Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν για κατάπαυση πυρός στην Ιντλίμπ

Την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση πυρός στην Ιντλίμπ ανακοίνωσαν οι δύο άντρες μετά από συνομιλίες έξι ωρών. Τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Δημιουργείται ζώνη ασφαλείας με κοινές περιπολίες.

Συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν για κατάπαυση πυρός στην Ιντλίμπ

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον πρόεδρο Ερντογάν για κατάπαυση πυρός στην Ιντλίμπ.

«Ελπίζω ότι η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει καλή βάση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ και για να μπει τέλος στα δεινά του άμαχου πληθυσμού και στη κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση» υπογράμμισε ο κ. Πούτιν.

Σε κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του ο κ. Πούτιν τόνισε ότι οι δύο άντρες κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος μετά από συνομιλίες που διήρκεσαν έξι ώρες. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για τη Συρία, ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες. 

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε από την πλευρά του ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Ο ίδιος τόνισε πως ελπίζει η Ρωσία και η Τουρκία να εργαστούν ώστε η κατάπαυση πυρός να έχει διάρκεια. 

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας συμφώνησαν να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας πλάτους 12 χιλιομέτρων στην περιοχή της Ιντλίμπ κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου M4, πραγματοποιώντας κοινές περιπολίες από τις 15 Μαρτίου. 

Ασαντ: Ετοιμοι να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με Τουρκία

Η Δαμασκός είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα αν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σταματήσει να στηρίζει τρομοκράτες, δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24, σχεδόν την ίδια στιγμή των κοινών δηλώσεων Πούτιν και Ερντογάν για την κατάσταση στο Ιντλίμπ.

«Ο κοινός μας στόχος με τη Ρωσία είναι να απομακρύνουμε την Τουρκία από τη στήριξη τρομοκρατών και να την επαναφέρουμε στη φυσική της θέση», τόνισε ο Άσαντ.

«Δεν μπορούμε να πετύχουμε έναν τέτοιο στόχο, ενώ ο Ερντογάν στηρίζει τρομοκράτες. Είναι αναγκαίο να απαλλαγούμε από τη στήριξη των τρομοκρατών και τότε η κατάσταση θα επιστρέψει (στην πρωτύτερη κατάσταση)», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Άσαντ, δεν υπάρχει εχθρότητα μεταξύ των λαών των δύο χωρών και οι εντάσεις συνδέονται με πολιτικά συμφέροντα.

Συρία και Τουρκία διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2012.

Πούτιν: Επιβαρυμένη η κατάσταση στην Ιντλίμπ

Πριν την έναρξη της συνάντησης των δύο αντρών ο Ρώσος πρόεδρος είχε τονίσει ότι η κατάσταση στην Ιντλίμπ είναι τόσο επιβαρυμένη που απαιτεί προσωπικές και απευθείας συνομιλίες.

«Η συνάντησή μας εδώ για συνομιλίες για την Ιντλίμπ είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή αυτή. Όλος ο κόσμος έχει τα μάτια στραμμένα σε εμάς. Τα μέτρα και οι αποφάσεις που θα λάβουμε εδώ θα μετριάσουν την ένταση στην Ιντλίμπ», δήλωσε από την πλευρά του ο Ερντογάν.

Μιλώντας μπροστά στις κάμερες ο Ερντογάν είπε ακόμη πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στη Ρωσία βρίσκονται σε κορυφαίο σημείο και πως σκοπός του είναι να τις ενισχύσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v