Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η ιταλική μαφία πούλησε ομόλογα σε ξένους επενδυτές

Tιτλοποιημένα ομόλογα €1 δισ. που καλύπτονταν από τα κέρδη εταιρειών της ιταλικής μαφίας πουλήθηκαν σε ξένους επενδυτές, σύμφωνα με τους Financial Times.

Πώς η ιταλική μαφία πούλησε ομόλογα σε ξένους επενδυτές

Ξένοι επενδυτές αγόρασαν ομόλογα τα οποία καλύπτονται από τα κέρδη που αποκομίζει η ιταλική μαφία από εγκληματικές δραστηριότητες, σύμφωνα με νομικά και οικονομικά έγγραφα που έχουν δει οι Financial Times.

Σε μία περίπτωση, ομόλογα καλυμμένα εν μέρει από εταιρείες βιτρίνες της καλαβρέζικης Ντραγκέτα – αποκτήθηκαν από μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, την Banca Generali, σε μια συναλλαγή στην οποία παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες η Ernst & Young.

Υπολογίζεται ότι περίπου €1 δισ. από τα ομόλογα αυτά πουλήθηκαν σε ξένους επενδυτές από το 2015 ως το 2019, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Κάποια από τα ομόλογα συνδέονταν με στοιχεία ενεργητικού τα οποία αργότερα αποκαλύφθηκε ότι δημιουργήθηκαν από εταιρείες βιτρίνες της Ντραγκέτα. Η Ντραγκέτα είναι λιγότερο γνωστή από τη σικελική μαφία εκτός Ιταλίας αλλά έχει εξελιχθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια σε μια από τις πιο πλούσιες και επικίνδυνες εγκληματικές οργανώσεις στον δυτικό κόσμο.

H Εuropol εκτιμά ότι οι δραστηριότητες της Ντραγκέτα αποφέρουν κέρδη €44 δισ. τον χρόνο.

Στα ομόλογα επένδυσαν επίσης και συνταξιοδοτικά ταμεία, hedge funds και οικογενειακά γραφεία, αναζητώντας υψηλές αποδόσεις σε έναν κόσμο ιστορικά χαμηλών επιτοκίων.

Τα ομόλογα δημιουργήθηκαν από απλήρωτα τιμολόγια προς τις υγειονομικές αρχές της Ιταλίας από εταιρείες που τις προμηθεύουν με ιατρικό εξοπλισμό. Με βάση τη νομοθεσία της Ε.Ε., τα ληξιπρόθεσμα τιμολόγια που ανήκουν σε οντότητες οι οποίες σχετίζονται με το κράτος επιφέρουν εγγυημένο επιτόκιο ποινής. Αυτό τα καθιστά ελκυστικά για οχήματα ειδικού σκοπού, τα οποία τα τοποθετούν σε μια μεγάλη δεξαμενή στοιχείων ενεργητικού και εκδίδουν ομόλογα που καλύπτονται από τις αναμενόμενες ταμειακές ροές από τον μελλοντικό διακανονισμό εξόφλησης των τιμολογίων.

Τα περισσότερα από τα στοιχεία ενεργητικού που τιτλοποιήθηκαν ήταν νόμιμα αλλά κάποια ήταν από εταιρείες που αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ελέγχονταν από τη μαφία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v