Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To χάος στις παραλίες απειλεί την Ευρώπη

Για δεύτερο κύμα της επιδημίας προειδοποιούν οι ειδικοί καθώς οι Ευρωπαίοι συρρεύουν στις παραλίες. Κλείνουν δημοφιλή θέρετρα γιατί δεν τηρούνται τα έκτακτα μέτρα. Διαπιστώνεται μικρό ποσοστό συμμορφωσης στις υποδείξεις.

To χάος στις παραλίες απειλεί την Ευρώπη

Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν, οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τις επόμενες διακοπές τους, μετά από μήνες εγκλεισμού στα σπίτια τους λόγω των περιορισμών από τα lockdown που εφαρμόστηκαν για την πανδημία.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Ε.Ε. αποκάλυψε σχέδιο για τα ταξίδια των διακοπών, με συστάσεις για το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων και την απελευθέρωση οδικών, αεροπορικών, σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών μετακινήσεων για τη στήριξη του κλάδου φιλοξενίας και τουρισμού.

Όμως οι αρχές ήδη πονοκεφαλιάζουν για την αντιμετώπιση της συρροής τουριστών και γηγενών σε μια από τις πιο πολυσύχναστες καλοκαιρινές τοποθεσίες: Τις παραλίες.

Όπως μετέδωσε το CNN, την Τετάρτη, λίγες μόλις μέρες μετά την άρση των περιορισμών για τις παραλίες στη Γαλλία, η περιφέρεια του Morbihan έκλεισε ξανά πέντε παραλίες μετά από «απαράδεκτες συμπεριφορές» και αποτυχία των λουόμενων να συμμορφωθούν με τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές στην ολλανδική περιφέρεια Ζeeland την Τετάρτη αποφάσισαν το κλείσιμο των δρόμων κάθε σαββατοκύριακο ως την 1η Ιουνίου λόγω των προβλέψεων για καλοκαιρία και των φόβων ότι θα μπορούσαν να παραβιαστούν τα έκτακτα μέτρα.

Στη Βαρκελώνη, οι αρχές προειδοποίησαν τους πολίτες να τηρούν συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια που έχουν δοθεί για την επίσκεψη στις παραλίες ενώ στη Βρετανία, εν όψει αργίας τη Δευτέρα, οι δήμαρχοι παραθαλάσσιων περιοχών έχουν εκδώσει εκκλήσεις προς τους πολίτες να παραμείνουν μακριά από τις παραλίες.

Αμερικανοί ειδικοί δήλωσαν στο CNN ότι το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί την καλοκαιρινή περίοδο και οι αρχές θα πρέπει να ετοιμάσουν ξεκάθαρες στρατηγικές για το πώς θα διαχειριστούν τη συρροή τουριστών αλλά και γηγενών στις παραλίες. Σημείωσαν δε ότι αντί να επιβληθεί απαγόρευση της χρήσης των παραλιών, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επιβολή ορθών συμπεριφορών, καθώς το κλείσιμο των θερέτρων απλώς θα μετατοπίσει το πρόβλημα.

Οι τοπικές αρχές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια για το πώς θα ανοίξουν τις πολυσύχναστες παραλίες. Στην Ισπανία, ο υπουργός τουρισμού Reyes Maroto είπε στην Εl Pais ότι η χώρα «εξετάζει διάφορα σενάρια» για τους λουόμενους. «Πρέπει να εγγυηθούμε ότι όταν ανοίξει ο τουρισμός, όποιος έλθει στην Ισπανία θα είναι ασφαλής», τόνισε.

Αξιωματούχοι στην πόλη Canet d’en Berenguer, βόρεια της Βαλένθια, ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέψουν κατ’ ανώτατο 5.000 λουόμενους στην τοπική παραλία – σχεδόν τους μισούς από τη συνηθισμένη κίνηση.

Οι αρχές σε γαλλικά θέρετρα όπως η περιφέρεια Nouvelle Aquitaine έχουν δεσμευτεί ότι θα ανοίξουν τις παραλίες μόνο για «δυναμικές ατομικές φυσικές δραστηριότητες».

Ο αμερικανός αναλυτής Tony Johnston είπε στο CNN ότι με τόσες χώρες και περιοχές που βασίζονται στον τουρισμό, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, οι αρχές θα πρέπει να ενθαρρύνουν τον ασφαλή τουρισμό, εφαρμόζοντας πολιτικές προώθησης της υγιεινής σε δημόσιους χώρους όπως οι τουαλέτες και τα εστιατόρια. «Στον τουρισμό εργάζονται περίπου 330 εκατ. άνθρωποι. Θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση η ικανοποίηση των τουριστών με τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία».

Αλλαγή συμπεριφοράς

Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν οι ειδικοί ανησυχούν ότι οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αγνοούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. Σε έρευνα του Κολλεγίου του Λονδίνου διαπιστώνεται ότι λιγότερο από το 50% των ανταποκριθέντων κάτω των 30 ετών συμμορφώνονται πλήρως με τα έκτακτα μέτρα.

Η Σούζαν Μίτσι, καθηγητής ψυχολογίας υγείας στο UCL, εξηγεί ότι με βάση τα στοιχεία από τις μεγάλες καραντίνες που προηγήθηκαν ανά τον κόσμο, η έλλειψη συμμόρφωσης συχνά οφείλεται σε βαρεμάρα, οργή, κατάθλιψη ή άγχος. «Εάν το δείτε από ψυχολογικής πλευράς, η μετάδοση του ιού λαμβάνει χώρα κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, όχι εξωτερικούς. Οπότε οι εξωτερικοί χώροι θεωρούνται σχετικά ασφαλείς», τόνισε, προσθέτοντας ότι όσο καλύτερος είναι ο καιρός, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα προτιμούν τους εξωτερικούς χώρους.

Για να συμμορφωθούν με τις οδηγίες για την κοινωνική απόσταση, πρέπει να υπάρχει υψηλό επίπεδο ανησυχίας για την covid 19 και εμπιστοσύνη στις αρχές, τόνισε. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες, ακριβείς και συνεπείς με το μήνυμά τους αυτό το καλοκαίρι.

Το ρίσκο δεύτερου κύματος

Ο ημερήσιος ρυθμός θανάτων από κορωνοϊό έχει μειωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Ευρώπη διακινδυνεύει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων εάν δεν υπάρξει ορθή διαχείριση της κατάστασης.

Ο βρετανός καθηγητής Paul Hunter υπογραμμίζει ότι το ρίσκο μετάδοσης του ιού σε εξωτερικούς χώρους παραμένει μικρό, αλλά ενθαρρύνει την τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης και υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο χεριών.

Το ρίσκο μετάδοσης του ιού θα εξαρτηθεί από το πόσοι άνθρωποι θα επισκεφθούν τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμού και πώς θα κινηθούν εκεί, τόνισε.

«Εάν βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων και οι άνθρωποι στριμώχνονται σαν σαδρέλες στις παραλίες ή τα μαγαζιά και τα μπαρ στις τουριστικές περιοχές, το ρίσκο είναι σχετικά υψηλό», τόνισε.

Ο κίνδυνος είναι ότι καθώς ανοίγουμε ξανά, ταυτόχρονα κινούμαστε προς ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, συμπλήρωσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v