτο τρίμηνο, λόγω της ενίσχυσης της ζήτησης και της δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης.

Συνολικά, η ανάπτυξη της Κίνας το 2020 αναμένεται να κινηθεί στο 5,6% από 6,1% πέρυσι.

Επιπλέον, η UBS εκτιμά ότι η επίπτωση στα εταιρικά κέρδη θα είναι σχετικά περιορισμένη, περίπου 200-300 μονάδες βάσης χαμηλότερη από ότι θα ήταν αν δεν είχε ξεσπάσει η επιδημία.

Δεδομένων των παραπάνω, η UBS παραμένει overweight στις μετοχές των αναδυόμενων. Συστήνει ωστόσο στους επενδυτές να αποφύγουν ευάλωτες μετοχές οι οποίες ενδέχεται να επηρεαστούν περισσότερο από την επιδημία, συμπεριλαμβανομένων μετοχών του κλάδου των μεταφορών, του τουρισμού και της ψυχαγωγίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v