Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστρία: Αυξάνονται οι αναφορές για υποδαύλιση μίσους μέσω του Διαδικτύου

Ενώ υπήρχαν 1.874 περιπτώσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2019, οι περιπτώσεις αυξήθηκαν σε 2.521 την περίοδο από τον Αύγουστο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020.

Αυστρία: Αυξάνονται οι αναφορές για υποδαύλιση μίσους μέσω του Διαδικτύου

Οι αναφορές μίσους στο Διαδίκτυο αυξάνονται έντονα από χρόνο σε χρόνο και όπως διαπιστώνει σήμερα στην τρίτη ετήσια έκθεσή της η αυστριακή οργάνωση "Θάρρος γνώμης και αντιρατσιστικό έργο" (ZARA), καταγράφηκε μία κατά ένα τρίτο αύξηση των περιπτώσεων στο δωδεκάμηνο διάστημα της τελευταίας έρευνάς της.

Ενώ υπήρχαν 1.874 περιπτώσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2019, οι περιπτώσεις αυξήθηκαν σε 2.521 την περίοδο από τον Αύγουστο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020.

Το 80,7% των αναφερόμενων περιπτώσεων αφορούν τον ρατσισμό, και από αυτές το 35% ήταν αξιόποινες, και ως εκ τούτου, η οργάνωση χαιρετίζει, όπως αναφέρει σχετικά, την επέκταση της παραγράφου για το αξιόποινο της ρητορικής μίσους.

Το μεγαλύτερο μέρος των ρατσιστικών αναρτήσεων και άλλων καταχωρήσεων αφορά μηνύματα μίσους που δεν έχουν ιδεολογικά κίνητρα, σε ποσοστό 11,6%, και έπονται ο σεξισμός (5,2%) και ο "ετερονορμητισμός", δηλαδή η εχθρότητα απέναντι σε μη ετεροφυλόφιλους ανθρώπους (ποσοστό 1,2%).

Το αποκαλούμενο "Ageism", δηλαδή το μίσος που βασίζεται στην ηλικία, αντιπροσωπεύεται με ποσοστό 1%, το μίσος εναντίον ατόμων με αναπηρίες ("Ableism") σε ποσοστό 0,3%.

Όπως τονίζει η οργάνωση, η ανάδειξη του ζητήματος του μίσους στο Διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια αύξησε την ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου και ως εκ τούτου αύξησε επίσης τις αναφορές.

Γύρω από την COVID-19 και το κίνημα #BlackLivesMatter, τα περιστατικά που αναφέρθηκαν μηνιαίως έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί, και οι περισσότερες αναφορές αφορούσαν κυρίως τον ρατσισμό εναντίον μουσουλμάνων, μαύρων και προσφύγων.

Ενώ το 35% των αναφερόμενων υποθέσεων σύμφωνα με τη ZARA μπορεί να διωχθεί - πρόκειται κυρίως για ρητορική μίσους, προσβολές και παραβιάσεις του "Νόμου περί απαγόρευσης ναζιστικής δραστηριοποίησης" - δεν μπορούν να ληφθούν νομικά μέτρα στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Σε σχέση με το νομοθετικό πακέτο κατά του μίσους στο Διαδίκτυο, ο σύμβουλος της οργάνωσης Λούκας Γκότσαμελ χαιρετίζει το γεγονός ότι έχει ληφθεί υπόψη το αίτημά της για επέκταση της παραγράφου της ρητορικής μίσους.

Ωστόσο, η οργάνωση απαιτεί επίσης από τις ίδιες τις πλατφόρμες να αναλάβουν την ευθύνη, και όπως τονίζει η διευθύνουσα σύμβουλος Καρολίνε Κέρσμπαουμερ: "όταν προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε το μίσος στο Διαδίκτυο, συχνά βλέπουμε ότι οι πλατφόρμες απλά δεν συμμορφώνονται με συνέπεια και αξιοπιστία με τα κοινοτικά πρότυπα και αυτό δημιουργεί σύγχυση, αβεβαιότητα και απογοήτευση μεταξύ εκείνων που πλήττονται".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v