Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Οι ψηφοφόροι που θα κρίνουν τον νικητή της εκλογικής αναμέτρησης

Σειρά δημοσκοπήσεων δείχνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων που σπανίως ψηφίζουν και θα ψηφίσουν φέτος υποστηρίζουν τον Τζο Μπάιντεν.

ΗΠΑ: Οι ψηφοφόροι που θα κρίνουν τον νικητή της εκλογικής αναμέτρησης

Η Λι-Αν Πούτμαν-Τόμας παρακολούθησε τους πολέμους που έκανε η χώρα της, τις οικονομικές υφέσεις που την έπληξαν και την εκλογή του πρώτου μαύρου προέδρου. Ωστόσο, η 53χρονη δεν παρακινήθηκε ποτέ αρκετά μέχρι σήμερα ώστε να πάει να ψηφίσει.

Αυτό άλλαξε αυτόν τον μήνα, όταν έλαβε μέρος στην πρώιμη ψηφοφορία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών για να ψηφίσει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ή, ακριβέστερα, για να διώξει τον Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνει. «Η προεδρία του πυροδότησε κάτι κακό που στοιχειώνει αυτήν την χώρα», λέει η αυτοαπασχολούμενη κεντρίστρα, κάτοικος του Έιντελ, μίας πόλης 5.500 κατοίκων κοντά στο Ντε Μόιν. «Θέλω να γίνω μέρος της λύσης».

Αν ο Μπάιντεν νικήσει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ψηφοφόροι σαν την Πούτμαν-Τόμας θα έχουν μεγάλο μερίδιο στους λόγους της νίκης του. Οι δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματα της πρώιμης ψηφοφορίας δείχνουν ότι εκατομμύρια Αμερικανοί που συνήθως δεν συμμετέχουν στις εκλογές βγαίνουν από το περιθώριο και στηρίζουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών σε μεγάλα ποσοστά.

Περίπου 7,3 εκατομμύρια Αμερικανοί που ψηφίζουν για πρώτη φορά ή συνήθως δεν συμμετέχουν στην ψηφοφορία έχουν ήδη ρίξει τα ψηφοδέλτιά τους, σύμφωνα με την TargetSmart, εταιρεία αναλύσεων των Δημοκρατικών. Είναι περισσότερο από δυόμισι φορές περισσότερα από τα ψηφοδέλτια που είχαν κατατεθεί την ίδια χρονική στιγμή πριν από τέσσερα χρόνια, δείχνουν τα στοιχεία, καθώς οι πολιτείες έχουν επεκτείνει τις διαδικασίες της επιστολικής ψήφου και της πρώιμης ψηφοφορίας λόγω της επιδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με την TargetSmart, σε αυτήν την ομάδα των ψηφοφόρων, οι δημοκρατικές ψήφοι υπερτερούν κατά 16%.

Οι Ρεπουμπλικανοί προειδοποιούν ότι οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν και τόσο ειδικό βάρος, καθώς σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση αναμένεται αύξηση της συμμετοχής των λευκών ψηφοφόρων χωρίς πανεπιστημιακό δίπλωμα, μία ομάδα που αποτελεί βασικό εκλογικό ακροατήριο του Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα απέφευγα να πω ότι πρόκειται για αποκλειστικά ψηφοφόρους του Μπάιντεν», προειδοποιεί ο Πάτρικ Ρούφινι, εκ των ιδρυτών της Echelon Insights, εταιρείας αναλύσεων των Ρεπουμπλικανών, μιλώντας για τους ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά ή που συνήθως δεν συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

Αναλυτές των Δημοκρατικών πιστεύουν ότι το κόμμα τους έχει το πλεονέκτημα στην κινητοποίηση αυτής της ομάδας των ψηφοφόρων στις εκλογές αυτές, εν μέρει εξαιτίας της δυσάρεστης έκπληξης που προκάλεσε η νίκη του Τραμπ το 2016. Τότε που ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος εξασφάλισε την πλειοψηφία των εκλεκτόρων, αν και η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον υπερτερούσε κατά 3 εκατομμύρια σε ψήφους.

Το ότι η έκβαση της ψηφοφορίας κρίθηκε στην κόψη του ξυραφιού στοιχειώνει όσους έμειναν στο σπίτι, λέει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν Μπάρι Μπέρντεν.

«Είναι κεραυνοβολημένοι από αυτό που συνέβη πριν από τέσσερα χρόνια και έκπληκτοι. Και προσπαθούν να επανορθώσουν για τις παρελθούσες αμαρτίες τους τώρα».

Στο μεταξύ, το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ πραγματοποιεί επιθετική επιχείρηση προς τους ψηφοφόρους που δεν συνηθίζουν να ψηφίζουν στις επίμαχες πολιτείες. Στην Πενσιλβάνια, για παράδειγμα, εθελοντές πηγαίνουν πόρτα-πόρτα για να μιλήσουν με τέτοιους ψηφοφόρους και να τους δώσουν πληροφορίες για το πώς και το πού θα ψηφίσουν. Η επιχείρηση έχει δώσει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 200.000 νέους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, υπονομεύοντας το πλεονέκτημα του Δημοκρατικού Κόμματος και περιορίζοντας σε ιστορικά χαμηλά τις νέες εγγραφές των Δημοκρατικών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάτι ανάλογο συνέβη στην Φλόριντα και την Βόρεια Καρολίνα.

Σε μία περίοδο πολιτικής πόλωσης, οι αναλυτές θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι που σπανίως ψηφίζουν θα καθορίσουν ποιος θα βρίσκεται τον προσεχή Ιανουάριο στον Λευκό Οίκο.

Ο Πάτρικ Σεμπάστιαν, Ρεπουμπλικανός, στέλεχος της εταιρείας Majority Strategies, δηλώνει ότι και τα δύο κόμματα έχουν την ισχυρή υποστήριξη του βασικού πυρήνα των ψηφοφόρων τους, αλλά δεν μπορούν να στηριχθούν μόνο σε αυτούς. «Το κόμμα που θα κινητοποιήσει χαμηλής ενεργοποίησης ψηφοφόρους θα κερδίσει τις εκλογές», λέει.

Οταν το αποτέλεσμα του 2016 σηκώνει τους ψηφοφόρους από τον καναπέ

Περί το 40% των αμερικανών ψηφοφόρων συνήθως δεν ψηφίζει στις προεδρικές εκλογές. Η αναμέτρηση Τραμπ-Κλίντον το 2016 ακολούθησε αυτό το μοντέλο. Το 2016, ψήφισαν 137 εκατομμύρια αμερικανοί ψηφοφόροι, ενώ 100 εκατομμύρια δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία, σύμφωνα με τον Μάικλ ΜακΝτόναλντ, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Για την μη συμμετοχή τους στην ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών, οι ψηφοφόροι δηλώνουν στις έρευνες μία σειρά από λόγους, όπως η αδιαφορία για την πολιτική, η έλλειψη εμπιστοσύνης στην αμερικανική κυβέρνηση, η έλλειψη εγγράφων πιστοποίησης ταυτότητας που απαιτούνται σε ορισμένες πολιτείες για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι η συμμετοχή φέτος στην ψηφοφορία θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη, καθώς η πολωτική προεδρία Τραμπ έχει κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους όλου του πολιτικού φάσματος, περιλαμβανομένων εκείνων που έμειναν στο σπίτι το 2016. Ο Μάικλ ΜακΝτόναλντ προβλέπει φέτος συμμετοχή 150 εκατομμυρίων στην ψηφοφορία.

Σειρά δημοσκοπήσεων δείχνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων που σπανίως ψηφίζουν και θα ψηφίσουν φέτος υποστηρίζουν τον Τζο Μπάιντεν.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των ψηφοφόρων που έλαβαν μέρος στις εκλογές του 2016, αλλά κατά 16 μονάδες μεταξύ των ψηφοφόρων που δεν έκαναν τον κόπο να ψηφίσουν πριν από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Research Center τον Οκτώβριο.

Αντίστοιχα, δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου του Elections Research Center του Πανεπιστημίου του Ουσκόνσιν δείχνει ότι ο Μπάιντεν προηγείται κατά 27 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των ψηφοφόρων που δεν ψήφισαν το 2016, αλλά θα κάνουν τον κόπο φέτος, στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια, τις τρεις πολιτείες που έδωσαν πριν από τέσσερα χρόνια την αναπάντεχη νίκη του Τραμπ στο Σώμα των Εκλεκτόρων.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους αυτούς περιλαμβάνεται η Λόρι Εντμισον, 59 ετών, από το Λιτλ Φολς του Ουισκόνσιν. Αφού υποστήριξε δύο φορές τον Μπαράκ Ομπάμα, το 2016 δεν έκανε τον κόπο να ψηφίσει την Χίλαρι Κλίντον λόγω έλλειψης ενθουσιασμού. «Απλώς, δεν την εμπιστεύομαι».

Η Λόρι Εντμισον δεν τρελαίνεται ούτε για τον Μπάιντεν, αλλά τον έχει ήδη ψηφίσει διά της επιστολικής οδού, λόγω της αποστροφής της προς τον Τραμπ.

«Κυρίως το έκανα για να διώξω τον Τραμπ. Λέει ψέματα για τα πάντα, δεν ενδιαφέρεται για τους απλούς ανθρώπους, μόνο για τους πλούσιους και ισχυρούς φίλους του. Η λίστα είναι ατελείωτη».

Στην επίμαχη πολιτεία της Βόρειας Καρολίνα, οι εγγεγραμμένοι Δημοκρατικοί που δεν ψήφισαν στις εκλογές του 2016 έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής 167.000 ψηφοδέλτια, σύμφωνα με την ανάλυση των πολιτειακών στοιχείων από το Reuters. Ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από τους εγγεγραμμένους ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους της πολιτείας που δεν ψήφισαν στις εκλογές του 2016, αλλά έχουν ψηφίσει φέτος και ανέρχονται σε 94.000. Και είναι μεγαλύτερος από τους 140.000 ψηφοφόρους που δεν ταυτίζονται με κόμμα, δεν είχαν ψηφίσει το 2016 και έλαβαν μέρος στην πρώιμη ψηφοφορία.

Τοπικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος δίνουν αντίστοιχους αριθμούς και σε άλλες πολιτείες. «Διαπιστώνουμε μεγάλο ενθουσιασμό και προσελκύουμε νέους ψηφοφόρους», σύμφωνα με τον Μπράις Σμιθ, πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ντάλας Κάουντι, έξω από το Ντε Μόιν, στην Αϊόβα. Λέει ότι το 14% των εγγεγραμμένων δημοκρατικών ψηφοφόρων οι οποίοι είτε έχουν ήδη ψηφίσει είτε έχουν ζητήσει ψηφοδέλτιο δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία το 2016.

Στην Νότια Καρολίνα, το 15% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος που έχουν ζητήσει ψηφοδέλτια μέσω του online ιστότοπου του κόμματος δεν ψήφισαν το 2016. Στην κομητεία Μοντγκόμερι της Πανσιλβάνια, αυτό το ποσοστό ανέρχεται σε 21%.

Οι Ρεπουμπλικανοί επιμένουν ότι αυτοί οι αριθμοί σχετικά με την πρώιμη ψηφοφορία δεν σημαίνουν τίποτε. Αυτό που μετρά είναι η τελική συμμετοχή και περιμένουν ότι πολλοί υποστηρικτές τους θα ψηφίσουν αυτοπροσώπως στις 3 Νοεμβρίου.

Πόρτα-πόρτα

Την ώρα που η επιδημία του κορονοϊού οδήγησε τους Δημοκρατικούς και μη κομματικές ομάδες που συμμετέχουν στην καμπάνια να μειώσουν τις διά ζώσης επαφές στο πλαίσιο της διαδικασίας εγγραφής ψηφοφόρων, οι Ρεπουμπλικανοί συνέχισαν να χρησιμοποιούν τις μεθόδους πόρτα-πόρτα για να κινητοποιήσουν την εκλογική τους βάση, αλλά και τους ψηφοφόρους που ψηφίζουν από σπανίως μέχρι ποτέ.

Η ρεπουμπλικανική εταιρεία αναλύσεων Majority Strategies αναφέρει ότι, σύμφωνα με έκθεση της 13ης Οκτωβρίου, οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι που δεν έχουν ακόμη ψηφίσει σε έξι πολιτείες, την Φλόριντα, την Βόρεια Καρολίνα, το Ουισκόνσιν, την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και την Νεμπράσκα, είναι πιο πιθανό να ρίξουν ρεπουμπλικανική ψήφο σε σχέση με αυτούς που έχουν ήδη ψηφίσει, αλλά είναι δυσκολότερο να μεταστραφούν.

Εικόνα για την συμπεριφορά αυτών των απροσδιόριστων ψηφοφόρων δίνουν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Περί το 23% των συμμετεχόντων στην συγκέντρωση της 13ης Οκτωβρίου στο Τζόνστον της Πενσιλβάνια δεν έχουν ψηφίσει ποτέ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το κοινό της συγκέντρωσης της περασμένης Κυριακής στο Κάρσον Σίτι της Νεβάδα είναι 30%, σύμφωνα με στέλεχος της καμπάνιας του Τραμπ.

Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ σχεδιάζει να κρατήσει προσωπική επαφή με τους ψηφοφόρους που συμμετείχαν σε αυτές τις συγκεντρώσεις τις επόμενες ημέρες. «Οταν στέλνουμε μία φόρμα εγγραφής ή ένα ψηφοδέλτιο στο σπίτι κάποιου, μετά του χτυπάμε την πόρτα για να του το υπενθυμίσουμε. Αυτή είναι η διαφορά. Οι Δημοκρατικοί δεν το κάνουν αυτό», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αλλοι έχουν αποφασίσει μόνοι τους να βγουν από το περιθώριο. Η Ανίτα Κριπς, 59 ετών, από τον Σεντ Πέτερσμπουργκ της Φλόριντα, λέει ότι σχεδιάζει να ψηφίσει τον Τραμπ στις 3 Νοεμβρίου - που θα είναι η πρώτη φορά που θα ψηφίσει από το 1988. Γνωρίζει πολύ καλά τα «ελαττώματά» του. «Ολοι ξέρουν ότι είναι ψεύτης», λέει. Ωστόσο, η 59χρονη πιστεύει ότι ο Τραμπ διαχειρίσθηκε την πανδημία «με όση υπευθυνότητα μπορούσε να έχει κανείς» και είναι καχύποπτη με την μεγαλύτερη εμπλοκή της κυβέρνησης στην ιατρική περίθαλψη, θέμα κλειδί της πλατφόρμας των Δημοκρατικών.

«Έχω πραγματικά μια κακή αίσθηση για τον Μπάιντεν, δεν μ΄αρέσει καθόλου».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v