Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Σε συζητήσεις για το ρώσικο εμβόλιο Sputnik V

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων δήλωσε ότι υποβλήθηκε αίτημα σε ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για την καταχώριση του εμβολίου «Sputnik V». Το κυνήγι των συμβολαίων.

Κομισιόν: Σε συζητήσεις για το ρώσικο εμβόλιο Sputnik V

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) βρίσκεται σε συνομιλίες με τον κατασκευαστή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού, μετά προσέγγιση που έγινε, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο Οργανισμός δεν έχει λάβει ακόμα κάποιο αίτημα που να επιτρέψει την πώληση του ρωσικού εμβολίου στην ΕΕ, ανέφερε.

Οπως μεταδίδει το sputniknews, ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Κίριλ Ντμιτρίεφ του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) δήλωσε ότι υποβλήθηκε αίτημα σε ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για την καταχώριση του εμβολίου «Sputnik V».

Ο διευθύνων σύμβουλος του RDIF ανέφερε, επίσης, ότι η Ουγγαρία, η οποία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έλαβε δείγματα του «Sputnik V», συμμετέχει ενεργά σε διαπραγματεύσεις.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σχετικά: «Ανακύπτει το ερώτημα εάν μπορεί ένα κράτος μέλος να χορηγήσει στους πολίτες του ένα εμβόλιο που δεν έχει  εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA)», προσθέτοντας ότι η διαδικασία της έγκρισης συνδέεται άμεσα με την εμπιστοσύνη στα εμβόλια. «Εάν οι πολίτες μας αρχίζουν να αμφισβητούν την ασφάλεια ενός εμβολίου, θα είναι πολύ δυσκολότερο να πετύχουμε τον εμβολιασμό μεγάλης μερίδας του πληθυσμού» επεσήμανε.

Βάσει των κοινοτικών κανόνων το Sputnik V θα πρέπει να εγκριθεί από εμάς πριν καταστεί διαθέσιμο στην αγορά οποιουδήποτε από τα 27 κράτη- μέλη» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο EMA.

Η ουγγρική κυβέρνηση από πλευράς της δεν έχει απαντήσει ακόμα αν η πρόθεσή της είναι να αδειοδοτήσει μόνη της το Sputnik V ή να το υποβάλει στην διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Αύγουστο, η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταχώρισε το εμβόλιο «Sputnik V», που αναπτύχθηκε από το ερευνητικό ινστιτούτο Γκαμαλέγια.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου «Sputnik V» της Ρωσίας για τη νόσο COVID-19 είναι 91,4%, με βάση τη δεύτερη ενδιάμεση ανάλυση των δεδομένων που ελήφθησαν 28 ημέρες μετά την πρώτη ένεση.

Επιπλέον, τα προκαταρκτικά δεδομένα, που ελήφθησαν την 42η ημέρα μετά τη λήψη της πρώτης δόσης, υποδηλώνουν ότι το ποσοστό αποτελεσματικότητας είναι πάνω από 95%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v