Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για πρώτη φορά την τελευταία 10ετία πωλούν χρυσό οι κεντρικές τράπεζες

Πολλές χώρες εκμεταλλεύτηκαν τις τιμές που ήταν κοντά σε ρεκόρ, για να απαλύνουν το χτύπημα από την πανδημία Covid-19. Στις πωλήσεις ηγήθηκαν το Ουζμπεκιστάν και η Τουρκία, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έκανε την πρώτη τριμηνιαία πώλησή της σε 13 χρόνια.

Για πρώτη φορά την τελευταία 10ετία πωλούν χρυσό οι κεντρικές τράπεζες

Για πρώτη φορά από το 2010 οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε πωλήσεις χρυσού, καθώς ορισμένες παραγωγικές χώρες εκμεταλλεύτηκαν τις τιμές που βρέθηκαν κοντά σε ρεκόρ, για να απαλύνουν το χτύπημα από την πανδημία κορωνοϊού.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε 12,1 τόνους χρυσού το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τις αγορές 141,9 τόνων έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council). Στις πωλήσεις ηγήθηκαν το Ουζμπεκιστάν και η Τουρκία, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας παρουσίασε επίσης την πρώτη τριμηνιαία πώλησή της σε 13 χρόνια.

Ενώ οι εισροές σε ETFs έχουν οδηγήσει στην άνοδο του χρυσού το 2020, οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες βοήθησαν στην ενίσχυση του χρυσού τα τελευταία χρόνια. Η Citigroup τον περασμένο μήνα προέβλεψε ότι η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών θα ανακάμψει το 2021, αφότου επιβραδύνθηκε φέτος από τις αγορές-ρεκόρ τόσο του 2018 όσο και του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v