Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόσυρση Γαλλίας από αποστολές ΝΑΤΟ με καταγγελίες για Τουρκία

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς η Γαλλία ανέστειλε τη συμμετοχή της στις νατοϊκές επιχειρήσεις, ως μέσο αντίδρασης έναντι της Τουρκίας.

Απόσυρση Γαλλίας από αποστολές ΝΑΤΟ με καταγγελίες για Τουρκία

Την πληροφορία ότι το Παρίσι ανέστειλε τη συμμετοχή του στις ναυτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου, έκανε γνωστή ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γαλλία, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «L’Opinion».

Αναλυτές σημειώνουν πως η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου να πιέσει το ΝΑΤO να αφήσει στην άκρη τη μεσοβέζικη στάση που κρατά απέναντι στην Τουρκία. Στόχος είναι να πιεστεί προσωπικά ο επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ αλλά και άλλα μέλη του στρατιωτικού βραχίονα, εγκαταλείποντας την ουδέτερη στάση.

Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη, η απόφαση αυτή ελήφθη στον απόηχο του πρόσφατου περιστατικού μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ισμαήλ Χακί Μούσα εξήγησε ότι η Γαλλία ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας από το ΝΑΤΟ για το περιστατικό, τα αποτελέσματα της οποίας, ωστόσο, δεν ευθυγραμμίζονταν με τους γαλλικούς ισχυρισμούς.

«Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν έφθασαν στο ίδιο συμπέρασμα (σ.σ. με τη Γαλλία). Έχω την ενημέρωση ότι το (σ.σ. γαλλικό) πολεμικό πλοίο αποσύρεται από τις νατοϊκές ασκήσεις», γνωστοποίησε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στη γαλλική Γερουσία.

Η γαλλική εφημερίδα «L’Opinion» ανέφερε ότι η Γαλλία έχει ήδη στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να ενημερώσει τη Συμμαχία για την απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή της στη θαλάσσια επιχείρηση περιφρούρησης.

Η πολιτική της Γαλλίας για τη Λιβύη είναι «προκατειλημμένη», καθώς κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, προς όφελος του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι.

«Το εμπάργκο παραβιάζεται καθημερινά από τα αιγυπτιακά σύνορα (...) και κάθε μέρα υπάρχουν πτήσεις από τα ΗΑΕ στη Λιβύη. Γιατί δεν γίνονται ερωτήσεις;», δήλωσε ο Ισμαήλ Χακί Μουσά σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον Γάλλων γερουσιαστών. «Πιστεύουμε ότι λειτουργούν επιλεκτικά, κάτι το οποίο ενισχύει την υποστήριξη του κ. Χάφταρ στα ανατολικά», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιουνίου του 2020, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό υποστήριξε ότι γαλλική φρεγάτα αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού από τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το Παρίσι, τα τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο με πιθανή κατεύθυνση τη Λιβύη, φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών».

Από την πλευρά της, η Τουρκία διέψευσε τους γαλλικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα, η οποία είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους, για να «παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση».

«Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ θα ερευνήσουν για να διασαφηνίσουν την κατάσταση και να ρίξουν φως στο περιστατικό» είχε διαβεβαιώσει, μετά το περιστατικό, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Του παραπάνω επεισοδίου ακολούθησε ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ των προέδρων Εμανουέλ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιρρίπτοντας εκατέρωθεν ευθύνες για την κατάσταση στη Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Η χώρα της βόρειας Αφρικής ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA, η οποία έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες έναντι του LNA.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει ναυτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή και ελληνικής φρεγάτας, με στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου τον περασμένο Ιανουάριο.

Πηγές: sputnik, L’Opinion, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v