Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ προεξοφλούν οι αγορές

Μεγάλη αλλαγή στις προσδοκίες της αγοράς από τις αρχές του 2020, όταν επικρατούσε η άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να αύξανε τα επιτόκια από το επόμενο έτος, λόγω της σταθεροποίησης των οικονομικών στοιχείων.

Μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ προεξοφλούν οι αγορές

Πιθανότητα 50% δίνουν οι αγορές σε μείωση επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο, ένδειξη των εντεινόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία της ευρωζώνης.

Στην Ιταλία, τέσσερα άτομα έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, ενώ 200 έχουν μολυνθεί από την Παρασκευή, οι περισσότεροι στα βόρεια της χώρας.

Οι αρχές έκλεισαν σχολεία, πανεπιστήμια, μουσεία και σινεμά και απαγόρευσαν όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού. Τα επίπεδα των διατραπεζικών επιτοκίων υποδηλώνουν πιθανότητα 50% περίπου για μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης τον Ιούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, η πιθανότητα ήταν 35%. Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή στις προσδοκίες της αγοράς από τις αρχές του 2020, όταν επικρατούσε η άποψη ότι η ΕΚΤ πιθανόν να αύξανε τα επιτόκια από το επόμενο έτος, λόγω της σταθεροποίησης των οικονομικών στοιχείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v