Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολύ ρητορική και… λίγη ουσία στην επίθεση Τραμπ κατά της Κίνας

Με προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία ο πλανητάρχης επιτέθηκε στο Πεκίνο για το θέμα του Χονγκ Κονγκ και του κορωνοϊού αλλά απέφυγε κινήσεις που θα προκαλούσαν κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Κίνα. Τι αναμένεται μέχρι τις εκλογές.

Πολύ ρητορική και… λίγη ουσία στην επίθεση Τραμπ κατά της Κίνας

Η πολυαναμενόμενη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Κίνας για το θέμα του Χονγκ Κονγκ περιελάμβανε ένα μπαράζ κριτικής αλλά παράλληλα δεν έδωσε χώρο για μια πλήρη κλιμάκωση στις σχέσεις των δυο πλευρών, σχολιάζει το Bloomberg.

Ενώ η ομιλία του πλανητάρχη την Παρασκευή ήταν γεμάτη ρητορική, έλλειπαν οι λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα επηρεάσουν άμεσα το Πεκίνο. Ετσι, ενώ είπε ότι θα αφαιρέσει κάποια από τα ειδικά εμπορικά προνόμια που απολαμβάνει σήμερα το Χονγκ Κονγκ, δεν αποκάλυψε ούτε πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό, ούτε πόσα από αυτά αφορά.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε επίσης κυρώσεις κατά αξιωματούχων της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ που «άμεσα και έμμεσα» ενεπλάκησαν στο να διαβρωθεί το καθεστώς αυτονομίας της πόλης, αλλά δεν αναφέρθηκε σε ονόματα. Η κυβέρνηση, γράφει το πρακτορείο δεν έχει αποφασίσει ακόμα υπό ποια εξουσιοδότηση μπορεί να λάβει αυτό το μέτρο, σύμφωνα με πηγή που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

«Η δράση μας θα είναι ισχυρή. Η κινήσεις μας ουσιαστικές», δήλωσε ο Τραμπ αλλά στο χρηματιστήριο οι μετοχές δεν επηρεάστηκαν, καθώς δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα δρακόντεια μέτρα κατά της Κίνας.

Ο πλανητάρχης γνωστοποίησε επίσης τον τερματισμό της σχέσης των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και τον περιορισμό στις εκδόσεις βίζας για κάποιους κινέζους φοιτητές. Ωστόσο οι κινήσεις αυτές δεν σχετίζονται με το θέμα του Χονγκ Κονγκ και δεν πλήττουν το Πεκίνο στο βαθμό που φοβόντουσαν κάποιοι στις αγορές. Για παράδειγμα, δεν υπήρξε αναφορά για απόσυρση από τη «φάση ένα» της εμπορικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι δυο πλευρές τον Ιανουάριο.

«Αυτά δεν δεσμεύουν τον πρόεδρο για τίποτ σε ότι αφορά την Κίνα», υποστήριξε ο αναλυτής του συντηρητικού American Enterprise Institute Derek Scissors. «Σε ότι αφορά την πολιτική έναντι του Χονγκ Κονγκ, είναι ‘μη γεγονός’. Τίποτα δεν συνέβη».

Η κυβέρνηση Τραμπ και η Κίνα ανταλλάσσουν επί εβδομάδες πυρά αναφορικά με το θέμα της πανδημίας ενώ Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναλάβει αποφασιστική δράση κατά του Κομουνιστικού Κόμματος για το θέμα της στέρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ.

Οι δηλώσεις ήρθαν μια εβδομάδα αφότου η Κίνα πέρασε νομοθεσία η οποία όπως υποστηρίζουν υπέρμαχοι της Δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ θα περιορίσει την ελευθερία του λόγου και θα υπονομεύσει την αυτονομία της πόλης και αφότου ο υπ. Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ήρε την πιστοποίηση της πρώην βρετανικής αποικίας ως 'αυτόνομης' με βάση των αμερικανικό νόμο.  Η κίνηση αυτή ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσει την πόλη ακριβώς όπως την υπόλοιπη Κίνα σε ότι αφορά δασμούς, πωλήσεις ευαίσθητων τεχνολογικών και βίζες. Αντίθετα, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επιλογών σε ότι αφορά τις κινήσεις, αν και οι περισσότερες εξ αυτών ελάχιστα θα βλάψουν το Πεκίνο. Το πλήγμα θα το δεχτεί το Χονγκ Κονγκ αλλά και οι ΗΠΑ.

Κινέζοι αξιωματούχοι νωρίτερα χθες σχολίασαν ότι οι κινήσεις σε αφορά το Πεκίνο είναι «καθαρές ανοησίες», ότι το θέμα αφορά την χώρα τους και πως οι ουσιαστικές ελευθερίες στο Χονγκ Κονγκ παραμένουν ανέπαφες.

Με τις εκλογές στις ΗΠΑ να απέχουν πλέον μόλις έξι μήνες, αναλυτές σχολιάζουν ότι οι υψηλού τόνου δηλώσεις είναι προεκλογικού χαρακτήρα. «Αυτή ήταν μια προεκλογική ομιλία. Αυτός θα είναι ο τόνος μέχρι το Νοέμβριο», σχολίασε μια εξ αυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v